Home

Nieuws 38 reacties

FDF: andere partijen blazen collectief op

Landbouw Collectief houdt op te bestaan in de huidige vorm, zegt voorzitter Marc van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) in een besloten Facebook-groep. Het gaat niet verder onder dezelfde naam.

De dertien betrokken partijen zijn nog wel met elkaar in overleg over de manier waarop en in welk verband ze in de toekomst samen kunnen optrekken. Van den Oever heeft via Facebook gemeld dat LTO, Agractie, NAJK en Netwerk Grondig het Landbouw Collectief opblazen.

Woordvoerder Ronne Smolders van Agractie begrijpt niet hoe Van den Oever daarbij komt. Onafhankelijk voorzitter Aalt Dijkhuizen zegt ook geen aanwijzingen te hebben dat het die richting opgaat.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • deB.


  Wat een soft, in Den Haag hebben ze het voor elkaar, uitgespeeld.

  Stel lampenl*lletjes

 • wimpy

  Het landbouwcollectief kan best zonder de fdf verder

 • Maas1

  Je ziet het zelden,eerst bouwen vervolgens ten gronde richten. Dat het LC ophoud in zijn huidige vorm geloof ik graag, al was het enkel maar dat op deze manier FDF ten gronde wordt gericht. Gaat om belangenbehartiging niet om ego's of omhoog gevallen pipoos.
  Wat een poppenkast.

 • Bennie Stevelink

  Laatste nieuws: grote onenigheid binnen FDF. Daniëlle Hekman is uit het FDF bestuur gestapt. Misha Bouwer is uit het bestuur gezet en het account van Jeroen van Maanen is in de Facebook groep van FDF geblokkeerd.
  De reden voor de onenigheid zou een verschil van inzicht zijn over de toekomst van het LC.

 • Cassano

  @Bennie. Wie continu met kruit strooit blaast een keer zichzelf op...

 • piethermus1

  Ik zag dat de Paasjudasbriefschrijver, de boerenmessias, zichzelf aan het judaskussen is. Er was een hoofdredacteur van een concurrerend boerenblaadje (Agrio) die de Paasjudasbrief van Mark van den Oever vergoelijkte. Als ik zo'n man als hoofdredacteur had, zou ik hem subiet op de keien mieteren (Tenzij de eigenaar van die Agrioblaadjes er zelf belang bij heeft, dat dit gebeurt. Die hoofdredacteur van Brabants Dagblad mag ook weg trouwens. Maar dat heeft een andere reden.... nog veel schandelijker).
  Ook Boerenbusiness speelt niet altijd zulk een zuiver spel. Er worden over de ruggen van ons boeren heel wat smerige spelletjes gespeeld, waarbij wij door ook div. andere boerenvoorlieden (dan van LTO) met rancune, eigen belangen en ego's gewoon ge- en misbruikt worden, zonder dat velen het doorhebben.

 • nvanrooij1

  Piet
  Wat bedoel je met die hoofdredacteur van het Brabants Dagblad. Bedoel je de Eenzijdig gekleurde geframede berichtgeving.

 • Bennie Stevelink

  Ik ben verbaast over Daniëlle Hekman. Ik had gedacht dat zij, gezien haar extreem rechtse achtergrond en manische LTO-haat, wel aan de kant van Mark van den Oever zou staan. Nu blijkt dat zij dat niet doet.
  Dat Jeroen van Maanen tot de gematigde en serieuzere stroming behoorde was bekend: hij heeft enige tijd geleden ook een goed analytisch artikel geschreven in Agrio.

 • piethermus1

  Ja. De combinatie in Brabants Dagblad van een voorpagina onlangs met een doodshoofd erop, corona, vervuilde lucht en dan specifiek de suggestieve focus op veehouderij. In Brabant speelt de pers vooral in Oost-Brabant het spel vuil mee. Maar als je dan zaken combineert maak je van je dagblad een propaganda-schotschrfiftkrant in de slechtste tradities van bijv. Stalin en Goebbels. Zo hard stel ik het. Dergelijke hoofdredacteurs maken er een glijdende schaal van. Dat geldt zowel rechts als links. Daar ben ik niet eenkennig. Zulke hoofdredacteuren geven in mijn ogen kans aan woekerd kwaad. En dan denk ik aan de Banaliteit van het Kwaad van Hannah Arendt.
  BNDeStem in West-Brabant is gelukkig minder erg. Daar is het ook minder gepolariseerd.
  Voor Henny Verhoeven die abonnee was van BD melkveehouder, dossierkenner op het punt van vee, mineralen als ooit actief beleidsmedewerkster in de NMV, die 5 directe familieleden verloor aan corona incl. haar vader, was dit de druppel om te stoppen met DB en een open brief te schrijven.

 • Bennie Stevelink

  De verklaring van Mark van den Oever toont in ieder geval aan dat de informatie die ik ruim twee maanden geleden kreeg van iemand die zelf in het LC zit klopte. Die persoon vertelde mij hoe binnen het LC “werd geschreeuwd en gescholden”, en dat verschillende partijen wachtten op een geschikt moment om eruit te stappen. Hoe groot de onvrede is blijkt ook wel uit het feit dat de naam “Landbouw Collectief” niet mag blijven voortbestaan. De nieuwe samenwerking moet ook een andere naam krijgen.

 • anton1937

  Mark lost niets op hij maakt de tegenstellingen alleen maar groter in FDF en binnen de landbouw,de verliezers zijn de boeren,scheuring in de FDF is niet zo vreemd

 • nvanrooij1

  Piet
  Ik herken mij helemaal in jouw verhaal. Ik heb nog het plan om een ingezonden brief te schrijven over hetgeen jij in het begin stelt.
  Maar ik heb laatst ook een brief ingezonden n.a.v. een onjuist artikel over fijnstof. Deze ingezonden brief is helemaal niet geplaatst ook niet na een rappel en daar ben je dan 39 jaar abonnee voor.
  Ik heb het verhaal van Hennie Verhoeven gelezen inderdaad diep triest.

 • ijsselvallei

  @Bennie, waneer vd Oever op de man speelt schreeuw je moord en brand in je reacties maar kijk nou eens wat jezelf doet richting Daniëlle Hekman! Vind jij het normaal iemand te betichten extreem rechts te zijn!?
  Ik ben absoluut geen fdf-er maar wat hun samen met agractie vorig jaar in beweging hebben gezet neem ik mijn petje voor af, waar de lto altijd heeft gezorgd voor onenigheid tussen de sectoren hebben zij alle sectoren weer op één lijn gekregen en gezorgd voor de tot standkoming van het lc. Het hoofdbestuur van de LTO kwam niet verder als slijmen en mooi weer praten bij het ministerie om hun eigen baantje op het pluche veilig te stellen

 • piethermus1

  @ijsselvalei. Agractie is van toegevoegde waarde en misschien Jeroen van Maanen van FDF ook. De rest van FDF is eigenlijk gewoonweg bagger, in mijn ogen. Hekman is gewoon ultra-rechts. Dag mag ze zijn, maar dat kun je gewoon op haar Twitter volgen. Dat mag als zodanig benoemd. Ik heb ook niks met ultra-links. Lokale LTO's worden gewaardeerd zo lees ik in het stuk van een Agrio-redacteur die gewoon altijd structureel kwaliteit levert, Lauk Bouhuijzen. En voor de rest zuig je zoals zo velen van de vele reaguurders hier (en andere boerenpodia, zoals Agrio, Boerenbusiness, Prikkebord) vanuit domme LTO-haat structureel onzin uit de grote dikke duim. Succes met de plaat voor je harses.

 • Bennie Stevelink

  @ijsselvallei, ook bij jou een gebrek aan begrijpend lezen?
  In mijn tweede reactie in deze lijn vertel ik dat ik verbaast ben over Daniëlle Hekman. Ik verwachte dat Daniëlle Hekman aan de kant zou staan van Mark van den Oever. Daar had ik twee redenen voor: haar grote LTO-haat en haar extreem rechtse achtergrond. Ik móest de extreem rechtse achtergrond noemen omdat ik anders niet kon uitleggen waarom ik verwachte dat zij aan de kant van Mark van den Oever zou staan.
  Overigens is de extreem rechtse achtergrond van Daniëlle Hekman algemeen bekend en ze doet er zelf ook niet geheimzinnig over.

 • Bennie Stevelink

  Blijkbaar heeft Mark van den Oever de macht in handen bij FDF. De macht heeft hij blijkbaar zo stevig in handen dat hij Daniëlle Hekman, Misha Bouwer en zelfs Jeroen van Maanen er uit kan zetten.

  Ik kan mij niet voorstellen dat hij dat geheel in zijn eentje kan. Er zullen getrouwen om hem heen staan die hem deze machtsbasis verschaffen. Wie zijn dat? Kan iemand daar meer over vertellen?

 • piethermus1

  Wellicht is FDF zijn persoonlijke vehikel. Net zoals de PVV maar 1 lid heeft, Geert Wilfers.Wellicht is hij dus DE grote Leider van mn die Fdf-facebookpagina. Hoe het met de stichting FDF zit en de vereniging in oprichting, zal faar los van staan. Ze zoeken het maar mooi uit daar.

  In mijn ogen doet DE Grote Leider meer schade dan die andere Marc gedaan heeft. Verdeeldheid in boerenland en frustraties
  Je kon het voorspellen en dat deed ik al voor 1 oktober.

 • kleine boer

  bennie en piet de nieuwe muppets je blijft lachen met die 2

 • bankivahoen

  Ja kleine boer@, statler en waldorf😉. Gezellig keuvelend hoe goed ze het weten. Jammer dat de plaat steeds blijft hangen.

 • Attie

  Tja, Piet weet veel.., Piet ooit op stage geweest in de Flevopolder? Was toen zo'n parmantig manneke.., je zou het kunnen zijn.

 • Tuig

  Piet en Bennie hebben wel gelijk, dat dan wel weer.

 • kleine boer

  Tuig zijn beide stoppende boeren dus die hebben hun tijd al vol ....

 • Kelholt

  Nou, als ik het CV van Piet (Google op: "ons water cv Piet hermus" op m'n bureau zou krijgen dan zou ik hem meteen de leiding geven over mijn bedrijf. Wat een alwetende held en alleskunner!

 • piethermus1

  Lukt een inhoudelijke reactie ook nog of gaan jullie uit gebrek daaraan maar op de man spelen?

  Opm; Elke boer is uiteindelijk een stoppende boer. Maar bij mij kan dat nog heel lang duren.

 • melkveehouder .

  @Piet. Uitgerekend jij sneert naar anderen om een inhoudelijke reactie. Als ik met jou of Bennie op onderwerpen de diepte inga haken jullie stelselmatig af. Dus hou je uit fatsoen een klein beetje in of kruis de degens!

 • Renate

  @kleine boer ik ben het met je eens.

  Verschil tussen fdf en lto is:
  Geen salaris, (te)veel passie tegenover geen passie en (te)veel salaris.

 • Bennie Stevelink

  @Renate, er is nog een verschil: FDF voorziet in strijdbeleving zonder beleidsinhoudelijk resultaat, LTO voorziet in beleidsinhoudelijk resultaat zonder strijdbeleving.

 • Renate

  @bennie. Lto beleidsinhoudelijk resultaat, je bent zeker de leukste thuis. Zonder fdf hadden we al aan de galg gehangen. FDF heeft de boeren wakkergeschud, wat een resultaat. Resultaat heeft ook agractie! Rijenbemesting van tafel! Nu nog die andere puntjes van die regel, dan zeg ik👌.
  Lto heeft nog nooit iets voor ons gedaan, alleen akkoord gaan met extra en belachelijke regels. Ik mis die vuist op tafel. Tot hier toe...
  Maar jij maaktje vast niet druk.zonder opvolger en zonder uitbreidingsmogelijkheden en de haven in zicht.... is ook de passie weg.

 • Gebageit

  Vroeg of laat gaan alle extreme partijen rollenbollend over straat, FVD, DENK, PVDD,PVV, 50PLUS, en ook FDF ze geven geen duim breedte toe en dus ook niet aan elkaar.

 • j.verstraten1

  Rijenbemesting is heus niet van tafel gegaan doordat bestuurders van een bepaalde club een keer koffie zijn gaan drinken bij DG Sonnema. Daarvoor heeft de PPS Ruwvoer en Bodem de doorslaggevende onderbouwing geleverd ( niet vooraf bedoeld, wel gebleken).
  Verder vind ik het zeer bijzonder en juist te waarderen dat op dit forum een Piet Hermus en Bennie Stevelink zich gepassioneerd het vuur uit de sloffen lopen en het nodige over zich heen krijgen , terwijl ze spreekwoordelijk er ook voor zouden kunnen kiezen op de Bahama's te gaan zitten.

 • peter uut het veen

  piet en bennie geven teminste een mening die gefundeerd is of je het leuk/eens vind of niet. een hoop geven alleen hun ongenoegen en daar red je het ook niet mee. fdf zijn is een super partij qua het ongenoegen van boeren te melden nu wordt het tijd om ook is om tafel te gaan en niet als een kleuter te blijven schreeuwen die zijn snoepje niet krijgt

 • Tuig

  J verstraten1, ben het volledig met je eens.
  Als je een afwijkende mening hebt wordt er direct op de man gespeelt. Ik mag de reacties van P H en B S graag lezen.

 • Drikus Dekker

  We leren het ook nooit,mannen/vrouwen Boeren/boerinnen en buuten lui.Het is te Gek wat er weer gaande is kom nu eens op voor elkaar!!! En gooi je trots aan de kant waar het om gaat is dat er gelijk word gehaald in Den Haag .op deze manier zitten we elkaar lekker dwars en het zelfde Den Haag vind dit super !!! Mooi .KOM OP VERBROEDER EENS IN DEZE TIJD VECHT MET ELKAAR EN ZORG DAT DEZE STRIJD GEWONNEN WORD.anders kunnen alle boeren straks inpakken..en mocht je het niet met een ander eens zijn overleg etc etc ik ben geen plattelands Dominee maar wel geboren getogen op de Boerderij en in hart en nieren BOER DUS STEEK DE KOPPEN BIJ ELKAAR en zorg voor boeren trots 👍👍

 • kleine boer

  bennie je verwijst mij en andere naar prikkebord want daar hoorden wij thuis .... zelf voel je je er ook thuis zo te lezen....

 • Bennie Stevelink

  @kleine boer, een goed leeuwentemmer gaat ieder leeuwenhol binnen, ongeacht hoe populistisch en schreeuwerig ze zijn.

  Bij Prikkebord heb ik een heldere analyse gegeven van de situatie waar FDF zich in bevindt. Ze staan op een tweesprong en moeten een keuze maken welke kant ze op willen. Veel “prikkers” kunnen die keuze niet maken, dus ontkennen ze dat er een keuze gemaakt moet worden. Dat doen ze door te schreeuwen en te schelden op de persoon.
  Met een glimlach aanschouw ik het geschreeuw.

 • kleine boer

  bennie iedereen kent je ondertussen beter als jij jezelf.....

 • Drikus Dekker

  Psst Bennie kun je niet beter je L.T.O proberen te redden ???? In al het comentaar wat ik van jou lees zit niet veel voor uitgang .ben er 6 weken tussen uit geweest maar je leverd nog steeds het zelfde huil verhaal aan iedereen,Misschien moet jij ook eens gaan schelden en schreeuwen in plaats van het steeds beter weten ?? Kom met een op lossing in plaats van iedere keer een jank verhaal je L.T.O word er zo niet beters van .En dan nog effe je commentaar op F.D.F daar zeg ik op Jeroen vMaanen als leider en we gaan het zien..

 • Alco

  Dat Mark van den Oever niet de juiste man is al wel zeker.
  Gezien zijn uitlatingen, al dan niet anders of verkeerd geïnterpreteerd, doet niet ter zake.
  Het geeft stof tot probleem omzeiling.
  Dat al deze ontwikkelingen met als gevolg maar liefst 13 boeren groeperingen moet zich het LTO aantrekken.
  Eens was bijna iedereen lid van het LTO.
  Jaren zijn we slaafs geweest, maar dat is dus nu jammer genoeg niet meer aan de orde.

Laad alle reacties (34)

Of registreer je om te kunnen reageren.