Home

Nieuws 22 reacties

LNV begrenst eiwitgehalte krachtvoer

De maximale hoeveelheid ruw eiwit in krachtvoer voor melkvee wordt vanaf september begrensd in het kader van stikstofreductie.

Landbouwminister Carola Schouten heeft de conceptregeling waarin dit geregeld wordt naar de Tweede Kamer gestuurd. De regeling loopt van 1 september tot 1 januari 2021 en moet een reductie van de stikstofdepositie van 1,2 mol/ha/jaar opleveren.
Melkveehouders mogen in deze periode geen krachtvoeders op het erf hebben waarin meer ruw eiwit zit dan de maximale norm. Voor enkele producten, waaronder bierbostel en tarwegistconcentraat, wordt een uitzondering gemaakt.

2018 als referentiejaar

De reductie van het ruwe eiwitgehalte wordt bepaald aan de hand van referentiejaar 2018. Over dat jaar zijn de meest recente definitieve cijfers vastgesteld. In dat jaar was er sprake van een relatief hoog ruw eiwitgehalte in het ruwvoer en een laag gehalte aan ruw eiwit in het krachtvoer. De gehalten worden gebaseerd op de grondsoort.

Variërende normen

De normen variëren van 164 gram ruw eiwit per kilo krachtvoer voor bedrijven met een melkproductie tot 14.000 kilo per hectare veengrond, tot 192 gram per kilo krachtvoer voor bedrijven met meer dan 20.000 kilo melk per hectare op lössgrond. Wanneer bedrijven door de aangescherpte normen onder de kritische grens van 155 gram ruw eiwit per kilo voer in het rantsoen komen, kan er een uitzondering worden gemaakt om te voorkomen dat de diergezondheid in gevaar komt.

De ontwikkeling van het ruw eiwitgehalte in het ruwvoer van 2020 wordt in de gaten gehouden. Als er in augustus aanleiding voor is, kunnen er nog beperkte wijzigingen worden doorgevoerd in de normen van de regeling, schrijft landbouwminister Carola Schouten in haar brief aan de Tweede Kamer. Het ministerie gaat er vanuit dat de maatregel uitvoerbaar is voor melkveebedrijven en geen productiederving tot gevolg heeft.

Afspraken met sector over stikstofreductie via voerspoor

Het kabinet hoopt voor 2021 en daarna afspraken te kunnen maken met de sector over stikstofreductie via het voerspoor, gebaseerd op het totale rantsoen. Voor de korte termijn bleek dit niet mogelijk omdat de reductie inboekbaar moet zijn in Aerius, omdat nieuwe vergunningen hierop gebaseerd zijn. Voorwaarde hierbij is dat de stikstofreductie ook daadwerkelijk gerealiseerd moet zijn en dat het op gebiedsniveau inzichtelijk is. Dat kon met het voorstel van het Landbouw Collectief niet gerealiseerd worden volgens LNV.

Stikstofmaatregelen voor de korte termijn

Het kabinet heeft eerder aangekondigd in 2020 voor de korte termijn stikstofmaatregelen te nemen, zoals het langzamer rijden op de snelweg en de reductie van uitstoot via het voerspoor om de woningbouw weer vlot te trekken. Via de voermaatregelen zou in 2020 0,6 kiloton emissiereductie geboekt moeten worden. Omdat de periode waarin dit nu kan gebeuren – van september tot en met december – maar kort is, is dit teruggebracht naar 0,2 kiloton.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • Piloot

  Weer wat papieren rompslomp erbij voor de boer en LNV heeft weer een papieren werkelijkheid van lagere N uitstoot gecreëerd voor zichzelf.......... Tjonge jonge jonge wat hebben we het naar de buitenwereld weer goed geregeld.

 • Henk.visscher

  En er staat geen vergoeding tegenover, schandalig

 • Zuperboer

  De kleren van de keizer worden mooier en mooier....hahahaha wat een Kafka-drama voltrekt zich. En niemand die het door heeft. Nog 10-20 jaar en de Randstad zal de honger herontdekken. Ze zijn gewaarschuwd, maar drukker met hun schermpjes dan met hun toekomst.

 • deB.


  NIET NORMAAL MEER, DIT DICTATORIAAL GEDOE.....schofterige kabinet

 • kleine boer

  het houd niet op niet vanzelf

 • bankivahoen

  Bemoeienis is niet meer te stoppen. Komen ze ook de stal uitspuiten?

 • deB.

  We zijn bij elkaar maar een stel oetlullen, die alles maar laten gebeuren, en door strot heen laten duwen

 • ghsmale

  In een herfst kuil zit 250 ruw eiwit zal ook wel verboden gaan worden
  door de ambtenaren

 • René de jong

  Huisje bouwen boertje & koetje slopen...

  Ze lokt het LC uit de tent met deze regeling, peilt alle reacties een beetje en stuurt daar op.
  Poot stijf houden en niks geen verplichte toestanden op ons bord ook niet het bord van de koeien.

  De bemoeienis is zeker wel te stoppen want dit treft alle veehouders, welke melkstroom je ook levert, want de uitstoot varieert van 6 tot boven de 13 kg, bio of gangbaar maakt niet uit.

  En of we nu allemaal op 6 zitten of op 13, ze weet er niks van, net als de depositie of berekende schade (ook wel KDW genoemd).
  Schade was er niet en is er nog steeds niet, de nieuwste SDF "cijfers" van de natuur gebieden van 2019 -2020 staan bij de meeste gebieden online.

  Nog steeds een prima Veluwe, BArgerveen, Dr Fr Wold, Binnenveld, Biesbosch, Noord-HDuinreservaat etc.etc. allen gebieden met forse overschrijding KWD (berekende schade dus) en toch prima cijfers.

  De sollicitatie naar een maandje niks meer leveren wordt als maar groter.
  Het LC wordt met de dag belangrijker om dit stel onbenullen een halt toe te roepen.

 • Mtswi

  Welkom in communistisch Nederland.
  Zal onze zonen aanraden om of een ander vak te kiezen of zich te gaan oriënteren op het buitenland.
  Met deze idiote regels is niet te boeren.

  Misschien kan boerderij ook even de spelregels die ze bedacht heeft publiceren.


 • deB.

  Hier evenzeer, jongens afgeraden om in deze jarenlange valkuil te stappen.

  Valt niet meer normaal te boeren in dit land
  Totaal niets meer aan.

 • kempenboer

  dus geen soja in de silo?

 • bori

  Dat we in Nederland de weg kwijt zijn, weten we natuurlijk wel.

  Maar dat men juist nu een sector gaat slopen ,die een positieve bijdrage van velen miljarden ,aan de betalingsbalans bij draagt GAAT ALLE VERSTAND TE BOVEN!
  Juist nu in een periode van weder opbouw die zich aandient.

 • deB.


  Dat laten we allemaal toe, we piepen een paar keer, en we gaan weer door.

  We zijn als sector een grote slappe hap, om alles te laten gebeuren. Wanneer is het echt een keer, tot hier en niet verder, en de klap erop! Laten voelen, ipv kansloze toertochtjes over de snelweg naar den haag.

 • kleine boer

  deB wat stel je voor? Wat ga je organiseren?

 • Zuperboer

  Ik vind het vreemd dat ik terwijl ik in het bezit ben van een rechtsgeldige NB-vergunning, die ook nog ruimte voor verdubbeling v d veebezetting biedt, er blijkbaar achteraf aan de voorwaarden voor vergunningverlening mag worden getornd. Ik neem aan dat hier nog een juridische check op zal volgen. Dit voelt als onwettig, er zijn immers sectoren die draaien zónder vergunning?

 • kanaal

  de auto en schiphol moeten ook begrenst worden bv vakantie vluchten min 30 % om te beginnen.

 • reception

  Dit betekend feitelijk een verbod op het voeren van snijmais!

 • Attie

  Past precies in haar kronkelige kringloop gedachte.., en wie had het ook al weer over 65% eiwit van eigen grond?

 • kleine boer

  hoe regelt schouten het voor de katten en honden?

 • Zuperboer

  Aanvullende gegevens 2020 worden dus uitgebreid met enkele vragen. RVO kan dan in mei 2021 de betalingen hiervoor uitvoeren. Want wij leveren ongeacht onze vergunde situatie, ongrondwettelijk in. Zie er nu al naar uit. Zuivelnl kan/mag de betaling ook doen via de melkgeldnota.

 • string

  Verbaas u niet verwonder u slechts, het is het plan van de grote bestuurders om het grootste deel van het volk arm(er) te maken. Mensen met een bepaalt welvaart niveau beginnen te twijfelen aan het systeem, dat is zeer onwenselijk voor de macht hebbers. Als je met gezond verstand naar de hele gang van zake kijkt naar wat er in de wereld gebeurt, kan je alleen maar concluderen dat er alleen maar ridicule regels bij komen. Niet alleen bij de veehouderij, maar overal. Blijf sterk en positief, want zoveel flauwekul dat er over de boer en burger wordt uit gestort zal uiteindelijk tot het goede keren.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.