Home

Nieuws 20 reacties

Boze teler stort kieper aardappelen bij Deen

Aardappelteler Astrid Francis heeft als protestactie een kieper aardappelen op de stoep van supermarktketen Deen geleegd. De supermarkt zei dat de aardappelen van het ras Beemster Valery momenteel niet leverbaar waren.

De schappen in de supermarkt waren leeg. Francis is producent van dit ras en heeft nog 120 ton in de bewaring liggen. Dus besloot de boerin de aardappelen maar bij Deen ‘af te leveren’ bij het hoofdkantoor van Deen in Hoorn.

Lees verder onder foto

Boerin Astrid Francis stortte een kieper vol aardappelen bij het hoofdkantoor van Deen voor de deur als protest. - Foto: Marleen Rebel
Boerin Astrid Francis stortte een kieper vol aardappelen bij het hoofdkantoor van Deen voor de deur als protest. - Foto: Marleen Rebel

Onvoorstelbaar

De boerin vindt het onvoorstelbaar dat de supermarkt vanwege deze leverproblemen aardappelen uit Israël verkoopt. De markt voor aardappelen is sinds de coronacrisis enorm ingestort. Veel fritesaardappelen worden voor een lage prijs verkocht als veevoer. Francis vindt het onacceptabel dat de regionale supermarktketen zo te werk gaat en maakte een statement met trekker en kieper en 6 ton aardappelen, voorzien van een banner met de tekst ‘Onze aardappel niet leverbaar? Hier heb je ze’.

De supermarktketen laat in een reactie op Facebook weten dat de verkoper had gemeld dat het seizoen wat betreft dit ras voorbij was en de supermarkt daarom haar product elders haalt. ‘Dat er nog een voorraad aardappels beschikbaar is, was bij ons niet bekend.’

Agractie Nederland deelt de actie van Francis via haar communicatiekanalen en zegt deze van harte te ondersteunen. De organisatie is tegen het ‘onnodig gesleep met producten’ en ziet in het inkoopbeleid van Deen hier een goed voorbeeld van hoe de Agractie het liever niet ziet.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • trekker123

  Liggen de uien van oogst 2020 uit Nieuw Zeeland al bij de Deen?

 • kleine boer

  super actie ze heeft groot gelijk en nu is het meteen duidelijk gemaakt

 • Hogman1

  goed gedaan Astrid
  dat hadden meer boeren moeten doen

 • Tonnis

  Super wijf.

 • Marion

  super gedaan Astrid!

 • kleine boer

  En lto stond erbij en keek er niet eens na... Astrid heeft zoals ik begreep haar oogst in de winkel volgende week 👍👍👍

 • EL

  Klasse!

 • Bennie Stevelink

  @kleine boer, lees even de informatie over dit onderwerp bij Foodlog, dan vallen je de schellen van de ogen.
  Astrid heeft 120 ton over. Deen verkoopt 250 zakken á 2 kg per week. Ze kan bij Deen dus nog 240 weken vooruit.......
  Er zijn dus blijkbaar andere afnemers waar Astrid niet meer kan leveren. Dit probleem gooit ze vervolgens bij Deen voor de deur.

  Het schijnt (volgens informatie bij Foodlog) dat aardappelen in het Middellandse zee gebied vooral worden geteeld met Nederlands pootgoed. Ze hebben contracten dat het pootgoed wordt betaald doormiddel van terug levering van een bepaalde hoeveelheid consumptie aardappelen. Als die consumptie aardappelen nu niet worden geaccepteerd is dat contractbreuk en beuren de pootgoed telers geen geld.

  Het is dus een Zwarte Pieten spel waarbij de ene boer(in) zijn/haar probleem op een andere boer probeert af te schuiven.

 • Bennie Stevelink

  Een reactie bij Foodlog:


  15 mei '20
  22:26
  We’ve got a smoking gun...

  “In Nederland wordt Valery in de Beemster duurzaam geteeld. Wil je Valery op je bord, dan kun je alleen bij Francis VOF terecht, want verder wordt de teelt volledig geëxporteerd naar het land van de fijnproevers: Italië.“

  Tsja... en dat mag de Nederlandse retail dus op gaan ruimen.

 • Bennie Stevelink

  Nog een reactie bij Foodlog:

  15 mei '20
  22:14
  120t is het restant. Reeds een heel seizoen is geleverd, daarbij tot heden geen signalen, dat de markt voor tafelaardappelen is ingezakt. Dus dit lijkt op een klassiek niet Corona gerelateerd gevalletje van overproductie...

 • Bas Spruijt

  Toch zit Astrid met een grote glimlach vrijdag op tv bij Beau te vertellen dat het probleempje vlot getrokken is en ze weer kan leveren..
  Voor haar zelf dus goede oplossing gebleken, misschien alleen omdat Deen geen negatieve reclame wil maar toch..

 • kleine boer

  Bennie ze heeft gewoon een punt gemaakt kan jij nog veel van leren.... En foodlog die halen de krant /tv niet Astrid wel 👍👍👍

 • Bennie Stevelink

  @kleine boer, jij zoekt slechts een uitlaatklep voor emoties en wilt daarin bevestigd worden. Binnen of buiten de waarheid, dat maakt niet uit. Met een dergelijke motivatie kun je het beste overstappen naar Prikkebord, net als @gjh. Daar vinden jullie veel gelijk gestemden.

  Mijn motivatie is daarentegen dat ik helder wil krijgen hoe het werkelijk zit.

 • kleine boer

  Bennie maar de waarheid van jou is vaak je eigen gemaakte verdraaide versie .... goed weekend 🍺🍺

 • trekker123

  Kleine boer, de waarheid is vaak wat gecompliceerder dan de Jip en Janneke taal waarmee de problemen worden neergezet. Zou handig zijn als Astrid openheid kan geven over de afspraken die ze met Deen heeft. Zolang je niet echt weet hoe het zit kun je ook niet oordelen. Voor veel mensen is er geen probleem als hun probleem maar is opgelost!

 • Bennie Stevelink

  @kleine boer, ik communiceer in deze lijn de feiten zoals die door mensen als Krijn Poppe en Teunis de Jong worden aangedragen.

 • kleine boer

  bennie als ik dan van jou hier op de site lees dat je 50 % water bij de mest toevoegt en dan tussen haakjes zet 2 m3 mest en 1 m3 water wat is dan de waarheid.....

 • trekker123

  Dat één de helft is van twee?

 • Bennie Stevelink

  @kleine zeikboer, 50% kan op twee manieren begrepen worden: 50% van de oorspronkelijke mest of 50% van het eindproduct. Voor de duidelijkheid heb ik tussen haakjes er bij gezet wat ik bedoelde.

 • kleine boer

  2 m3 mest 1m3 water staat er dat is 1/3 water dacht ik maar als zeikboer is dat dom...

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.