Home

Nieuws 36 reacties

Landbouw Collectief schort overleg met Schouten op

Het Landbouw Collectief ziet geen perspectief meer in verder overleg met landbouwminister Carola Schouten over stikstofreductie.

Voorzitter Aalt Dijkhuizen zegt dat het Collectief “zwaar teleurgesteld is in de opstelling van landbouwminister Carola Schouten”. Al het overleg met het ministerie op opgeschort.

‘Stevig gesprek’ over voortgang stikstofdossier

Woensdagmorgen hadden het Landbouw Collectief en landbouwminister Carola Schouten in een ‘stevig gesprek’ woensdagochtend de voortgang van het stikstofdossier doorgenomen. Een van de angels in het gesprek was de voermaatregel die Schouten wil invoeren. Het Landbouw Collectief wil dat de voermaatregel als een van de opties wordt meegenomen in een pakket van mogelijkheden om de stikstofemissie te verlagen, zodat elke boer de voor hem gunstige keus kan maken.

Het collectief stelt dat de landbouw ook recent al stikstofwinst heeft geboekt, die volgens de minister echter niet kan worden ingeboekt – omdat dat gaat om ontwikkelingen die zich normaliter voordoen. Ook de stikstofwinst door de coronacrisis wordt niet ingeboekt.

Onduidelijke afspraken

Het collectief roept de Tweede Kamer op de minister te bewegen om alsnog tot een akkoord te komen. Het Landbouw Collectief zegt dat de minister vasthoudt aan voor de sector onduidelijke afspraken met de coalitiepartijen en geen ruimte biedt voor de inbreng vanuit de landbouw. “Zo komen we nooit tot praktisch haalbare en betaalbare maatregelen.”

Voorzitter Aalt Dijkhuizen zegt dat de minister nog steeds met de boeren en de rest van de keten tot een stikstofreductie kan komen. “Maar dat vraagt van haar wel een fundamenteel andere opstelling dan we nu een half jaar ervaren.”

Lees verder onder de foto

 Voorzitter Aalt Dijkhuizen zegt dat het Collectief “zwaar teleurgesteld is in de opstelling van landbouwminister Carola Schouten”. - Foto: ANP
Voorzitter Aalt Dijkhuizen zegt dat het Collectief “zwaar teleurgesteld is in de opstelling van landbouwminister Carola Schouten”. - Foto: ANP

Lijst van afspraken

Op de gesprekstafel lag de lijst van afspraken van december vorig jaar en de voortgang daarvan. Het Landbouw Collectief gebruikte de hele woensdagmiddag om in onderling overleg de uitkomsten van het gesprek met de minister te bespreken. Het collectief zegt dat verder overleg op deze manier geen zin heeft. Aan het gesprek namen voorzitter Aalt Dijkhuizen, Jeroen van Maanen (FDF), Linda Janssen (POV) en Trienke Elshof namens het Landbouw Collectief deel.

Voerspoor en extern salderen

De minister heeft aangegeven dat het kabinet ook voortgaat met het ingezette beleid. Woensdag werd onder andere gesproken over de uitwerking van het voerspoor, dat met een vermindering van het eiwitgehalte in veevoer moet leiden tot een lagere stikstofemissie. Ook het extern salderen waarbij het ene bedrijf een deel van de stikstofruimte van een stoppend bedrijf kan overnemen om zelf verder te ontwikkelen. Daarbij is ook gesproken over de actie van Noord-Brabant om in andere provincies stikstofruimte op te kopen ten behoeve van ontwikkelingen op industrieterrein Moerdijk.

Kabinet betreurt opstappen Landbouw Collectief

Het kabinet vindt het jammer dat het Landbouw Collectief heeft besloten om de gesprekken met het kabinet op te schorten. Volgens het kabinet is het van groot belang dat de landbouwsectoren en de overheid met elkaar komen tot oplossingen voor de stikstofproblematiek.

In een schriftelijke reactie op het besluit van het Landbouw Collectief om alle overleg voorlopig op te schorten, zegt het kabinet dat de stikstofaanpak daarmee niet stil komt te liggen. De Tweede Kamer krijgt daarover binnenkort een brief.

Kabinet wil aansluiten bij ideeën van Collectief
Volgens het kabinet is het van groot belang dat juist nu in deze coronacrisis beleid wordt doorgevoerd waardoor het bedrijfsleven, inclusief de landbouw, ook na de crisis weer economische activiteiten kan ontplooien. “Dat vraagt van alle sectoren een bijdrage – ook van de landbouw.”

Het kabinet zegt daarbij te willen aansluiten bij de ideeën van het Landbouw Collectief, zoals de toepassing van eiwitarm veevoer, uitrijden van mest aangelengd met water en meer beweiden.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • kleine boer

  klasse!!!

 • .....

  Poot stijf houden

 • Attie

  Verstandig besluit, ze denkt zeker dat ze met 'jaknikkertjes' uit groep 1 te doen heeft!!

 • Han Pelgrum

  Maar Carola Schouten zal wel (weer alleen) met LTO verder gaan.

 • Alco

  Derogatie zal wel weer inzet worden!!!!

 • porky power

  heb hier al vaker gezegd dat schouten een schaap in wolfskleren is

 • Sjefo

  Schouten is het absoluut niet waard zich minister van landbouw te noemen, landbouw de enige maar dan ook de enige sector die al enorm veel geleverd heeft, dan de brutaliteit hebben dat de recent behaalde stikstof reductie niet kan worden ingeboekt dat zijn toch boeve streken van de eerste orde.
  De landbouw heeft als enige sector gedaan waarvoor ze aan de lat staan, maar wat er nu plaats vind zijn schooiers streken,CDA ,VVD ,PVV, FvD en enkele wat kleinere partijen moeten hier dwars voor gaan liggen, er word een smerig ,oneerlijk spel gespeeld wat notabene een grote mate van diefstal in zich heeft.

 • jan4072

  Er mag niet gedemonstreerd worden. Kunnen de ambtenaren mooi de zaakjes voor elkaar maken en tegen de tijd dat er wel weer gedemonstreerd mag worden komen ze naar buiten dat het een voldongen feit is.

 • veldzicht

  De boeren blijven voor altijd in de wurggreep van allerlei belangen groeperingen zitten.Die stikstof normen zijn zo laag dat al haal je alle boeren weg uit Nederland dan haal je de normen nog niet.Wat het voor effecten heeft zie je in Brabant ,waar ze door het hele land bedrijven op kopen voor een bedrijven terrein in Moerdijk.Als dit niet heel snel stopt blijft er niks van de Nederlandse landbouw over

 • kanaal

  compleet haar de oorlog verklaren.

 • tinusje

  Demonsteren kan best met 1 persoon per trekker...alleen waar moet je heen?...schiphol ligt al plat nl

 • Gradje 1966

  Wat zijn het in Den Haag een stelletje gluipers achter de rug om van alles bekokstoven maar dat kan je van de Christien unie verwachten s zondags twee keer naar de kerk en door de week alles doen wat god verboden heeft .
  Mooi in je gezicht praten en achter je rug om anders doen als wat afgesproken is .
  Ze kunnen nu meteen zien wat het luchtverkeer , verkeer en industrie vervuilen .
  Dat kan men meteen mee nemen en zorgen dat die ook 50% reduceren

 • anton1937

  De bekrompenheid en ondeskundigheid van deze mininister van Landbouw geeft aan dat zij niet haar taak aankan. Het zijn van een boerendochter geeft geen kennisniveau aan. De CU doet er goed aan haar te vervangen b v door Herman Vreugdehill nu statenlid in Brabant of door Aalt Dijkhuizen de voorzitter van het Landbouw Collectief of Ger Koopmans nu gedeputeerde in Limburg.

 • Bertus Buizer

  Volgens het landbouwcollectief heeft de landbouw recentelijk al stikstofwinst geboekt. Maar minister Carola Schouten vindt mijn inziens terecht dat die niet kan worden ingeboekt. Dat geldt ook voor de 'stikstofwinst' vanwege het coronavirus die het collectief nota bene ook al wil inboeken! Dat laatste vind ik vooral bizar. Het duidt ook niet op een langetermijnoplossing. Het stikstofreductieplan dat het landbouwcollectief op 20 nov 2019 presenteerde doet dat ook al niet. Het is bovendien duur, biedt geen borging en rept bijvoorbeeld met geen woord over ecologische landbouw of in ieder geval ecologisch verantwoorde landbouw, die juist nodig is, gezien ook de coronavirus pandemie !
  Zie ook (open URL): bit.ly/3bJCBfE

 • kleine boer

  Volhouden bertus steeds minder geloven je 👍

 • Noordam2

  een bewuste keuze van de regering om op dit moment de boel op scherp te stellen,
  alle aandacht nu naar het virus en dan stiekem en gluiperig een aantal zaken vastleggen in het nadeel van de boeren. Op EU nivo zie je hetzelfde gebeuren,
  alle aandacht naar het virus en Italie en Spanje en ik durf te wedden dat zeer binnenkort Albanie en Moldavie lid zijn van de EU. Landen waarvan de reputatie niet hoeft worden uitgelegd en een groot deel niet te integreren moslims. Wat is Engeland verstandig!!!!!!!!!!!!!!

 • boer a

  @Buizer, de koppeling van ecologisch verantwoorde landbouw en de corona virus pandemie ontgaat mij volledig, leg eens uit a.u.b.

 • bori

  Terwijl heel Nederland angstig is en op slot zit ,gaat het kabinet gewoon door met besluitvorming over stikstof vraagstuk.
  Vanwege het feit dat het parlement niet op een normale manier vergadert en ook het bedrijfsleven beperkt wordt om te reageren ,zou het ,het kabinet gesierd hebben als ze KONINGKLIJKE weg zouden bewandelen en na de crisis waar nu inzitten te besluiten over stikstof dossier
  Is deze gang van zake Christen unie waardig ????

 • veldzicht

  Bertus heeft zeker teveel naar Esther Ouwehand geluisterd.Zij probeert ook te pas en te onpas de corona epidemie te linken aan de veehouderij zonder enig succes overigens en denkt iedereen wat een gek mens.

 • nvanrooij1

  Bertus
  Vraag jij je nooit af waarom je nooit geen ondersteuning krijgt op dit podium

 • bori

  Beste Bertus, ik wist niet dat je ook in de lucht was .
  Maar graag een reactie op het bovenstaande.

 • Bertus Buizer

  @boer a, Bij ecologisch verantwoorde landbouw worden bijvoorbeeld geen bossen gekapt voor de productie van veevoeder. Door ontbossing worden wilde dieren uit hun habitat verdreven, waardoor ze gemakkelijker in contact komen met de mens.
  Professor Kate Jones, Leerstoel Ecologie en Biodiversiteit aan de University College London (UCL), zegt over het kappen van bossen en de druk op verschillende habitats en ecosystemen: "Hoe kleiner leefgebieden voor dieren, hoe dichter ze tegen de mens aanschurken, hoe groter ook de kans dat ziektes worden overgedragen."
  Zie (open URL): bit.ly/3bJnB16

  Een zoönose zoals het coronavirus is een ziektedrager die van dier op mens overspringt en kan zich als een lopend vuur verspreiden.
  Daarvan was ook sprake bij onder andere de varkenspest en de Q-koorts als gevolg van de intensieve veehouderij.
  Zie (open URL): bit.ly/2USLfBz

 • Peerke1

  Ze hadden wel tijd voor spelletjes als : Boertjes pesten met stikstof en Co2 en plantjes in de natuur die dood gaan. Maar helaas hadden ze geen tijd voor goede zorg voor de mede mens en hadden ze ook geen tijd om voorraden medische hulpmiddelen aan te leggen. In wat voor tijd leven we eigenlijk. Waarom worden ze niet bestraft voor dit beleid net als de Boertjes die wel eens een foutje maken.

 • Sjeng Drek

  Bertus Buizer heeft gelijk!

 • EL

  Ze kunnen beter wachten met overleggen tot de corona crisis achter de rug is!

 • kleine boer

  bertus en sjeng er word ontbost voor menselijke consumptie de dieren eten het afval daarvan!!!! Geeft dus duidelijk jullie kennis niveau aan.... en de vleermuizen komen niet uit het bos in china.....

 • ENA

  Preken voor eigen parochie Buizer!

 • gjh

  Bertus de zuiger we leven in 2020 en niet in 18 honderd. Ik heb het altijd al gezegd Schouten is onbetrouwbaar.

 • a van Gerwen

  De natuur is blijkbaar alleen te "redden" door maatregelen tot 6 cijfers achter de komma te borgen om zodoende juristen zoals bij MOB de wind uit de zeilen te nemen die er anders gatenkaas van willen maken. Of de natuur er iets mee opschiet doet er in deze niet eens meer zoveel toe, als het juridisch en op papier maar dichtgetimmerd is. Kijk wat er in Brabant is gebeurd, koop her en der in Nederland een aantal boerderijen op en hoppa de natuur is gered om een groot distrubitiecomplex uit de grond te stampen met alle bijbehorende transportbewegingen.

 • Bennie Stevelink

  "Hoe kleiner leefgebieden voor dieren, hoe dichter ze tegen de mens aanschurken, hoe groter ook de kans dat ziektes worden overgedragen."
  Dit ben ik met Bertus eens.
  Hoe meer wilde dieren in de verdrukking komen, hoe meer virussen overspringen naar de mens. Alle nieuwe ziektes komen dan ook van wilde dieren. Van landbouwdieren komen geen nieuwe ziektes omdat die al zo lang met de mens samenleven dat die op virus-gebied volledig aan elkaar zijn aangepast. Landbouwdieren kunnen hooguit een probleem veroorzaken door een oude bekende ziekte te concentreren.

  Dat wilde dieren in de verdrukking komen is het gevolg van menselijke overpopulatie. We kunnen dit beperken door op de eerste plaats het aantal mensen terug te dringen en op de tweede plaats, door een hoog technologische landbouw die een zo hoog mogelijke productie per hectare realiseert. Dan hebben we de minste grond nodig en houdt de natuur zoveel mogelijk ruimte.

 • Maas1

  Bennie hoe zie je dat voor je om het aantal mensen terug te dringen?

 • Sjefo

  Bossen kappen voor soja en palmpitten teelt is voor de menselijk consumptie zoals eerder al gemeld ,en het afval is bestemd voor de dierlijke consumptie.
  Column schrijvers en andere betweters zouden daar meer aandacht aan moeten besteden.

 • Alco

  Ach @Sjefo. Die roeptoeters hebben het ook nog steeds over waarom de Nederlandse landbouw de tweede exporteur van de wereld moet zijn.
  Voorbeeld: Nederland kent een export van vier miljard aan cacao producten.
  Dit komt op de export balans maar Nederland verbouwd nog geen grammetje.

 • John

  Bertus, waarom zijn erbij de qkoorts verhoudingsgewijs veel!!! meer biologische dan gangbare bedrijven geruimd?

 • Bertus Buizer

  @John, Hoe komt u daarbij?

  De biologische bedrijven sprongen er - zoals te verwachten - juist gunstig uit gedurende de Q-koorts epidemie! Ook verhoudingsgewijs! Het percentage besmette bedrijven in de biologische sector lag een factor 4 lager dan bij de gangbare bedrijven. De biologische boeren zijn ervan overtuigd dat de lagere besmetting direct te maken heeft met een hogere weerstand van de geiten tegen dierziekten. Biologisch geitenhouder Gerrit Verhoeven: "Onze geiten hebben meer weerstand omdat ze naar buiten gaan, elke dag lekker grazen in de wei. Elke dag lekker zon, frisse lucht, veel gras en hooi, daar worden onze geiten sterk en vrolijk van. Zo worden ze minder snel ziek en heb je minder medicijnen nodig. Het is tijd dat Nederland dit hoort."
  Bron: Biojournaal
  Zie (open URL): bit.ly/2UzI0jB

 • MJG2

  Landbouw-toch-verantwoordelijk-voor-41-procent-stikstofuitstoot-a3995690

  Tja, Mesdag.

Laad alle reacties (32)

Of registreer je om te kunnen reageren.