Home

Nieuws 46 reacties

LTO wil met Schouten in gesprek blijven over stikstof

LTO Nederland wil het liefst doorpraten over het stikstofbeleid met landbouwminister Carola Schouten.

LTO-voorzitter Marc Calon vraagt zich af of het verstandig is om het overleg op te schorten. In De Volkskrant zegt hij dat LTO er wat genuanceerder in staat dan een aantal andere landbouwclubs, “want het kabinet gaat gewoon door met het opstellen van stikstofbeleid. Wij willen daarom het liefst doorpraten. We bekijken momenteel dan ook of en hoe we verder moeten met het Landbouw Collectief.”

Landbouw Collectief

Daarmee neemt Calon een genuanceerder standpunt in dan voorzitter Aalt Dijkhuizen van het Landbouw Collectief, die vindt dat de houding van landbouwminister Schouten “fundamenteel moet veranderen” om het gesprek weer aan te gaan over het stikstofbeleid.

LTO gaat ervan uit dat het kabinet de voortgang van het stikstofbeleid niet laat afhangen van het al dan niet doorgaan van het overleg met het Landbouw Collectief. Het collectief werd eind vorig jaar opgericht om tijdelijk als gezamenlijke gesprekspartner op te treden in de richting van het ministerie.

Gemeenschappelijke noemer

Vanaf begin af aan was duidelijk dat de opvattingen en standpunten binnen het collectief uiteenlopen, maar onder voorzitterschap van Aalt Dijkhuizen werd altijd een gemeenschappelijke noemer gevonden op basis waarvan de gesprekken met het ministerie werden gevoerd.

De impasse in het overleg over het stikstofbeleid hindert LTO niet om op andere fronten het overleg met het ministerie volop aan te gaan. LTO en andere belangenorganisaties zitten bijna dagelijks met het landbouwministerie om tafel om te praten over specifieke regelingen voor bij voorbeeld de sierteelt, de fritesaardappelsector en de voedingstuinbouw.

Meer meten

Het stikstofbeleid kan wat Calon betreft niet op dezelfde voet worden voorgezet, hoewel ook hij zegt dat de emissies omlaag moeten. Hij vindt, net als het Mesdagfonds, dat er meer moet worden gemeten en dat moet worden meegewogen dat de landbouw in de afgelopen decennia al een forse bijdrage aan de vermindering van de stikstofuitstoot heeft geleverd.

De doelen zijn in veel gebieden onhaalbaar. Daarom zijn wij voor minder, maar grotere en robuustere natuurgebieden

Hij stelt, net als het Mesdagfonds, dat de stikstofdepositie uit het buitenland alleen al te veel is om voor de meeste natuurgebieden onder de gewenste normen te komen. “Het probleem is dat we ruim 150 kwetsbare natuurgebieden als hagelslag over het land hebben liggen. (...) We moeten ook iets doen aan de typen natuurdoelen die we voor de gebieden hebben geformuleerd. Dat wij dit zeggen, betekent niet dat boeren tegen de natuur zijn. In die hoek laat ik me niet zetten. De doelen zijn in veel gebieden onhaalbaar. Daarom zijn wij voor minder, maar grotere en robuustere natuurgebieden – die kunnen beter tegen stikstof. Anders kun je in Nederland nog nauwelijks economische ontwikkeling ontplooien.”

Landbouwminister Carola Schouten heeft toegezegd dat zij met de Europese Commissie wil praten over de aanpassing van natuurgebieden in Nederland.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Dat staat centraal in het webinar op 4 juni van Food&Agribusiness in samenwerking met AgruniekRijnvallei en Speerstra Feed Ingriedents over. Meld je gratis aan

Laatste reacties

 • bluemink

  Laten ons weer verrassen door Carola

 • kuiken007

  nu is het ministerie weer waar ze willen zijn VERDEEL EN HEERS!!!!
  dank je Chalon!!!

 • porky power

  Calon wil weer eens over de rug van ons scoren wat een held
  Het collectief is de enige die namens alle boeren praat en niet deze looser

 • Trot

  Alweer LTO die afvallig is toch moeilijk om samen voor een doel gaan zolang LTO alleen voor eigen parochie preekt

 • Alco

  Het zal niet meer lang duren: De LTO zal er wel weer intrappen.
  Om derogatie te behouden moeten we wel met het stikstof beleid instemmen!

 • Marcel v

  Calon vind dat LTO nog steeds teveel leden heeft .......

 • deB.

  Kijk is aan, op het moment dat je het verwacht komt deze luis in de pels naar voren. Kom om zeg, wat een typische lto houding weer. Bah!!! Het is een keer klaar met deze lto grappen

 • info58

  Wat een koekebakker die Calon. De overheid heeft nog geen benul van hoeveel geld de corona crisis kost. Het wordt dadelijk weer piepen en kraken om de economie weer aan de loop te krijgen. Het geld wat ooit bedoeld was voor de N maatregelen is aan corona opgegaan. De deur dichtgooien en over een aantal jaren zien we wel weer en heb echt niet de illusie dat het in het buitenland veel beter is omdat het vanuit Brussel zo nodig moest

 • veelust

  Calon vraagt af of het verstandig is, het is in ieder geval niet verstandig als hij denkt het te moeten gaan regelen.

 • ENDE902

  Als het duidelijk is dat ze met jouw input niets doen, is het verstandiger niet meer in gesprek te gaan, omdat je door deze gesprekken alleen maar medeverantwoordelijkheid in je schoenen geschoven krijgt.

 • @123

  Laatst een enquête van de LTO onder 3000 leden , meer zijn er dus niet. LTO is allang geen afgeleide van de agrariërs meer en mag die positie dan ook niet meer innemen.Het LC is de spreekbuis geworden en het LTO kan meeluisteren.

 • fietskip

  De Overheid moet niet denken dat ze met een klein clubje lto-ers de hele landbouw vertegenwoordigen. Die tijd is voorbij!!!!

 • gjh

  Die Calon wat een meeloper je kan niets met hem. Bij LTO is hij klaar en zoekt nu een baantje in de politiek. Dus gewoon met Schouten meelullen.

 • kraats

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • veldzicht

  Pas maar op met die grotere maar minder natuurgebieden van Calon.Die kleinere natuurgebieden gaan nooit van z,n leven weg en blijven invloed op de omgeving houden.De grotere gebieden moeten veel groter worden en moeten met elkaar verbonden worden weer ten koste van vele boeren bedrijven en landbouwgrond.Wat zij Alco ook altijd weer als Calon zijn zin krijgt? Zijn we er toch weer ingetuind!

 • GAJ VAN DEN BROEK

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Bennie Stevelink

  Al een maand geleden kreeg ik inside informatie dat het LC op klappen stond. FDF met DDB en de nertsen organisatie staan aan de ene kant, de anderen aan de andere kant. Er worden binnen het LC afspraken gemaakt, ze zijn de deur nog niet uit of FDF doet tegenovergesteld als is afgesproken.
  In aanloop naar de presentatie van de Mesdag-cijfers mocht van FDF niet meer overlegd worden met Schouten. De andere partijen binnen het LC vroegen bij herhaling om cijfers maar kregen die niet. Mesdag had deze cijfers alleen aan FDF gegeven en die bepaalde, zonder overleg, en zonder informatie aan anderen wat wel of niet mocht.
  De Mesdag-cijfers zijn vervolgens geëindigd in een flop.

  Het gaat uiteindelijk om de vraag: wat levert ons het meeste op? De regering laat zich niet tegenhouden door het LC en voert op eigen oordeel wetgeving in.

 • Kletskoe

  Minister Schouten en kabinet hebben primair woningbouw economisch ontwikkeling voorop staan. Dan natuur en dan omvang landbouw. Ze gaan hoe dan ook door. Dit is het gegeven. Dan kun je kiezen tussen niet praten. En als het onvoldoende is actievoeren. Of wel praten, proberen een resultaat te halen. Actievoeren kan nog steeds. Het is onderhandelingsspel. Maar je houdt nieuw beleid nooit tegen gelet op de belangen.

 • haj146

  Lto leden financieren hun eigen ondergang met die rat als bestuurder. Het is een PvdA er mensen. Snappen jullie dat nu nog niet? Dat lto hun eigen ondergang financiert is overigens niet erg. Dat het gros van agrarisch Nederland dat ook overkomt is schandalig. Die paar uitgeboerde lto leden stoppen toch wel komende jaren. Hebben ze in elk geval nog een koper...

 • Maas1

  Je kunt zeggen wij hebben geen stikstof probleem en je kunt zeggen we hebben een stikstof probleem.
  Het feit is na de uitspraak van de RvS hebben we er links of rechtsom mee te maken,en niet wij boeren alleen maar vrijwel iedere gedreven onderneming.
  Je kunt praten of je kunt weglopen in dat laatste geval wordt er over je gepraat en over je beslist. Veel meer smaken zijn er niet.

 • agratax(1)

  Het feit dat dhr. Dijkhuizen de vergadering verlaten heeft, moet voldoende zeggen over de eisen van het Kabinet. Dijkhuizen zag er vermoedelijk geen heil in om verder te debatteren. In mijn ogen is hij door de minister in zijn hemd gezet en afgeserveerd als overbodig, zij kan via zijn kennis van landbouw en natuur geen politieke Winst behalen en dat voor de volgende verkiezingen. De grote Winnaar wordt Grashoff met zijn Brabantse niets ontziende methode van wild om je heen slaan en veel graaien zonder aanzien des persoons, hij heeft de stikstof rechten en het uitwisselen komt straks.

 • Alco

  @Maas. Je kunt wel zeggen dat er niet meer smaken zijn.
  Maar niet serieus behandeld worden en toch verantwoordelijk gezien worden, dan is weg lopen nog het beste statement.

 • Maas1

  @Alco ja dat is de keus.
  Er wordt van ons gevraagd te leveren ze hadden ons nodig zeiden ze, we zien wat de koning van Brabant uitspookt.Het is niet meer stelen maar bestolen worden.Als het overleg niet redelijk is is er ook helemaal geen aanleiding meer om überhaupt nog verder te praten.

 • Firma Vellenga

  Vorig jaar op het Malieveld waren de plannen/richtingen al duidelijk. Het is 1 grote schijnvertoning deze gesprekken. Nu zullen ze weer in de courant vertellen dat ze in overleg met de boeren deze besluiten genomen hebben. Persoonlijk trek ik het me niet aan wij boeren al zoals Schouten en de rest het graag zien. Maar voor al die ander boeren met grote investeringen en steeds weer je goede bedoelingen laten zien. Zou ik het niet pikken wat ze nu doen....

 • Bennie Stevelink

  LTO heeft goede contacten in de Tweede Kamer. Ze kunnen dus als geen ander inschatten wat vanuit de Kamer bijgestuurd kan worden en wat niet.
  FDF heeft alleen contact met Baudet die nog nooit aan een landbouwdebat heeft meegedaan. FDF kan dus veel moeilijker inschatten wat wel of niet politiek haalbaar is.

 • @123

  LTO is de loopjongen van dit kabinet, dat wil dus zeggen dat ze niet de echte mening van de agrariërs vertolkt , maar meer het slinkse kabinetsbeleid uitvoert.

 • veldzicht

  LTO met Calon kan ook wel eens met de vuist op tafel slaan maar dat doen ze nooit.altijd een slap compromis waar veel te veel toegegeven wordt en zo word je steeds verder de hoek ingedrukt.

 • Henkjan7

  Calon moet gewoon een kerel zijn en direct stoppen bij LTO, zonder hem hebben wij als boeren in ieder geval iets meer toekomst.

 • anton1937

  Alleen overleg in gelijkwaardigheid is van succes verzekerd. Als er dat niet is , dan moet LTO stoppen met overleg. Niet Willen overleggen lost niets op en alleen roepen dat je gelijk hebt zoals Baudet,Wilders en FDF doet is niet slim

 • Maas1

  @,Bennie moet je nagaan via de 2e kamer tot een compromis zoals jij dat ziet en dat met het CDA en de VVD in een kabinet.
  Het CDA is geen boerenpartij meer en de VVD niet meer de partij voor het MKB.( al doen ze het in de huidige crises verrekte goed!) Het was tot voor lang zo hoe groenrechts over groenlinks ging. Laten we hopen op betere tijden.

 • .....

  Is Calon de Judas van het Landbouw Collectief ?

 • kraats

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • afm

  die calon die is al maande achter de schermen aan het huiggelen met Carola schouten. al die tijd heb je niks van hem gehoord. nu probeert hij het landbouw collectief op tu blazen. die linkse raker. hoe kun je daar nog lid van zijn. hij is zelfs nog niet gekozen door de leden. door wie word zo iemand daar op die pos neer gezet. hebben de leden daar welles over na gedacht met LTO aan het roer gaat de landbouw naar de malenmoer

 • Gebageit

  Wie denkt calon dat ie is, hij denkt voor alle boeren te praten, maar er is nog maar amper de helft van de boeren lid! En dan zegt bennie de hele tijd dan fdf de boel wil laten klappen.....
  Lijkt mij lto die hier een bom onder het lc plaats

 • kanaal

  en dan weer judas spelen.

 • wmeulemanjr1

  En zo word straks weer opnieuw gezegd 'de sector wil het allemaal wel' omdat lto(calon) 'onze koekebakker' opnieuw gestrikt kan worden door de overheid?

 • R. B.

  Die Calon had een goede advocaat toen hij zijn contract afsloot met LTO want hij heeft veel vrijheden en het zal wel veel geld kosten als ze hem op non actief zetten.
  Anders was hij al lang vertrokken.

 • gjh

  Bennie het ontstaan van FDF is gekomen doordat het achterlijke LTO van jou geen donder voor de boeren doet . Alleen maar met links mee lullen Wil de laatste LTO er het licht uit doen ik denk dat jij dat bent en ik hoop heel snel.

 • Marco22

  De haan kraaide 3 keer.

 • Bossinkgait

  Hoe is het mogelijk!! Na de historische oprichting van het landbouwcollectief, eindelijk de neuzen dezelfde kant op en nu gaat Calon het weer verkloten voor de zoveelste keer!!
  Snap werkelijk niet dat er nog boeren lid zijn van de LTO,behalve als je toch al wilde stoppen dan gaat dit nu lekker snel.....

 • .....

  Carola probeert het LC tegen elkaar uit te spelen en dat lukt haar dankzij de onnozele Calon.

 • Peerke1

  @Marco22 : Inderdaad de haan kraaide 3 keer. Goede opmerking die velen niet snappen in deze Paastijd.

 • Maas1

  Zoals de SGP voorstelt
  Verklaar stikstof controversieel.

 • bearda

  Mensen duik in zijn”carrière” en dan hoef je geen afgestudeerd psycholoog te zijn om te weten hoe die man is.Bij mij was de maat vol met de tweelingenfraude. Heb de LTO gebeld, hij weg of ik weg.Volg mij dan moeten ze hem wel dumpen.

 • Renate

  Alleen Calon wil met Schouten in overleg... Judas is een galg voor de agrarische sector aan het maken...
  In het verleden in het Perzische rijk heeft Haman dat ook voor Mordechai gedaan. Het is toen wel heel anders gelopen als Haman in gedachten had.
  Zoiets van... wie een kuil graaft voor een ander...

 • Mbmb

  Willen de lokale lto bestuurders hun voorzitter snel tot de orde roepen? En hem daarna ontslaan? Calon heeft alle draagvlak verspeeld en kan niet blijven. Wie dat niet ziet is stekeblind.

Laad alle reacties (42)

Of registreer je om te kunnen reageren.