Home

Nieuws 15 reacties

Calon miste voelhorens voor zijn achterban

Marc Calon stopt per onmiddellijke ingang als voorzitter van LTO Nederland. Het gebrek aan draagvlak deed hem besluiten op te stappen.

Twee maanden geleden wilde Marc Calon nog helemaal gaan voor een tweede termijn. Woensdag 13 mei hing hij alsnog de lier aan de wilgen. LTO Nederland moet op zoek naar een nieuwe voorzitter. Dat hij opstapt, is mede omdat hij te weinig gevoel had bij het sentiment van de achterban, die blij was met een Landbouw Collectief dat één vuist maakte richting het landbouwministerie. Calon had nauwelijks een warm gevoel bij het Landbouw Collectief.

Type straatvechter in maatpak

Van Calon wordt gezegd dat hij het type straatvechter in maatpak is. Hij klinkt soms als een bullebak, slijmt als het nodig is en als het moet en kan, sluit hij ook compromissen. Het hoogst haalbare compromis kon hij echter bij zijn achterban niet altijd als winst verkopen. Sterker nog: het feit dat hij bereid was tot compromissen met de overheid, wordt hem in sommige kringen zelfs verweten.

Adressenboekje met prominenten

Een dag voor zijn vertrek zat Marc Calon als LTO-voorzitter in de Eerste Kamer om toe te lichten hoe LTO aankijkt tegen het handelsverdrag met Canada. Hij werd in de hoorzitting voorafgegaan door Europees Handelscommissaris Phil Hogan. Toen Hogan klaar was, stuurde Calon een bericht per WhatsApp aan de handelscommissaris: “Well done!”, schreef Calon. Dat Calon Phil Hogan in zijn adressenboekje heeft staan, zegt iets over zijn uitgebreide netwerk. De mobiele nummers van minister-president Rutte, landbouwminister Schouten en hun belangrijkste ambtenaren staan ook in Calons contactenlijst. Hij leek er ook mee te koketteren. “Ik zei: Mark, we moeten even praten”, vertelde hij dan over zijn contact met de premier – om vervolgens over de inhoud van het gesprek te zwijgen.

Nieuwe structuur van LTO Nederland

In de ruim drie jaar dat hij LTO-voorzitter is geweest, heeft hij de nieuwe structuur van LTO Nederland vormgegeven, met sectorale en themagerichte boegbeelden. Onder zijn verantwoordelijkheid verhuisde LTO naar een pand, dat naast het ministerie van Landbouw ligt.

Marc Calon treedt per direct terug als voorzitter van LTO Nederland. - Foto: ANP
Marc Calon treedt per direct terug als voorzitter van LTO Nederland. - Foto: ANP

Formatie

Toen in het voorjaar van 2017 de verkiezingscampagne voor de Tweede Kamer nog gaande was, begon hij met zijn lobby voor LTO. Een van de speerpunten was dat het landbouwministerie terug moest komen. Calon schoof bij beoogd premier Rutte en CDA-leider Buma aan tafel en legde de wensen van de landbouw op tafel. Het ministerie van Landbouw kwam er, in het regeerakkoord stond dat er geen gedwongen krimp van de veestapel komt, het belang van de export voor de land- en tuinbouw was expliciet benoemd. Calon verwoordde het zo: “Wij hebben de formatie gewonnen.”

Op basis van informatie van het landbouwministerie, ging Calon hard tekeer tegen zijn eigen achterban

I&R-fraude

Ronduit ongelukkig was zijn optreden tijdens de zogenoemde I&R-fraude, begin 2018. Op basis van informatie van het landbouwministerie, ging Calon hard tekeer tegen zijn eigen achterban. Achteraf bleek dat het ministerie te hard van stapel was gelopen en Calon zich daarin had mee laten slepen. Dat werd hem door de betrokken melkveehouders niet in dank afgenomen. Hij stak daarna zijn ongenoegen over de inzet van het ministerie niet onder stoelen of banken tijdens een gesprek met de minister.

‘Regelneukerij belangrijker dan het boerenbelang’

Zijn ongepolijste woordgebruik werd hem niet altijd in dank afgenomen. Toen hij tijdens de droge zomer van 2018 zei dat het ministerie ‘geen flikker uitvoerde’ voor boeren en ‘regelneukerij belangrijker vond dan het boerenbelang’ leek de chemie tussen Calon en landbouwminister Schouten tot een dieptepunt gedaald. Bij de opening van het nieuwe gebouw van LTO werd landbouwminister Schouten bij Calon geïntroduceerd als ‘buurvrouw Carola’ van ‘ons ministerie’. Schouten repliceerde dat buurman Marc wel eens op de koffie kon komen, maar niet elke dag.

Sinds woensdag zijn Carola en Marc geen buren meer.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Dat staat centraal in het webinar op 4 juni van Food&Agribusiness in samenwerking met AgruniekRijnvallei en Speerstra Feed Ingriedents over. Meld je gratis aan

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Waarom is de kloof Calon boeren zo groot? Heeft hij in zijn enthousiasme vergeten de achterban mee te nemen in zijn besluitvorming? Is hij dan toch meer politicus, betweter dan bestuurder? gelukkig heeft hij nog een boerenbedrijf om zijn "vrije tijd" in te investeren, als hij geen nieuwe baas krijgt uit zijn telefoonlijst.

 • Alco

  Het was ook niet gemakkelijk:
  Belangenbehartiger van de boeren en gelijktijdig een marionet van Links.

 • famboenink@hetnet.nl

  he handelsverdrag met canada heeft hij toch juist verloren
  eider Amerikaanse Mexicaanse landbouwonderneming kan via een briefbusfirmaatje goederen op de Europese markt brengen
  dat callon phil hogan goed kende maakt nog belachelijker dat derogatie zo lang duurt laten we over de rest maar zwijgen
  hopelijk krijgt de volgende voorzitter het voor elkaar om het stikstofberekeningsmodelletje gelijk te treken met Duitsland
  en het recht iedere gepensioneerde in het landsbelang naar de rechter kan stappen af te schaffen

 • Bennie Stevelink

  @Agratax, “Waarom is de kloof Calon boeren zo groot”? Mijn indruk is dat hij onvoldoende sociaal-psychologisch vaardig was.
  Bij FC had wijlen Roelof Joosten een soortgelijk probleem. Roelof Joosten was inhoudelijk best een goede directeur. Het succes in China was volledig aan hem te danken. Maar boeren-leden aanvoelen en op inspelen kon hij niet.
  Cees ‘t Hart en Schumacher zijn veel sociaal-psychologisch vaardiger.

 • EL

  Calon moet terug achter de ploeg!

 • gjh

  prima super nieuws. Een man die niets presteerde en totaal niet voor de boeren op kwam. Nu kan hij zijn linkse vriendjes gaan helpen of iets nuttigs gaan doen in het bejaardenhuis.

 • gjh

  Ben benieuwd wie nu kapitein wordt van dit zinkend LTO boot

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • kanaal

  calon gaat nog wel een trap nageven pas op.

 • .....

  Het is natuurlijk ook een hondenbaan, tegen deze landbouw hatende overheid is goed belangen behartigen gewoon erg lastig

 • agratax(1)

  @Bennie. Omdat Calon helaas het invoelend vermogen mist, dat nodig is om als voorman op te treden voor een boeren organisatie maakt hem ongeschikt voor LTO. Jammer want iedereen had gehoopt dat hij als BOER (een van ons) met jaren ervaring in het Haagse labyrint het nodige kon betekenen voor landbouw. Ik vrees dat zijn Ego hem in de weg heeft gezeten.

 • agratax(1)

  @afm. Ik denk dat je wens niet uitkomt. Zijn politieke partij denkt weer terug te komen en zal niet schromen hem te benaderen voor een functie. Ze hebben vaker Groninger boeren in hun gelederen gehad en met succes voor hun niet landbouw gerichte achterban.

 • farmerbn

  Vroeger kon de voorzitter naar de landbouwminister gaan, de zaak winnen en terugkomen naar de leden met een goed resultaat. Dat is niet meer zo in Nederland. Je hebt als voorzitter gelijk maar die krijg je van de politiek niet meer dus kom je steeds terug naar de leden met niks of een slecht resultaat. Terugkomen met niks is natuurlijk beter dan met een slecht resultaat. Wanneer heeft LTO voor het laatst een goed resultaat gehaald?

 • eja

  Het is simpel hoe zwaarder de klei hoe minder symphatie zie RFC's Frans....

 • anton1937

  Calon mist contact met zijn achterban is een goede term. Calon is een stoelzitter in voetbaltermen noemen ze dat een bankzitter. Hij had een slecht contact met zijn boeren dan ben je niet geschikt voor deze functie. In de politiek geldt het zelfde geen goed contact geen goede bestuurder. Akkerbouwers uit Groningen hebben de gedachte dat ze meer zijn dan zandboertjes dat had Mansholt in zijn tijd ook hij spekte de grote akkerbouwer tenkoste van de vee-varkensen kippenboer.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.