Home

Nieuws 4 reactieslaatste update:19 mei 2020

Advies: spuitvrije zone rond woning kan

De nieuwe Omgevingswet biedt mogelijkheden om spuitvrije zones op landbouwgrond rond bijvoorbeeld woningen of andere gevoelige objecten in te stellen.

Dat schrijft professor Niels Koeman in een juridisch advies aan de Tweede Kamer.

Koeman was eerder staatsraad bij Afdeling advisering van de Raad van State, advocaat en deeltijdhoogleraar milieurecht en ruimtelijke ordening.

Motie in de Tweede Kamer

Koeman is om advies gevraagd naar aanleiding van een motie in de Tweede Kamer om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om spuitvrije zones in te stellen. Aanleiding waren eerdere moties van onder andere Esther Ouwehand (partij voor de Dieren), Frank Futselaar (SP) en William Moorlag (PvdA), waarin de minister werd opgeroepen spuitvrije zones in te stellen.

Huidige regelgeving

Landbouwminister Carola Schouten heeft aangegeven dat zij de juridische mogelijkheden niet heeft om bij bestaande situaties spuitvrije zones in te stellen, bijvoorbeeld rond woningen of speelplekken voor kinderen. Koeman zegt dat onder de huidige regelgeving het instellen van spuitvrije zones niet of praktisch niet mogelijk is. Bestaande bestemmingsplannen bieden de gebruiker van landbouwgrond een zekere bescherming om bestaand rechtmatig gebruik te kunnen blijven voortzetten.

Nieuwe Omgevingswet

De nieuwe Omgevingswet kan daar verandering in brengen. In de Omgevingswet worden de Wet Ruimtelijke Ordening en de Wet Milieubeheer samengevoegd. In de nieuwe wet zal het gemeentelijk omgevingsplan het bestemmingsplan min of meer opvolgen. Volgens de Omgevingswet kan de Rijksoverheid wel regels stellen die doorwerken in het omgevingsplan, stelt Koeman.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  De overheid weet steeds weer wetten te bedenken, die de mensen het gevoel geven van meer vrijheid en minder rompslomp doch het tegenover gestelde is waar. Als spuitvrije zone rond een woning of bewoning kan, dan zijn er meer belemmeringen rond woningen mogelijk. Denk aan geurhinder in BQ tijd of geluidsoverlast van spelende kinderen voor je huis etc. , via deze wet vermoedelijk makkelijker aan te pakken dan nu het geval is.

 • Tinus1

  ...en hoe groot zijn die zones dan?

 • Bennie Stevelink

  Moet een spuitvrije zone gehandhaafd worden als de bewoners in hun eigen tuin bestrijdingsmiddelen gebruiken?
  Geldt een spuitvrije zone ook voor biologische middelen?

 • JanBraakman

  In dit bericht is aanvankelijk ten onrechte gesteld dat Koeman nog staatsraad is bij de afdeling Advisering van de Raad van State. Daar is hij echter niet meer werkzaam.

Of registreer je om te kunnen reageren.