Home

Nieuws 10 reacties

Bij voldoen eisen mag Vion Apeldoorn 28 mei open

De slachterij van Vion in Apeldoorn mag donderdag 28 mei weer open, wanneer het bedrijf aan de Veiligheidsregio bevestigt dat het zal voldoen aan de RIVM-maatregelen. Dat zei Ton Heerts, voorzitter van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Nederland woensdagavond 27 mei.

De Veiligheidsregio heeft Vion tot vanavond 12 uur de tijd gegeven om schriftelijk te laten weten dat het zal voldoen aan alle eisen. Wanneer dat het geval is, kan het productieproces morgen weer beginnen.

Heerts geeft aan dat er wel streng geacteerd gaat worden als blijkt dat niet wordt voldaan aan de eisen. Dan volgt een gebiedsverbod voor de slachterij in Apeldoorn. “Na gisteravond had ik vertrouwen in de aanpak van Vion. Ook de brancheorganisatie van de slachterijen had aangegeven maatregelen te zullen nemen. Vanochtend bleek dat vertrouwen niet langer aan de orde is.” Volgens Heerts zet Vion vanaf morgen touringcars in om medewerkers te vervoeren. “Dat is mooi, maar wel te laat”, aldus Heerts, die tevens burgemeester van Apeldoorn is.

Controle op busjes met arbeidsmigranten

De Veiligheidsregio greep eerder vandaag in bij Vion in Apeldoorn en ’s middags rond 16.00 uur ook bij de retaillocatie van Vion in Groenlo. Vanmorgen vroeg controleerde de politie busjes met arbeidsmigranten. Daaruit bleek dat in 17 busjes die naar Vion Apeldoorn onderweg waren niet werd voldaan aan de RIVM-maatregelen. Zeven andere busjes die op weg waren naar andere slachterijen in Duitsland bleken wel te voldoen.

Tekst gaat verder onder de foto.

De politie heeft woensdag 27 mei de slachterij van vleesverwerker Vion in Apeldoorn afgesloten omdat daar de coronarichtlijnen waren geschonden. - Foto: ANP
De politie heeft woensdag 27 mei de slachterij van vleesverwerker Vion in Apeldoorn afgesloten omdat daar de coronarichtlijnen waren geschonden. - Foto: ANP

Het terrein van de slachterij werd daarop afgesloten zodat niemand het terrein kon verlaten. Alle medewerkers werden gecontroleerd en geregistreerd en mochten het terrein in de loop van de middag en avond verlaten, maar niet op de manier als ze gekomen waren.

De 500 medewerkers van de slachterij werden niet getest op het coronavirus. Het is onduidelijk of er medewerkers zijn die het coronavirus hebben.

De vergrendeling van het terrein geldt vandaag tot het moment dat de laatste persoon van het terrein af is. De politie in Gelderland voert donderdagochtend samen met de Duitse politie extra controles uit op busjes met arbeidsmigranten.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • truusjetrap

  Ga de tweede kamer eens testen, misschien wordt die ook wel gesloten. Pffffff

 • Oké dan

  Heerts verklaarde ook dat samenwonende arbeidsmigranten niet worden gezien als huishouden. Dat betekent dat er niet meer dan twee mensen in een auto mogen.

  Maar ze mogen wel met elkaar thuis samen aan tafel zitten eten en drinken en bij elkaar slapen, wie is er hier gek? Je kunt als overheid ook proberen hier een oplossing voor te vinden.

 • agratax(1)

  Zag net het begin van de EU commissie vergadering, waarbij de ontvangst wel erg close was, kussen, handen schudden, afstand 1,50 mtr. nooit van gehoord. En dan MOET het gewone volk geen minuut in een volle bus van huis naar werk of in een huis als ze geen familie zijn en onze "politieke bazen" rommelen wat aan als of er geen virussen bestaan. De geloofwaardigheid van de EU is bij mij hiermee niet bepaald verbetert.
  Laat ik positiever eindigen; Covid-19 zal de robotisering in de vleesindustrie versnellen. Weg met de arbeidsmigranten, weg besmettingsbronnen en schone en ontsmette Robots aan de slachtlijn.

 • varken23

  Kunnen robots ook lid worden van de FNV?

 • ijsselvallei

  Zal hier niet weer een dubbele agenda achter zitten? Met hoge varkensprijzen loopt de sanering natuurlijk niet storm, nu is corona een mooi excuus om de slachterijen extra onder de loep te nemen en door (dreigen met) sluiting de prijzen in te laten klappen

 • Gat

  Idd ijsselvallei! Zo denk ik er ook over! En @agratax dat heb ik ook gezien, en Mar kussen en handen schudden daar in Brussel.

 • kleine boer

  Met 13 in een grote bus morgen dan mag t wel... samen in een huis wonen en dan moet je zo naar je werk en dan is het oké Wat een land ....

 • Komt goed

  Zijn toch wel eikels bij Vion dat ze dit laten gebeuren Hoe vaak moet je gewaarschuwd worden

 • Ewullink

  Wordt er ook gekeken naar de arbeids migranten bij distributie centra van decsupers en de internet winkels?

 • JanBraakman

  @Gat en @agratax Het zou inderdaad opmerkelijk zijn als de Europese Commissie kussend en handen schuddend wordt 'betrapt' terwijl ieder ander de anderhalve-meter-maatregelen in acht neemt. Dat handen schudden door de Europese Commissie betreft echter archiefbeeld dat deze week door de NOS is uitgezonden. De presentator meldt er ook bij dat het archiefbeelden zijn . . .

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.