Home

Nieuws 40 reacties

Schouten wil verder met stikstofoverleg

Minister Schouten wil verder met het stikstofoverleg en hoopt dat het Landbouw Collectief toch weer aanschuift. Dat zegt ze in Nieuwe Oogst. Verder heeft ze geen goed woord over voor de provincie Noord-Brabant die een voorschot nam op extern salderen.

“Ik doe hierbij een uitnodiging om toch weer te gaan praten”, zegt minister Carola Schouten van LNV naar aanleiding van het vastgelopen overleg met het Landbouw Collectief. “We moeten een uitweg vinden uit dit buitengewoon ingewikkelde stikstofdossier. Asl we nu het probleem laten bestaan, is de stikstof straks een beperkende factor als we uit de coronacrisis komen.” Ze zegt dit in een interview met Nieuwe Oogst.

Ik heb gezegd die gaan we legaliseren en dat gaan we ook doen

Belang van PAS-meldingen

Volgens Schouten heeft het kabinet al op veel punten toegegeven. Ze benadrukt vooral het belang van de PAS-meldingen. “Ik heb gezegd die gaan we legaliseren en dat gaan we ook doen.” Maar dat vraagt tijd en zorgvuldigheid, benadrukt ze. Eerst moet precies in beeld zijn hoeveel compensatie elders nodig is voor het legaliseren van de meldingen.

Minister Carola Schouten van LNV uit scherpe kritiek op provincie Noord-Brabant die buiten de eigen grenzen veehouderijen opkocht om stikstofruimte te maken voor een industrieterrein. “Ik was daar tamelijk verontwaardigd over." - Foto: Roel Dijkstra
Minister Carola Schouten van LNV uit scherpe kritiek op provincie Noord-Brabant die buiten de eigen grenzen veehouderijen opkocht om stikstofruimte te maken voor een industrieterrein. “Ik was daar tamelijk verontwaardigd over." - Foto: Roel Dijkstra

Scherpe kritiek op Noord-Brabant

Schouten uit scherpe kritiek op provincie Noord-Brabant die buiten de eigen grenzen veehouderijen opkocht om stikstofruimte te maken voor een industrieterrein. “Ik was daar tamelijk verontwaardigd over. Het is buitengewoon oncollegiaal. We zijn heel intensief met de provincies in overleg over extern salderen. Dat kan nog steeds niet. En we gaan dat extern salderen ook niet open zetten voor er nog betere afspraken zijn gemaakt.”

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Dat staat centraal in het webinar op 4 juni van Food&Agribusiness in samenwerking met AgruniekRijnvallei en Speerstra Feed Ingriedents over. Meld je gratis aan

Laatste reacties

 • fietskip

  Als je het stikstof dossier wilt oplossen weet je ook welke vorm van stikstof je moet oplossen. zolang je dat niet begrijpt zal er geen oplossing komen alleen een leugen naar de burger! Ook voor de volksgezondheid geldt dit overigens! Wil je dat Carola?????

 • Renate

  Volgens mij snapt ze het zelf niet. Kijken waar compensatie vandaan gehaald moet worden voor het legaliseren van de PAS meldingen. Alle bedrijven zijn meegenomen in die fantastische rekenmodulen van het fantaschische rivm. Zo, wat is dan het probleem. Papiertje geven en klaar. Dat ze zich laat regeren door de rat van het mob, zegt meer over haar dan over de agrarische sector.

 • Mtswi

  Als ze de meldingen wil legaliseren door ergens anders stikstof weg te halen staat ons nog wat te wachten. Hoeveel bedrijven uit de industrie hebben geen vergunning en/of melding? Moeten deze ook allemaal gelegaliseerd worden door ergens anders stikstof weg te halen?
  Daar komt nog bij dat, zoals Renate aangeeft alle dieren al in het rekenprogramma van het RIVM zijn meegenomen.

 • D. de Jong

  Liever nox en lagere gemiddelde leeftijd in Nederland dan Nh3 waar enkele geïmporteerde plantjes niet kunnen groeien. Zeldzaam plantje vs gezondheid?????

 • .....

  Wat is dit nu, die PAS melding kon toch gewoon was ons door de overheid verzekerd. Dat de raad v state het afschiet is dus het probleem van de overheid

 • agratax(1)

  Zogauw de corona crisis is bezworen, valt Nederland in zijn eigen Natura 2000 val en zal de politiek moeten concluderen dat hun Natuur virus tot ongekende belemmeringen in de sociale voortgang leidt. De enig uitweg is net als ten tijde van hongersnood De Land en Tuinbouw met dien verstande dat het nu de landbouw (enige productie met de natuur als uitgangspunt) nu om zeep wordt geholpen en daarmee een grote hap uit het NBP zal verdwijnen ten behoeve van de natuur, die toch wel wordt afgebroken door het menselijk ingrijpen.

 • Maas1

  Laat ze er samen uitkomen wat we nodig hebben is RUST in de tent.

 • Vhouder

  als de corona epedimie voorbij is hebben we geen geld meer voor salaris van Carola en subsudie voor allerlei milleu clubjes dan moet er weer gewerkt worden voor het geld en laat werken nou net iets zijn waar je boeren voor nodig hebt

 • veldzicht

  Het valt te betwijfelen of volgend jaar , als we in een economische crisis zitten, Rob Jette en Jesse Klaver nog zo,n grote mond hebben met hun gedram over het milieu en halvering van de veestapel.Die 2 hebben nog nooit gewerkt en werden zo uit de schoolbanken fractievoorzitter en die komen ons even vertellen hoe het moet.Ze zullen van een koude kermis thuis komen als heel Nederland op z,n gat ligt en er helemaal geen geld meer is voor die natuur flauwe kul.

 • porky power

  Laat die muts die alleen haar zin maar probeert door te drukken het lekker zelf oplossen
  Dat mark Rutte gymen voor de camera belangrijker vindt als het overleg met het collectief óver de stikstof geeft de minachting van de landbouw door den Haag helemaal weer

 • @123

  Linda Janssen van POV slaat de spijker op zijn kop met haar intervieuw in melkvee.nl " Stikstofdebacle is (lijkt) een vooropgezet plan".Schouten kan net zo goed de CU verlaten want die C slaat nergens meer op.

 • deB.

  Laat deze crisis nog maar even duren, niet om de personen en de ziekte, zeker niet.

  Maar dit gaat het doorgeschoten mensenleven een grote tik terug geven, dat veel belangrijke wellusten onbelangrijk gaan worden.

  En en-blok geen troep in de koeien duwen! NO WAY.... stop er acuut mee.
  Troep in mijn koeien tbv van nog meer bebouwing, terwijl de grenzen open staan....Compleet gestoord

 • sjakie

  Vrouw van Sjakie had een mening.. maar even vergeten wat in ingelogd was op..
  Excuus

 • Vaag

  ' Eerst moet precies in beeld zijn hoeveel compensatie elders nodig is voor het legaliseren van de meldingen'....de meldingen zijn destijds in het Aerius systeem ingevoerd, berekend en meegenomen bij de hoeveelheid stikstof op de dichtstbijzijnde natuurgebieden...die hoeveelheid is destijds aan de bedrijven toegewezen en wordt al gebruikt. Die cijfers zijn in de berekening van het RIVM al meegenomen, waarom moet daar nu alsnog eerst compensatie voor gezocht worden?

 • St. LBG

  En waarom worden en andere belanghebbende niet uitgenodigd? Bijvoorbeeld de milieu mensen die veel beter weten van de hoed en rand. Diep triest dat die niet mee aan tafel zitten. Ieder halfbakken oplossing gaat weer sneuvelen.......

 • anton1937

  Minister Schouten moet wel met voorstellen komen die de landbouw op een nog hoger peil brengen. Het landbouwcollectief gesteund door de landbouworganisaties is daarvoor de beste partij. Dat zij het onachtseltabele landbouw en milieubeleid van Brabant afkeurd is prima, de noch huidige gedeputeerde Greshoff(GL) en Spierings (D66) zijn bezig om de landbouw de nek om te draaien. Dat de St.LBG niet uitgenodigd wordt voor overleg is begrijpelijk zij zijn geen belanghebbende landbouw vertegenwoordigers.

 • veldzicht

  Laat die milieu mensen maar thuis,die hebben al meer dan genoeg kapot gemaakt dat stelletje verwende keutels.Even een beetje dimmen met die lui straks is er nergens meer geld voor.

 • p.stroo1

  De milieu mensen maken misbruik van deze situatie om nog meer onrust te stoken.
  Voorbeeld het op roepen om Tatasteel te sluiten en veehouderij te sluiten. Dieren zijn voor deze mensen belangrijker dan mensen.

 • Alco

  Ik keek naar "Floortje blijft thuis".
  In de reportage inde natuur zagen we hoe prachtig die was!
  Ondankbare schapen die St. LBG

 • @123

  St.LBG ,is blijkbaar de laatste weken niet meer van zijn zolderkamer weggeweest en heeft niet kunnen merken dat het buiten gigantisch is opgeklaard , een veel schonere en heldere lucht ,zonder de vele vliegtuigstrepen ( die het RIVM toch al niet meeberekende) als neveneffect van de coronamaatregelen.

 • drikhend

  Het is nu niet de tijd om te onderhandelen . Er zijn al mensen die met de rug tegen de muur staan . En zolang het einde niet in zicht is is het allemaal koffie dik kijken . Zorg dat de tent doordraait als landsbestuur . Er gaan bij en na deze crisis bedrijven omvallen waarvan we het niet verwachten . Moet men nu dan geld gaan steken om mogelijk gezonde bedrijven verplicht uit te kopen . Wat hulp van de overheid zal zwakke bedrijven mogelijk langer in de been houden . Maar niemand weet wat er na de crisis gaat gebeuren . Mogelijk komt de oplossing van inkrimpen wel door omvallen van bedrijven . Hulp of geen hulp dat zal helaas gaan gebeuren . En aangezien dat de bouw nu stuk is stil gevallen en verkeer enz. minder is is de urgentie niet zo groot om snelheid af te dwingen . En moet deze nu gericht zijn op de crisis in te dammen met zo weinig mogelijk verlies van mensen levens en het in de been houden van bedrijven die het moeilijk hebben . Alles is ontregeld dus zodra openbaar leven weer echt opgang komt . Begint de volgende crisis . Denk daarbij aan onderdelen ,werknemers die niet meer terug komen . rente lasten op extra schulden , terug betaling extra leningen ,weg gevallen klanten of afnemers , ziekte kosten zullen flink omhoog gaan , voedsel zal duurder worden , landen zullen meer aan zelf bescherming gaan doen op elk vlak , enz. Dan zal de stikstof uitstoot zeker niet meer worden minder geld te besteden betekend ook minder uitstoot van stikstof .

 • René de jong

  ST.LBG jullie weten van de hoed en de rand, maar had je je al even beter verdiept in derogatie, daar had je 25 mrt nogal commentaar op.
  Weet je het al;
  Wat is nitraat concentratie onder de derogatie bedrijven ?
  Welk bedrijf mag meer N gebruiken, een derogatie bedr. Of een NIET derogatie bedrijf.

  Of blijft het bij ongefundeerd roeptoeteren en klagen over "slechte" natuur.

 • Maas1

  De vraag is wie regeert dit land, of is het de angst.
  Vollenbroek rust wellicht acherover in zijn leunstoel ten dienste van..

  Ontluisterend beeld 1 jaar later nog niets..

  Laat maar, naar en tijdens de pandemie een niet te hopen ernstige crises daarna verkiezingen en dan..

  2 jaar later...U staat in de wacht..

  De boer hij ploegde NIET meer!

 • mariapeel

  Niet meer praten. Nutteloos laat den haag maar zweten. Wij produceren voedsel. En worden behandelt als slavendrijvers.

 • Maas1

  @Mariapeel ja dat inlevingsvermogen heb ik ook nog wel.Geen oplossing betekend op de langere termijn ook geen duidelijk toekomst perspectief op bedrijfsniveau.
  Een sterfhuisconstructie daar PAS ik voor!

 • melkveehouder .

  Ik vraag me oprecht af of je met zo’n onbetrouwbare partner nog aan tafel zou moeten willen. Hierop ingaan lijkt me een zwaktebod. Als Schouten niet indamt zou ik er voor kiezen om de juridische degens te kruisen. Genoeg mogelijkheden op basis van het gelijkheidsbeginsel.

  MOB ligt mijns inziens momenteel onder één deken met Rutte c.q. het kabinet, vandaar! Kijk maar naar het intrekken van het beroep tegen de afwijzing van handhavend optreden. En wat zie je? Tegen Schiphol wordt door Schouten/ het kabinet gedoogd dat ze de stikstofregels overtreden. Wel erg gemakkelijk nu er geen jurisprudentie komt tegen het niet handhavend optreden.

  LC, laat je niet meetrekken in dat spelletje!

 • Maas1

  Ja melkveehouder dat kan dat MOB met Rutte en Klaver onder een deken de kaarten schut.Maar er is naar mijn weten nog helemaal geen akkoord verre van dat het overleg kan altijd nog definitief gestaakt worden. Het juridische vast leggen op veevoer lijkt mij een onbegaanbaar pad.

 • melkveehouder .

  @Maas 1. Schouten wil ook helemaal geen akkoord met het LC. Het enige wat zij nastreeft is genoeg propaganda met de boodschap dat ze (tevergeefs) écht met de boerensector in overleg is geweest.

  In het begin had ik het gevoel dat ze zich liet piepelen door haar ambtenaren, maar inmiddels heb ik de opvatting dat het een huichelachtige, onbetrouwbare miep is die zich willens en wetens laat gebruiken door de coalitie. Het doet me ontzettend zeer dit te moeten schrijven, maar ik kan haar gedrag anders niet verklaren.

 • Maas1

  @Melkveehouder... dat is zeer teleurstellend om dit te moeten begrijpen, had de minister toch na alles anders in geschat.Helaas.

 • 1455

  ik dacht dat onze overheid op dit moment wel een ander probleem heeft dan die stikstof
  onbegrijpenlijk dat de mensen nog niet door die Rutte heen zien,neem nou Baudett die zegt we moeten op dit moment alles even stop zetten dat kun je begrijpen iedereen is in de ban van de Corona crisis en onze overheid probeerd gauw de stikstof er door te drukken

 • farmerbn

  Iedereen heeft nu een probleem. De overheid heeft te hoog van de toren geblazen om het stikstof probleem even op te lossen en er een hoop geld voor te besteden. Door de corona is het geld weg maar moet /wil de overheid toch leveren. Boeren worden aangepakt zonder mooie financiele regelingen.

 • R. B.

  Over 6 weken maar weer met de trekker naar Den Haag
  Rutte en zijn vriendjes even weer resetten.

 • veldzicht

  R.B.Ik ben bang dat dat toch een beetje moeilijk wordt om nu met 1000 trekkers
  en 10.000 boeren naar Den Haag te gaan als alles op slot zit.Neemt niet weg de reageerders hebben gelijk er deugt niks van

 • Zuperboer

  C u in court Carola. #Stikstofclaim#Europees Hof voor rechten van de Mens #ontneming

 • Alco

  Maar laten we eerlijk zijn: De cijfers van het RIVM onderuit halen en later toch toegeven dat ze wel kloppen heeft geen goeds gedaan.
  We moeten publiekelijk veel eenvoudiger en duidelijker zijn.

 • Alco

  Beste mensen: Bent u ervoor om NH3, waar planten van groeien inwisselen voor een stof NOx waar we mondkapjes tegen moeten dragen?

  Beste mensen: Moeten er miljoenen miljarden uitgeven worden om een plantje te redden die we nog nooit gezien hebben en daarmee de Zorg elimineren?

  Beste moeten wij een qua voedsel ook afhankelijk gemaakt worden van het buitenland?

 • Kelholt

  Hohoo niet zo snel @Alco. Wat het Mesdag fonds gedaan heeft is dezelfde input en hetzelfde model als de RIVM gebruiken en daar kwam logischer wijs dezelfde output uit. Of het model van het RIVM goed is of dat de gebruikte cijfers voor de input juist zijn dat is een heel ander verhaal.

 • veldzicht

  Dat gevoel had ik ook altijd al,is het wel zo belangrijk of het aandeel ammoniak. van de landbouw nu 46 % of dat het wat minder is.In het najaar gaan de meeste planten dood en valt het blad van de bomen en komen grote hoeveelheden stikstof vrij met wat stikstof vanuit de veehouderij wat het volgend jaar weer opgenomen :probleem opgelost.Waarschijnlijk had het Mesdagfonds de mensen daar meer op moeten wijzen en dat de problemen komen vanuit de fossiele brandstoffen wat er steeds maar weer bij komt en zich ophoopt.Maar met de gigantische problemen die nu op ons af komen zal de wal het schip zich zelf wel keren.

 • Alco

  @Kelholt.
  In de discussies die ik vaak voer wordt me dit feit altijd voor de voeten geveegd.
  "Wat een bombarie en wat blijkt?
  Ik zelf geef altijd het volgende duidelijke voorbeeld.
  "Ik zag jou 10 pilsjes drinken op zaterdag in de voetbal kantine. We hebben 365 dagen in een jaar, dus je drinkt per jaar 3640 pilsjes.
  De berekening klopt, maar de aannames niet"

 • Maas1

  @Alco dat de berekening klopt is een dat de aannames niet kloppen is een andere het is een politieke keuze geweest om niet te meten.
  Dat gesteggel over de depositie bijdrage is er ook een.De andere kant hoe minder depositie bijdrage hoe minder wisselgeld in kas ( lees: ontwikkelingsruimte)

Laad alle reacties (36)

Of registreer je om te kunnen reageren.