Home

Nieuws 18 reacties

RIVM onderzoekt verband luchtvervuiling en corona

Het RIVM gaat onderzoeken of er verband is tussen luchtkwaliteit, veehouderij en de kwetsbaarheid van mensen voor het coronavirus Covid-19.

Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer over de rol van de veehouderij in de coronacrisis. De suggestie wordt gewekt dat er hier verband tussen is, omdat in Nederland met name de veedichte provincies Brabant en Limburg zwaar getroffen worden door het coronavirus. “In hoeverre er een causaal verband is, is momenteel niet bekend”, schrijft Schouten.

Gevoeligheid van varkens voor coronavirus

Nederland gaat ook onderzoek doen naar de gevoeligheid van varkens voor het coronavirus. Hoewel uit eerdere buitenlandse studies blijkt dat varkens niet gevoelig zijn, wil Schouten dit toch zelf uit voorzorg te laten onderzoeken. Hiervoor worden bloedmonsters van varkens verzameld en getest op het voorkomen van antistoffen. Het onderzoek start deze maand en de eerste resultaten worden in augustus verwacht.

Nertsen en katten

Schouten overweegt ook een vergelijkbaar onderzoek te laten doen naar nertsen en katten, omdat uit onderzoek blijkt dat deze diersoorten gevoeliger zijn voor het virus. Schouten wil op korte termijn wel een onderzoek starten naar infecties bij katten van coronapatiënten die gewoon als huisdier worden gehouden.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • daan1908

  Dit onderzoek wordt ook in New York opgestart ivm het autoverkeer . En in Tirol ivm de Wintersport .
  Men kan zich beter afvragen of stompzinnigheid niet langzaam een groter probleem wordt dan het virus .

 • Slot

  Italië vergeten, ook hoge vee bezetting 😂!

 • Alco

  @daan. En in Brabant het carnaval.
  En op de Bijbel Belten het geloof.

 • trekker123

  Volgens meneer De Hond is het nog veel eenvoudiger en verklaart het absolute vochtgehalte van de lucht vrijwel alles. Als meneer Osterhaus aan tafel zit wanneer hij dat uitlegt wordt er wat instemmend geknikt en in alle verdere discussies hoor je er niks of niemand meer over. Heeft er al iemand aan de invloed van aardstralen gedacht?

 • gerardb

  Het is toch niet te geloven! Ik zou eerder een onderzoek Corona/verkeer/fabriek/stikstof verwachten.

 • yep

  als de standsorganisaties hier niet fel op tegen komen, dan heeft het allemaal weinig zin meer. Dit is wel de grootste onzin die er verteld wordt en puur bedoeld om de sector zwart te maken. In Brabant en Limburg is carnaval gevierd waardoor het Covid-19 virus verspreid is, net zoals op wintersport locaties, dat heeft helemaal niets te maken met de veehouderij, elke weldenkend persoon weet dat en snapt dat. In New York is volgens mij niet zoveel veehouderij, echter er is wel een probleem! Als mevr. Schouten dit serieus oppakt en hier een onderzoek naar instelt, dan heeft dat maar één doel en dat is onrust maken met als hoofddoel de veehouderij kapot maken.
  Ik verwacht dat alle standsorganisaties hier fel op tegen komen en anders heb ik geen enkele standsorganisatie meer nodig. Dit gaat veel te ver!

 • yep

  @redactie: in de brief waar jullie naar linken in dit artikel, staat echter niets in de trend van dit artikel geschreven, waar halen jullie deze kennis vandaan?
  Of is het eigen interpretatie? Dat zou nog erger zijn dan de inhoud van het artikel.

 • yep

  mijn excuses richting redactie, het staat er inderdaad wel in , ik had de bovenste downloadlink niet gezien.

  Triest dat Schouten zo ver kan zakken, wat heeft de sector aan een ministerie tegen landbouw.....

 • yep

  misschien toch nog een toevoeging, in de brief staat:
  ' Ik heb het RIVM gevraagd de onderzoeksmogelijkheden te verkennen naar de relatie luchtkwaliteit, veehouderij en COVID-19. '
  Dat is wat anders dan een onderzoek starten, er wordt gekeken of een onderzoek mogelijk is.

 • Kelholt

  Wie heeft dat ook? Dat je naar de titel van het artikel kijkt en leest: 'RIVM onderzoekt verband luchtvervuiling en carola.'?

 • EL

  New York city werd hard getroffen door corona vanwege de vele Chinezen die nieuw jaar thuis in China hadden gevierd heb ik gelezen ! De Amerikaanse overheid overweegt stappen te nemen tegen China omdat ze besmette mensen naar de USA hebben laten reizen!

 • kanaal

  dat mens is gewoon antiboer en ze gaat maar door

 • @1

  Men kan beter een onderzoek instellen naar het RIVM ,naar de geldelijke bijdrage door het Bill en Melinda Gates Foundation , in de VS is men een petitie gestart om een onderzoek in te stellen naar deze instelling , in korte tijd hadden al meer dan 300.000 mensen hun handtekening gezet.

 • john***

  Laat ze maar onderzoeken toch.. resultaat kan alleen maar positief uitvallen em daarmee de mond snoeren van de criticasters

 • Alco

  @john. Onderzoeken worden gericht naar het beoogde resultaat.
  En probeer daar maar weer eens een vinger achter te krijgen.
  Zie de stikstof soap.

 • fietskip

  Brabant en Limburg gaan eerder gebukt onder de drie industriegebieden die eromheen liggen! Die veroorzaken veel stikstof en fijnstof (van verbranding fossiele brandstoffen) Ha ha ha en New York stikt van het vee.
  @ John dat denk ik ook, maar er komt eerst weer onderzoek uit waar er verband niet uit te sluiten valt wat in de politiek dan weer betekent dat het de schuld van de veehouderij is. Later wordt dat weer ontkracht maar het kwaad is alweer geschied. En dat ben ik zat!!!!!

 • ghsmale

  Gevaarlijke ontwikkeling sommige idioten geven G5 masten de schuld en .. andere de boeren, deze zijn het in mijn ogen sowieso niet.
  In de middeleeuwen werden de heksen verantwoordelijk gehouden voor de pest,
  wat dat betreft is er niet veel veranderd.

 • rverheij

  Brabant is een hotspot qua luchtvervuiling van t echte fijnstof en dat komt niet van de landbouw!!!,rotterdam moerdijk antwerpen ruhrgbied plus de rest van de industrie en verkeer scheepvaart .
  De mensen die zijn gaan skiën in de carnavals vakantie hebben zeer waarschijnlijk niet gecarnavald ,,en hebben het verspreid toen carnaval voorbij was.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.