Home

Nieuws 5 reacties

35 mesttransporteurs voor de rechter in 2019

In de mestsector zijn 35 bedrijven voor de rechter gekomen vanwege fraude bij het vervoeren, wegen, bemonsteren of administreren van mest in 2019.

Vorig jaar heeft de rechter in totaal voor € 20 miljoen aan bestuurlijke vorderingen geïnd bij transportbedrijven in de mestsector. Dat meldt de NVWA op basis van de gegevens van verschillende inspecteurs in de transportsector.

Behalve de vorderingen van materiaal, zijn er ook andersoortige straffen uitgedeeld. 1 persoon is veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf, waarvan 1 voorwaardelijk, een ander bedrijf kreeg een boete van € 50.000 en een derde mag 3 jaar lang zijn beroep niet uitoefenen van de rechter.

De inspecties zijn uitgevoerd door samenwerkende autoriteiten: de Inspectie Leefomgeving en Transport, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie, Douane, het Openbaar Ministerie en de Politie (Landelijke Eenheid).

Laatste reacties

 • Alco

  Grote knoeiers moeten hard aangepakt worden.
  Maar bij velen zijn het peanuts waarbij een boer (ontvanger) maar graag aan meewerkt om zo de mineraal tekorten weer aan te vullen i.p.v. kunstmest te kopen.
  Veelal is dus de oorzaak: "Te lage normen".

 • Vhouder

  ja alco honderd procent mee eens

 • farmerbn

  Beetje vaag verhaal. Als één bedrijf een vordering aan zijn broek had van 20 miljoen én die gevangenisstraf, één een boete van 50.000 en één die drie jaar zijn beroep niet mag uitoefeneen dan praten we over maar drie personen. 35 voor de rechter kan betekenen dat er dus 32 vrijuit gaan. Niet veel aan het handje.

 • 1455

  Hoe meer keurmerk certiviecaten ze hebben des te meer ze knoeien (velen)

 • melie

  Als elke ondernemer in Nederland na een overtreding een boete zou krijgen en zijn bedrijf zou moeten stoppen was er geen enkele onderneming meer aanwezig

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.