Home

Nieuws 9 reacties

Landbouw Collectief op zoek naar verbindende werkwijze

De leden van het Landbouw Collectief gaan bij zichzelf en hun achterban te rade of en op welke manier ze verder samen willen werken.

De wil tot samenwerking is er bij allen. Deze week gaan de dertien aangesloten clubs om tafel om de toekomst van het collectief te bespreken.

Sinds 1 april heeft het Landbouw Collectief de overleggen in Den Haag stilgezet. De opstelling van het ministerie frustreerde de boerenpartijen, liet het collectief toen weten. Vanwege de coronamaatregelen zijn de partijen al een paar weken niet meer fysiek bij elkaar geweest.

Landbouw Collectief wil geen interne zaken in de media

Bestuurders in het collectief laten zich momenteel liever niet publiekelijk uit over de gang van zaken, de media betrekken bij interne zaken is meestal geen goed idee, is de opvatting bij meerdere leden. Onafhankelijk voorzitter Aalt Dijkhuizen laat zich ook niet uit over de toekomst van de samenwerking. Sowieso heeft Dijkhuizen zich nooit uitgelaten over de onderlinge banden van de afzonderlijke clubs.

Desgevraagd zegt hij wel dat hij verwacht dat ‘de langste periode van mijn voorzitterschap’ geweest is. Dijkhuizen is in november aangetreden als onafhankelijk voorzitter om het proces van een sectorbreed gedragen plan op het gebied van stikstofbeleid in goede banen te leiden. Zijn verwachting was toentertijd dat hij tot kerst deze functie zou bekleden, maar dat is iets langer geworden.

Lees verder onder de foto

Aalt Dijkhuizen, voozitter van het Landbouw Collectief, staat de pers te woord na een overleg met premier Rutte en minister van landbouw Carola Schouten over het stikstofbeleid. Dijkhuizen verwacht dat ‘de langste periode van mijn voorzitterschap’ geweest is.- Foto: ANP
Aalt Dijkhuizen, voozitter van het Landbouw Collectief, staat de pers te woord na een overleg met premier Rutte en minister van landbouw Carola Schouten over het stikstofbeleid. Dijkhuizen verwacht dat ‘de langste periode van mijn voorzitterschap’ geweest is.- Foto: ANP

Tegenstellingen LTO en Farmers Defence Force

Gedurende die zes maanden kwam regelmatig onenigheid tussen de partijen in het nieuws. De grootste tegenstelling in toon en inhoud is te vinden bij LTO en Farmers Defence Force (FDF). Een uitspraak van voorzitter Marc Calon in de Volkskrant of een statement van FDF over verraders in de sector, leidde tot oproer. Verschillende bestuurders van de andere partijen geven aan dat ze zich op dergelijke momenten opstellen als verbinder. De oproep om vooral op zoek te gaan naar een werkwijze die voor alle partijen bevalt, klonk van verschillende bestuurders

De nieuw gevonden eenheid wordt door bestuurders en boeren gezien als groot goed. De versnipperde boerenbelangenbehartiging wil de handen ineen slaan om gezamenlijk naar oplossingen te zoeken.

Kamerbrief over stikstofbeleid

Na publicatie van de laatste Kamerbrief over stikstof, gaf LTO aan de positie te heroverwegen. Voor de andere partijen is het ook een moment van reflectie. De samenwerking had een strakke werkwijze. In hun statement over de keuze van LTO om met de huidige samenwerking te stoppen, verwijzen de voormannen ook naar het ‘keurslijf’ van het Collectief, waar de diversiteit aan partijen moeilijk in te passen is. De wens tot samenwerken en de oproep tot eenheid is een blijvende, de vorm daarvan onderwerp van gesprek.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Volgens de informatie die ik eergisteren kreeg zaten de bedenkingen niet alleen bij LTO maar bij meerdere partijen. Nu blijkt dat deze informatie klopte.

 • Zuperboer

  Calon lacht Calon huilt, moar Bennie hef altied geliek.Ik zou haast zeggen:"Bennie oor'n dicht!" Ga zo door zei de hoofdmeester na weer n prachtig rapport voor huize Stevelink. Ik blijf genieten van je vasthoudendheid.

 • bankivahoen

  Das mooi Benny@ , goed dat je het zag!

 • kuiken007

  kunnen we die benny niet blokken ik wordt erg moe van deze linkse draak

 • Henkjan7

  Bennie we zullen je voordragen voor een koninklijke onderscheiding

 • j.verstraten1

  In Brabant hebben we een gezegde(in andere regio's vast ook) " ze schijten allemaal in de boks ".

 • Bennie Stevelink

  Eergisteren werd door verschillende reaguurders gesteld dat ik wat uit mijn duim zoog. Dat wilde ik even recht zetten.

 • H.M. Hubers

  De mogelijkheid om te reageren op artikelen mondt altijd uit in afzeiken en elkaar de maat nemen. Zolang we niet in staat zijn om goede dialogen te voeren en constructieve ideeën en strategieën te koppelen aan artikelen, moeten we voorzichtig zijn met het veroordelen van bestuurders die verantwoordelijkheid nemen.

 • ENA

  Kan die Stevelink eindelijk en keer zijn klep houden!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.