Home

Nieuws 5 reacties

Overijssel: tot 2030 verdwijnt 30% boerenbedrijven

Tot 2030 verdwijnt 30% van de agrarische bedrijven in de provincie Overijssel. Dat betekent dat er in 2030 nog 4.850 boerenbedrijven zijn, terwijl dat er volgens cijfers uit 2018 nog 6.800 waren.

Dat meldt de provincie Overijssel, die onderzoek heeft laten doen naar het aantal stoppende bedrijven door Wageningen Environmental Research (WER).

Opvolgers

Volgens de cijfers van WER daalt het aantal agrarische bedrijven jaarlijks ongeveer met 2%. Dat wordt vooral veroorzaakt door een gebrek aan opvolging. Tussen 2012 en 2018 zijn in Overijssel 1.600 bedrijven gestopt. De afname was in principe nog wat groter, omdat er tussen 2015 en 2016 relatief veel kleine bedrijven gestopt zijn. De definitie is toen aangescherpt en alleen ‘actieve landbouwbedrijven’ zijn meegenomen in de tellingen.

Stoppers

Bijna 30% van de in 2018 aanwezige boerenbedrijven wordt gerund door een persoon ouder dan 55 jaar, zonder opvolger. Zij stoppen waarschijnlijk in 2030, volgens provincie. Eerdere prognoses gingen echter nog uit van 6.000 actieve bedrijven in 2030.

Leegstand

In de periode 2012-2018 is in totaal 2,12 miljoen vierkante meter agrarisch vastgoed vrijgekomen. De schatting van WER is dat de helft van het vrijgekomen oppervlak niet of zeer beperkt hergebruikt gaat worden of leeg komt te staan. Dat geldt ook voor de periode 2019-2030. Van de totale oppervlakte van 3,17 miljoen vierkante meter aan vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen blijft ruim 1,6 miljoen vierkante meter naar verwachting leeg staan.

Rood-voor-rood-regeling

Overijssel werkt met de kwaliteitsimpuls groene omgeving om nieuwe functies in vrijkomende gebouwen te stimuleren. De rood-voor-roodregeling (ook wel beter bekend als ruimte-voor-ruimteregeling) biedt mogelijk een afdoende oplossing om leegstaande gebouwen te slopen en in te ruilen voor een bouwkavel voor een woning (woningtitel). De Provincie gaat samen met gemeentes kijken waar meer nodig is om ondermijning en verloedering tegen te gaan.

Lees meer over agrarisch vastgoed in dit dossier. Weten wat de buurman betaalde voor grond? Of bekijk gemiddelde grondprijzen bij je in de buurt. Check: Koopaktes en grondprijzen

Laatste reacties

 • Sjefo

  Knap werk Overijsel, het zijn de overheid met Schouten voorop de provincies en gemeenten die er een gigantische puinhoop van gemaakt hebben , zodanig dat jonge boeren de eer aan zichzelf houden en ze hebben nog groot gelijk ook.
  De Nederlandse landbouw geëxploiteerd door vakmensen word gesloopt door mensen die zich nog geen amateurs mogen noemen.
  En amateurs hou er rekening mee , straks als je de boeren opgeruimd hebt, heb je nog een probleempje "het gecreëerde stikstof overschot".
  Uiteraard voor Schouten een geslaagde missie (goed voor haar P.V)

 • Alco

  Ik denk nog veel meer.
  Aantal stuks vee zal niet kleiner worden.

 • bankivahoen

  Dat denk ik ook Alco@ , het is eerder andersom : blij als er nog 30% over is.
  Het gaat in een stroomversnelling komen , bedrijven die nu flink doorgroeien en dan bedoel ik echt grote jongens die worden binnen 10 jaar interessant om over genomen te worden door de unilevers , amazons en andere grote techbedrijven. Dan gaat voedsel pas echt in prijs stijgen. In de tuinbouw zie je de schaalvergroting nog sneller gaan. Daar ben je nu met 12 hectare glas een doorsne bedrijfje. Daar gaan er al naar 40 tot 100 ha onder 1 eigenaar.

 • J en M

  3% per jaar....
  Niks bijzonders dus

 • Maas1

  Het is schandalig zoals de boeren jaren zijn behandelt, dit moet dan de klapper worden.
  Dat de jongere generatie er voor bedankt dat is begrijpelijk. Wellicht een uitstroom die de belastingdienst nog op het netvlies staat.
  De amuse van het 7 gangen diner de menu kaart van dhr de Groot, de sprinkhaan in het veld de soldaatvlieg in het bord.
  Zo zout hebben we het nog niet eerder gezien.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.