Home

Nieuws 7 reacties

Wolf breidt zijn leefgebied op de Veluwe uit

De wolven op de Veluwe breiden hun leefgebied uit. Mogelijk kwam er ook een nieuwe wolf uit Duitsland naar de Veluwe.

Voor het eerst is aan de zuidrand van het natuurgebied een wolf op camerabeelden vastgelegd, aldus boswachter André ten Hoedt van Natuurmonumenten vrijdag.

DNA-monsters

De wolf in de Veluwezoom staat bij een gedood edelhert. Het kan zijn dat het de wolvin is die zich al langer op de Midden-Veluwe heeft gevestigd. Omdat jonge wolven in deze tijd van het jaar rondzwerven op zoek naar een eigen territorium kan het ook voor Nederland een nieuwe wolf zijn. Er zijn DNA-monsters van het dode edelhert genomen waaruit moet blijken om welke wolf het gaat.

Roedelvorming

Ook de wolvenroedel op de Noord-Veluwe zwerft steeds verder rond. Er zijn wolven gezien bij Emst en bij Heerde. Boswachters verwachten dat het wolvenpaar daar dit jaar nieuwe jongen zal krijgen. Eén van de welpen van vorig jaar is kortgeleden doodgereden. Het is niet bekend hoeveel van de 4 overgebleven welpen nog leven.

Lees verder onder de tweet.

Ook wolf actief in Brabant

In het noorden van Nederland loopt al maanden een wolf rond, die zich waarschijnlijk heeft gevestigd in Drenthe. In januari zijn daar volgens cijfers van BIJ12 35 schapen doodgebeten door een wolf. Ook vanuit Noord-Brabant komen meldingen van schapen die door een wolf zijn aangevallen. In de maand februari ging het om 2 gevallen in Made en Boekel. In beide gevallen aangericht door een wolf, blijkt uit recente cijfers van BIJ12. Op 28 maart is een melding gedaan van 6 dode schapen in Heeze. Het is nog niet bekend of het hier om een wolf gaat. Ook kwam er een melding van een gedode geit uit het Gelderse Randwijk op 25 maart. Het moet nog blijken of een wolf de boosdoener is. Nog niet eerder heeft een wolf een geit gedood, volgens cijfers van BIJ12.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  We weten dat dus dat er wolven rondlopen in Nederland op redelijke afstand van de grens met Duitsland. Maar hebben zich ook wolven gesetteld in de Duitse grensstreek?? Waarom blijven de wolven niet in de Nederlands Duitse grensstreek hange, alvorens dieper land inwaarts te trekken? Op deze vragen heb ik nog nooit een antwoord gehoord of is hier geen antwoord op te geven zonder dat duidelijk wordt waar deze wolven ECHT weg komen. Ik moet bij ieder wolven verhaal weer denken aan de wolven in Noorwegen waarvan is aangetoond dat ze uit Azie komen of "gefokt" zijn en nooit de afstand te voet hadden kunnen maken zonder Genen "vervuiling met Russische wolven.

 • Jules Vismale

  Er is niettemin iets waar ik zeker NIET op hoop als de wolven zich op de Veluwe gaan uitbreiden! En dat is dat ze bijvoorbeeld, in de paartijd, zichzelf met (herders)honden gaan kruisen want de bastaarden daarvan, wolfshonden, zijn vaak veel gevaarlijker voor mensen en huisdieren dan echte wolven!

 • Alco

  Ik hoop dat er een paar goede jagers zijn.

 • bekeken

  GAAN NU DAN DIE DAMHERTEN VERSCHEUREN OP EEN DIERVRIENDELIJKE MANIER ????

 • veldzicht

  Laatst hoorde ik zo,n ecoloog op radio 1 zeggen:Er moeten forse verbingdingszones komen van de Oostvaardersplassen naar de Veluwe en door naar de Brabantsepeel en de Biesbosch zo dat wolven de ruimte hebben en de boeren geen last van wolven.Wat moet je nou weer met zo,n sterren kijker.

 • wvb

  Er is maar 1 optie. Afschieten. Ik fiets al jaren door de kroondomeinen. Wat extreem opvalt is dat je weinig wilde varkens meer ziet. Ik ben ban dat straks de schapen en andere hobbydieren aan de beurt zijn.

 • wvb

  We hebben als schapenhouders vorig jaar een bijeenkomst gehad in Epe met ondermeer Pieter van Geel nadien nooit meer wat gehoord alleen zeggen ze nu dat ze 3 jaar de schade vergoeden , dat geloof ik ook wel want de eerste 3 jaar hebben ze genoeg wild maar daarna? Ik hou mn hart vast.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.