Home

Nieuws 2 reacties

Banken ondersteunen bedrijven met € 11 miljard

De steun van Nederlandse banken aan bedrijven vanwege de coronacrisis bedraagt inmiddels zo’n € 11 miljard.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) worden bijna 143.000 bedrijven bijgestaan, bijvoorbeeld door die uitstel van aflossingsverplichtingen te geven en leningen te verstrekken om deze moeilijke periode door te komen.

Het steunbedrag loopt gestaag op. Twee weken terug ging het nog om € 7 miljard, en twee weken daarvoor om € 5,4 miljard. Ook het aantal bedrijven dat wordt geholpen groeit duidelijk. Dit waren er bij de vorige peiling nog ruim 111.000.

Overheidsgarantie

Inmiddels hebben bijna 129.000 bedrijven uitstel van betaling gekregen van hun bank, goed voor € 2,8 miljard. Daarnaast hebben banken bijna 14.000 nieuwe financieringen verstrekt aan bedrijven, met een totale waarde van € 8,6 miljard. Meer dan 3.000 van deze financieringen zijn verstrekt met een overheidsgarantie, hoofdzakelijk via de zogeheten BMKB-regeling voor het midden- en kleinbedrijf.

De laatste tijd zien de banken wel dat het aantal aanvragen van financiering afvlakt. Later in de crisis zou dit weer kunnen toenemen. “Veel bedrijven krijgen lucht door het uitstel van aflossingen, de overheidsregelingen en het uitstel van belastingen. Ze lijken af te wachten met het aanvragen van een nieuwe lening”, zegt NVB-voorzitter Chris Buijink. Voor de korte termijn is de verwachting niettemin dat de ondersteuning verder zal oplopen, zeker nu de overheid een financieringsregeling heeft aangekondigd voor bedrijven met een financieringsbehoefte tot € 50.000.

Kritiek op banken

Overigens was er vanuit het bedrijfsleven eerder ook kritiek op de banken. Ondernemersorganisaties vonden dat de banken in de praktijk nog erg traag waren met het verstrekken van overbruggingskredieten. Maar de banken benadrukten vervolgens dat zij bij de aanvraag van leningen altijd diverse zaken moeten uitzoeken, om te beoordelen of een bedrijf wel in aanmerking komt voor een krediet.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

  • maxisprint

    Ook hier doen de banken zich mooier voor dan ze zijn

  • farmerbn

    Het is eerlijker om te schrijven dat bedrijven 11.000 miljoen euro extra schuld hebben genomen door de corona-crisis. Dat is 77.000 euro per bedrijf, wat gewoon met rente terugbetaalt dient te worden aan de banken. Niks ondersteunen en gewoon met onderpand van de overheid ( wij dus).

Of registreer je om te kunnen reageren.