Home

Nieuws 6 reactieslaatste update:1 mei 2020

Massale euthanasie in VS door gebrek aan slachtcapaciteit

In de Verenigde Staten worden op grote schaal dieren afgemaakt wegens gebrek aan slachtcapaciteit.

Amerikaanse media maken melding van miljoenen dieren die geëuthanaseerd worden, vooral kippen en varkens, terwijl ook de slachterijcapaciteit voor runderen sterk verminderd is. Tientallen slachterijen zijn in verband met de coronacrisis gesloten. Ze hebben problemen met hun personeel of de afzet is weggevallen.

Miljoenen dieren afgemaakt op pluimveebedrijven

Op pluimveebedrijven zouden al enkele miljoenen dieren zijn afgemaakt op dezelfde manier als bij de vogelgriepepidemie die de VS in 2015 teisterde. Slachterij JBS is in Minnesota begonnen met het euthanaseren van zeugen op de slachtlijn. Elders krijgen zeugen abortus-injecties voor geforceerd verwerpen, of krijgen de kleinste biggen een spuitje. Kadavers worden gedumpt.

Lees verder onder de foto.

Een truck lost pluimvee bij Tyson Temperanceville Complex in Temperanceville, Virginia. Ook deze pluimveeverwerker sluit tijdelijk om grondig gereinigd te worden in verband met het coronavirus. - Foto: EPA
Een truck lost pluimvee bij Tyson Temperanceville Complex in Temperanceville, Virginia. Ook deze pluimveeverwerker sluit tijdelijk om grondig gereinigd te worden in verband met het coronavirus. - Foto: EPA

Mogelijke euthanasie op 700.000 varkens per week

Varkensstaat Iowa spreekt in een noodkreet deze week van mogelijke euthanasie op 700.000 varkens per week. Er zijn zelfs online webinars over wat er komt kijken bij massale euthanasie (‘depopulation‘) op een bedrijf. Met aandacht voor de manier van doden en wat te doen met de kadavers.

De rundveesector is beter in staat korte termijn problemen op te vangen. Daar zijn nog geen massale ruimingen, maar ook daar zijn grote zorgen. Het aantal runderslachtingen is met 400.000 per week een derde minder dan normaal.

Trump wil slachterijen dwingen open te blijven

President Trump wil de slachterijen dwingen toch open te blijven. Of dit voornemen effect heeft, is nog niet duidelijk. Er wordt openlijk aan getwijfeld, omdat veiligheidsmaatregelen binnen de slachterijen de productie nog steeds kunnen vertragen en omdat de details van Trumps maatregel nog niet bekend zijn. Landbouwminister Sonny Perdue zei eerder deze week te verwachten dat binnen enkele dagen enkele cruciale slachterijen weer open kunnen gaan.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Gecombineerde opgave invullen in coronatijd
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • tinusje

  foutje in kopje...slachterijen open blijven ipv op blijven...ik denk nl dat ze wel slapen snachts...

 • EL

  Als we nou met z'n allen zorgen dat die Chinezen voldoende veilig voedsel ter beschikking hebben, dan voorkomen we wellicht dergelijke problemen in de toekomst!

 • Tinus1

  Lijkt me heel sterk dat die ene vleermuis dit veroorzaakt heeft.....

 • varken23

  Dan zullen de varkensprijzen wel weer omhoog knallen, nu in de vs de slachterijen dicht zijn.

 • EL

  De Chinezen hebben het virus onderschat, nadat ze thuis nieuwjaar hadden gevierd zijn ze weer over de wereld verspreid met corona onder de leden!

 • Vhouder

  zal wel met korreltje zout moeten worden genomen

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.