Home

Nieuws 17 reacties

Dierenbescherming: dubbeldoelras en uitloop voor vee

Veehouders werken in 2050 met dubbeldoelrassen, produceren voor Noordwest-Europa en zetten hun vlees, melk en eieren af via korte ketens. Daar wil de Dierenbescherming de komende dertig jaar op inzetten.

De dierenorganisatie doet in zijn visie ‘Deltaplan voor de veehouderij’ uit de doeken hoe de veehouderij er volgens hen in de toekomst uit moet komen te zien en hoe boeren op dat punt moeten komen.

De melkproductie ligt lager dan 9.000 liter per koe per jaar

De Dierenbescherming vindt dat de afgelopen jaren is gebleken dat de organisatie bij kan dragen aan het verbeteren van dierenwelzijn in de veehouderij, via het Beter Leven Keurmerk (BLK). Hieraan doen momenteel 1.800 veehouders mee. Het deltaplan vormt de leidraad voor de criteria die de komende decennia aan het keurmerk worden toegevoegd.

Een route voor boeren uitgezet

De Dierenbescherming stippelt voor boeren een route uit. Daarin komen onder andere het produceren voor en met voer uit de regio Noordwest-Europa, diergerichte stalinrichting en het tegengaan van voedselverspilling aan bod. Daarnaast vindt de Dierenbescherming dat landbouwdieren hun natuurlijke (moeder)gedrag moeten kunnen uitvoeren, naar buiten kunnen en moet het antibioticagebruik tot vrijwel nul gereduceerd worden. Dit alles moet gerealiseerd zijn per 2050, is het ideealbeeld van de Dierenbescherming. Daarbij is ook een goed verdienmodel en medewerking van ketenpartijen nodig, aldus het deltaplan.

Bedrijven zijn grondgebonden

Voor de rundveehouderij ziet de Dierenbescherming graag dat boeren alleen nog werken met dubbeldoelrassen in 2050. De melkproductie ligt lager dan 9.000 liter per koe per jaar. Bedrijven zijn grondgebonden, doen jaarrond aan weidegang, slachting op het bedrijf of op een locatie dichtbij. Het voer bestaat voornamelijk uit kruidenrijk gras, reststromen en zelf geteelde eiwiten zoals lupine of voererwten.

Alle dieren moeten een uitloop hebben, het liefst met modderbaden

Wat betreft de varkenshouderij ziet de Dierenbescherming graag dat zeugen minder biggen werpen en daarna verblijven in kleine groepen zeugen. Alle dieren moeten een uitloop hebben, het liefst met modderbaden. Binnen lopen de varkens op stro, mest en urine wordt gescheiden en dieren worden niet meer gecoupeerd of gecastreerd.

Voor pluimveehouderij ook dubbeldoelrassen

Voor de pluimveehouderij wenst de organisatie ook dubbeldoelrassen: hennen die minder eieren leggen en meer vlees hebben dan huidige legrassen. De Dierenbescherming ziet graag gesloten bedrijven, kippen komen uit het ei in een stal waar ze hun hele leven verder blijven. Ook deze dieren moeten naar buiten kunnen. Kippen worden gevangen volgens de ‘Zweedse methode’, waarbij de dieren bij de borst worden opgetild, in plaats van bij de poten. Ook een systeem waarbij kippen niet meer door mensen hoeven te worden gevangen, moedigt de Dierenbescherming aan.

Laatste reacties

 • Kelholt

  Een nobel streven van de Dierenbescherming.

  Amnesty International heeft ook een 'Deltaplan voor de menshouderij' geschreven. Hier enkele punten uit dat rapport:

  Mensen produceren alleen nog goederen voor de eigen regio. Consumeren van producten gemaakt buiten de regio Noordwest-Europa wordt ontmoedigd/belast. Voorbeelden zijn koffie, olie, bananen en electronica.

  Mensen moeten hun natuurlijke gedrag jagen/verzamelen kunnen uitvoeren. De consument betaalt aan de boer een prijs voor één product en gaat het dan zelf oogsten/slachten.

  Mensen moeten de beschikking hebben over een eigen uitloop al dan niet met moestuin. Gebruik van medicijnen is namelijk alleen toegestaan voor mensen die niet op het riool zijn aangesloten maar die hun eigen poep en pies in de eigen moestuin aanwenden.

  Werken in de stad mag nog wel maar wonen is er niet meer toegestaan. Ieder mens heeft namelijk recht op schone lucht en de normen voor het giftige NOx en fijnstof worden in de stad ver overschreden.

  En zo gaat het rapport nog even verder...

 • trekker123

  Ot en Sien nieuwe stijl! Lijkt me prachtig! Rietgedekte woningen, volledig circulair, goed voor de werkgelegenheid en door zijn eigenschappen heel geschikt voor het creëren van een aangenaam binnen klimaat. Het dagelijkse menu gaat verplicht uit 80 procent verse groenten bestaan die de consument zelf wast en/of snijdt, en het groenten aanbod is 100 procent seizoen gestuurd. In de winter boerenkool, in de zomer sla en tomaten. Rijst verdwijnt van het menu. Komt immers uit het buitenland en de productie vraagt veel te veel water. Vraag het maar aan onze koning, die weet daar alles van! Met 2 procent krimp van de bevolking is in 2050 een halvering van de populatie homo sapiens bereikt en kunnen de gestelde doelen gehaald worden. Met het nieuwe klimaat dat tegen die tijd zijn hoogtepunt bereikt is er ook geen enkele reden meer om een zonvakantie te boeken waardoor het grootste deel van Schiphol weer gebruikt kan worden voor landbouwgrond. Door alle ruimte die door krimp van de bevolking weer vrij komt neemt de leefbaarheid enorm toe. Stress is een woord waarvan de meesten dan niet eens meer weten hoe je het schrijft, laat staan dat ze weten wat het is. Alleen opa en oma weten het nog van vroeger.

 • ghsmale

  @kelholt ik denk er net zo over als deze regels ook voor mensen gaan gelden
  heb ik er geen problemen mee.

 • wilhelmus01

  bemoei, bemoei, bemoei, bemoei, bemoei..................
  Sterren producten leveren lekker veel geld op voor de dierenbescherming.
  Deze mensen die de dieren boven de mensen plaatst, bestaat ongeveer uit 2%.
  De andere 98% gaat met knielappen naar de super en grabbelt vrolijk de goedkoopste producten onder uit het schap.
  Dat goede verdienmodel kun je dus wel op je buik schrijven.

 • agratax(1)

  De regels die voor onze landbouwhuisdieren moeten gelden volgens de moderne mens, gelden natuurlijk niet voor de mens. De mens is ver verheven boven alle natuurlijke regels en mag rond 2050 pas sterven boven de 120 jaar anders kloppen de statistieken m.b.t. Medische Vooruitgang niet. Dat minder voedsel en meer consumenten zal leiden tot een afnemende Voedselzekerheid, het speerpunt van de FAO.

 • info112

  Leuk hoor, dat sarcasme in de voorliggende reacties, maar wie komt er nu eens met serieus inhoudelijk commentaar? Ik vind dit een beetje makkelijk.

 • farmerbn

  Goed voorbeeld doet goed volgen. Koop een boerderij en doe het voor.

 • J.W. de Kloet

  koeien jaar rond weiden???? zal lekker gaan

 • f.degroot1

  Er zijn volgens mij al heel wat boeren, die al enigszins op deze wijze boeren, maar die hoor je niet zoveel klagen...….Wij melken zo'n 70 (meest) kruisling koeien, en hebben 40 ha land in gebruik. Prima te doen, goed inkomen.

 • Zuperboer

  In 2050 zit ik onder een palmboom en kan het personeel van de DB mijn levenswerk voortzetten.....of te gronde richten. Eerst wel ff de overnamesom aftikken. Onniedan. Red je d'r mee.

 • Flirt

  Waarom reststromen gebruiken? Bij grondgebonden is dat niet nodig. Zoek maar een andere gek ervoor op dan

 • EL

  Fantasie hebben ze genoeg bij die club!

 • Zuperboer

  @info112; Dat sarcasme wordt gevoed door een niet aflatende stroom van rapporten waarin wordt gedweept met DUURZAAMHEID. Een begrip dat voor duizend verschillende zaken uitlegbaar is. Niemand kan het echter uitleggen, want het is en blijft een vaag begrip. Volg de discussies op Foodlog.nl hierover en je begrijpt waarom boeren zo reageren. Bovendien zijn we op alle manieren bezig op onze bedrijven om te veranderen en daar heeft niemand oog voor. De dagelijkse bedrijfsvoering is een puzzel als je alle regels volgt die door partijen als DB over ons worden uitgestort.

 • nvanrooij1

  De Dierenbescherming heeft zijn eigen bestaanszekerheid voor de komende 30 jaar ook weer veilig gesteld met hun plan en de boeren lastig te kunnen vallen. Er staan weer een aantal dingen bij die absoluut niet in het belang van het dier zijn.
  Zoals farmerbn al zei koop een boerderij en doe het voor. Wel 30 jaar volhouden. Ik ken nl. al een aantal voorbeelden die het maar een paar jaar volhouden, want je moet er wel bijwerken. De praktijk is weerbarstiger dan wat dingen roepen.

 • Dierenvrienden

  Zoiets bestaat al heb een site gevonden op internet volgens mij is daar geen 30 jaar voor nodig. <>

 • Dierenvrienden

  Viande Durable heet het

 • nvanrooij1

  Dierenvrienden
  Dit is niet wat de Dierenbescherming bedoeld.
  Dit soort bedrijven waar jij naar refereert zijn in Nederland ook.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.