Home

Nieuws 7 reacties

Duitse landbouwminister kritisch op Boer-tot-Bordplan

De Green Deal-plannen van Eurocommissarissen Frans Timmermans en Stella Kyriakides voor de ‘boer-tot-bord-strategie’ en de biodiversiteitsstrategie zijn zeer ambitieus en financieel niet goed onderbouwd. Dat vindt de Duitse landbouwminister Julia Klöckner.

Juist in deze tijden wanneer voedselzekerheid een grote rol speelt, is een gedegen budget een essentieel onderdeel om de doelen bij de boer te kunnen bereiken, aldus Klöckner.

Wereldwijde voedselzekerheid

Belangrijk is dat de theoretische gedachte ook daadwerkelijk in de praktijk gebracht kan worden op het boerenerf. Het doel van boeren is immers om voedsel te produceren. “De Europese en wereldwijde voedselzekerheid moet te allen tijd op de voorgrond staan. Dat zal altijd een mate van invloed op het milieu uitoefenen”, aldus Klöckner. Er bestaat volgens haar geen twijfel dat de landbouw steeds duurzamer wordt in de toekomst. Daarom eist ze dat er duidelijke richtlijnen komen voor klimaat en milieukwesties, die voor alle EU-lidstaten gelijk zijn.

Innovatie in landbouw stimuleren

De doelen moeten volgens Klöckner bij elkaar passen en werkbaar zijn. “Aan nieuwe strategieën over hoe het beter kan is geen gebrek in Europa. Maar het moet wel allemaal bij elkaar passen. Belangrijk is dat innovatie in de landbouw gestimuleerd wordt, zodat boeren beschikken over de goede instrumenten om de doelen te bereiken.”

Lees ook: EU-plan Boer-tot-Bord roept vooral vragen op

Laatste reacties

 • Gebageit

  Gelukkig dat er ook af en toe ook verstandige politici zijn, duurzaam gaat pas werken als de kostprijs niet omhoog gaat, en dat kan alleen met goede innovaties en daar kan Europa beter zun geld in stoppen dan geld steken in biologische landbouw.

 • Sjefo

  Timmermans ongeleid projectiel, niet serieus nemen ,er is nog nooit iets zinnigs uit zijn koker gekomen !!!!

 • agratax(1)

  Julia Klöckner zou aan haar eisen m.b.t. boeren inkomen en wereld voedselzekerheid nog kunnen toevoegen, dat de Vrije Wereld Markt voor voedsel moet worden aangepast om goedkoop voedsel uit landen, waar de laatste maanden alweer rond 1 miljoen hectare is ontbost en ontgonnen van de West Europa markt te weren . Deze ontginningen zijn niet enkel voor de voedselzekerheid voor de lokale mensen, maar voor export naar de rijkere landen (o.a. West Europa) om zo onze boeren prijzen laag te houden. Ik verdenk de politiek nl. van het manipuleren van onze boeren prijzen door deze actie wel te veroordelen, maar daarna de producten uit de betreffende landen toe te laten op onze markt. Hoe hypocriet kan de politicus zijn??

 • farmerbn

  In Duitsland is de auto-industrie de baas en niet een politica. Duitsers halen graag verboden landbouwproducten uit Zuid-Amerika voor extra Duitse auto-verkoop. Kunnen de Oost-blokkers die in hun fabrieken werken gewoon bij de Aldi goedkope boodschappen doen. Hoeft het minimum-loon ook niet omhoog.

 • Maas1

  @agrotax1 met jou schrijven ben ik het zeker eens, alleen voedsel uit landen die gecertificeerd zijn geproduceerd waarbij er geen ontbossing heeft plaats gevonden ten bate van voedsel producten voor Europa.
  Het is maar de vraag of de vrije wereld handel überhaupt bestaat, het is een handels manier die niet buiten ons staat, het is een manier die we zelf hebben gecreëerd laten we er dan ook verstandig mee omgaan ook wat betreft de verantwoordelijkheid voor het milieu en de longen van de aarde die wij allemaal hebben.

 • agratax(1)

  @farmerbn. Ik krijg het idee, dat jij weinig boodschappen doet want Aldi heet de goedkoopste te zijn, maar er zijn verschillende Supers die betere waar verkopen tegen lagere prijzen dan Aldi.
  @Maas1. Bedankt dat je mijn benadering onderschrijft. Je zult dan net als ik ook de mening zijn toegedaan, dat Certificering te koop is. In Nederland is dit onbespreekbaar, maar we weten dat er Gecertificeerde Soja wordt verscheept, waarvan het certificaat al bij de verlader ligt, voordat de man weet waar en hoe het geteeld is. Als je dit leest, weet je dat de handel zowel de Consumenten als de overheden bij de Poot heeft. Hiermee is voor mij het plan Timmermans niets anders , dan de Groene idealen doorduwen ten koste van boer en consument, of erger de Leefbaarheid van de Aarde.

 • farmerbn

  Betere waar verkopen voor lagere prijzen is helemaal van de zotte. Die supermarkten trekken de producenten dus helemaal een poot uit. Daar moet je niet heen gaan!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.