Home

Nieuws 50 reacties

FDF: boeren die zich laten uitkopen zijn verraders

Boeren die hun bedrijf verkopen aan de overheid of aan bedrijven van buiten de landbouw, zijn de zwakste schakel in de sector. Ze zouden hun stikstofrechten aan collega-boeren moeten overdragen, betoogt FDF-voorzitter Mark van den Oever in een bericht naar zijn achterban.

De FDF-voorman schrijft: “Voor wie moeten we nu oppassen? Ik denk voor de hedendaagse Judassen in onze eigen gelederen. Zij die ons verkopen en weggeven aan deze linkse overheid.”

“Boeren die verkopen denken een goede zet te doen met hun verkoop”, vervolgt Van den Oever. “In de loop van de jaren blijft er van de oorspronkelijke deal weinig over. Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel, dus als FDF moeten we de zwakke schakels uit de sector, de Judassen, verwijderen.”

Eerder vergeleek FDF ook spelers in de agrarische sector met het Bijbelse figuur Judas, de volgeling van Jezus die het ultieme verraad pleegde. Toen waren het de agribusiness-bedrijven die volgens FDF de verraders waren. Die uitspraak leidde toen tot het opschorten van het stikstofoverleg tussen boeren en het ministerie.

Strijden voor de blijvers, niet voor de portemonnee van bejaarde stoppers

Aandacht trekken met Judas-vergelijking

Desgevraagd zegt Van den Oever dat hij met dit statement niet pleit voor het verketteren van stoppers. “Het is prima dat boeren stoppen, maar op deze manier wil ik vooral de discussie starten over het verkopen aan de hoogste bieder.” Door opnieuw een Judas-vergelijking te maken, wil Van den Oever de aandacht trekken. “Ik hoop dat boeren die willen stoppen, nadenken over wat hun invloed is op de toekomst van de sector. Als het huidige overheidsbeleid doorgaat en boeren massaal hun stikstofrechten verkopen aan overheid en industrie, is die halvering van de veestapel zomaar een feit. Daarvoor stonden we natuurlijk niet met z’n allen op het Malieveld. Ik wil strijden voor de blijvers, niet voor de portemonnee van bejaarde stoppers.”

Schot tussen rechten uitstoot ammoniak en stikstof

Een oplossing die ook soelaas biedt voor dit opdoemende gevaar, is volgens Van den Oever het ‘schot’ tussen de rechten voor de uitstoot van ammoniak en stikstofoxiden. Ook andere landbouwpartijen pleiten hiervoor. “Daarmee heb je een deel van het probleem getackeld, maar ik wil boeren vooral wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid. Zorg ervoor dat boerenland in boerenhand blijft, dat geldt ook voor stikstof.”

Van den Oever schrijft dat hij verwacht dat LTO zich achter het FDF-statement zal scharen. Een woordvoerder van de belangenbehartiger laat weten dat FDF dergelijke nieuwe ideeën in het Landbouw Collectief in kan brengen en dat de partijen daar eventueel gezamenlijk een besluit over nemen.

Reactie ministerie LNV

Een woordvoerder van landbouwminister Carola Schouten zegt dat boeren eigen baas zijn en zelf kunnen bepalen wat ze moeten doen. “Boeren moeten zich niet belemmerd voelen door een club die ze als Judas, als verrader neerzet. Dat is echt niet netjes – en dan is het nog een verschil of je je eigen achterban aanspreekt of de gehele sector. Het zou te betreuren zijn als maar 1 boer zich hierdoor belemmerd voelt.”

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Ach de stoppende varkensboeren moet weer wachten nu ipv een voorstel nu weer een andere brief op de mat.... De overheid is de grootste judas..... en de boerderij komt natuurlijk over paar dg met dat nieuws....

 • eetkip

  Mark toch, ik zal toch zelf wel bepalen wat ik met mijn bedrijf doe.

 • ENDE902

  "Een woordvoerder van landbouwminister Carola Schouten zegt dat boeren eigen baas zijn en zelf kunnen bepalen wat ze moeten doen."
  Met deze uitspraak wordt het wel erg duidelijk wat de insteek van de landelijke en provinciale overheid is.

 • deB.


  Mark is totaal de weg kwijt...

 • T. Snetselaar

  Storend vind ik aan dit soort discussies dat er een Bijbelse tint aan wordt gegeven om de aandacht te trekken. Net als het er bij halen van bijvoorbeeld de jodenvervolging.
  Snap heel goed de opzet om elkaar te verenigen om een sterke stem te hebben richting Den Haag. Maar op deze manier wordt die eenheid niet bereikt, het tegendeel zelfs! Zowel Calon als Van de Oever kunnen niet de juiste snaar raken wat Dijkhuizen wel lukt.

 • Alco

  Wie kan Mark zijn eigen woorden weergeven?
  Pas dan kunnen we hem echt beoordelen.
  Want we weten allemaal dat zelfs de klemtoon een verhaal anders kan maken.
  ( We weten waar stigmatiseren van een bepaalde bevolkingsgroep 75 jaar geleden tot geleid heeft)

 • Kletskoe

  Ik snap het belang van de blijvers. Maar ik vraag mij af of hij met dit soort teksten de overheid kan bewegen tot een schot tussen NOx en NH3. En denkt Mark dat hij met deze teksten 'bejaarde stoppers' kan overhalen om niet te verkopen aan de hoogste bieder? Ik heb zo mijn twijfels.

 • Ach

  Als gestopte boer 10 jaar geleden werden wij door boeren hier in de omgeving al als judas weggezet.zo word er gekeken naar mensen die iets anders gaan doen buiten de sector.er word gezegd,dat doe je toch niet.nu terug kijkend geen seconde spijt van gehad.je hart volgen,niet de menigte

 • Bennie Stevelink

  Ik heb geen kinderen en dus ook geen opvolger. Als ik vandaag een hartstilstand krijg zijn mijn broer en zusters de erfgenamen. Mijn boerderij is qua grondoppervlak vrij klein en ligt ingeklemd tussen de uitgebreide stad en het dorp. Het is als melkveebedrijf onverkoopbaar. Als mijn broer en zusters zouden besluiten de grond en opstallen te verkopen aan iemand die bv iets met paarden wil en de stikstofruimte zouden verkopen aan belanghebbenden in de vlakbij gelegen stad, dan moeten ze vrezen dat ze ‘s nachts worden opgezocht door FDF-strijders die met hun “komen afrekenen”.

 • Sjefo

  Schouten is het probleem zij is het die het mogelijk maakt de landbouw in te ruilen voor industrie, weg en woningbouw.
  Dit heeft overigens niets met vergroeiing te maken “dit is de wens van dit kabinet”
  Boeren bezitten stikstof en die Schouten weet precies hoeveel, zonder stikstof mag je geen dieren houden.
  In de industrie, weg en waterbouw en (vlieg)verkeer zweeft ook stikstof rond maar niemand hoeveel, dan word het direct al een stuk lastiger om dat in te pikken .
  Prima geregisseerd overigens vooral als je van de boeren af wil.
  In het verleden was het niet mogelijk een stikstof deal te sluiten tussen varkens en rundvee, Schouten regelt even dat het mogelijk is NH3 in te ruilen voor NOx.
  Ik vind het te kort door de bocht om de individuele boer een verrader te noemen .
  “Hij of zij moet hooien als de zon schijnt”

 • yep

  Mark, nog gekker moet je het niet meer maken, elke boer moet toch zelf weten aan wie of wat hij verkoopt.
  Het beleid is algemeen belang, maar uiteindelijk moet ieder voor zichzelf uitmaken waar hij mee in zee wil gaan en daar is geld een heel belangrijke reden/motivatie voor!

 • Bennie Stevelink

  Opvallend is de reactie van LTO.
  Lees ook bij deze reactie tussen de regels door:

  “ Een woordvoerder van de belangenbehartiger laat weten dat FDF dergelijke nieuwe ideeën in het Landbouw Collectief in kan brengen en dat de partijen daar eventueel gezamenlijk een besluit over nemen”.

  LTO zegt tussen de regels door dat FDF niet buiten het collectief om moet praten en de eenheid binnen het collectief moet bewaren. Precies het verwijt wat FDF en aanhang aan Calon maken.

 • Attie

  Mark is ongeschikt voor zijn taak..., dat blijkt elke keer weer.

 • Tienda

  Mark is idd de weg kwijt. Waarom zou je niet voor de hoogste bieder kiezen en er zo snel mogelijk mee stoppen in een land waar de ene wet na de andere het je steeds moeilijker maakt om nog op een normale manier de kost te verdienen. Je tikt toch niet helemaal goed als je wilt blijven investeren in gebakken lucht zonder dat daar een redelijk loon tegenover staat alleen maar om "boer"te willen zijn.

 • haj146

  Mark trekt weer aandacht en zet boeren zo aan het denken. Klasse! Uiteindelijk ben je zelf baas over wat je doet. Maar bedenk wat je doet, en Bennie, je broer en zus kunnen die rechten ook aan een veehouder verkopen, misschien verleasen. Neem toch aan dat iedeeeen vindt dat nox en nh3 heel wat anders is. Of gaat geld dan toch voor...
  Mark heeft duidelijke taal, daar hebben we al een hoop aan te danken. Zonder Fdf was onze veestapel gewoon al gehalveerd. Deoverheid krijgt nu tegengas ipv een veer in de reet van opperjudas Calon!!

 • Alco

  Lees allen even wat @Sjefo schrijft in 16.36

 • Almagro

  Wanneer ik wat van mijn eigendom zou willen verkopen dan zal ik me ook nog geen moment afvragen wat dit soort "bedenkelijke figuren" daarvan vinden. Wat een looser die van den Oever, opzicht geen probleem ware het niet dat dit soort de gehele sector schaad.

 • Attie

  Wat doen we met Mark en Marc...??🤔

 • Firma Vellenga

  Ik weet zeker dat Marc het deze keer ook weer allemaal goed ziet maat het komt er allemaal verkeerd uit. Denk dat hij te intelligent is en te ver naar voren kijkt om zo de tussen stappen te vergeten... Waardoor zijn uitspraken als niet gepast worden gezien. Denk dat hij daar zelf ook elke keer tegen aan loopt. Laten we er een beetje begrip voor hebben, dat is Marc. Persoonlijk lees ik in voorgaande dat de heer Stevelink geen kinderen heeft wat voor mij zijn uitspraken ook verklaard. Ieder met kinderen weet dat het geven en nemen is om met elkaar in het zelfde huis te moeten wonen en door diezelfde deur te moeten. Sommige mensen hebben die vaardigheden niet geleerd op die manier. Laten we nu als boeren proberen samen door die deur te komen daar ik de toekomst van ons niet positief in zie. Laten we er samen toch iets van maken.....

 • Leeuwma

  ik zie hier een discussie die hier 25 jaren geleden was in het oldambt toe die stort vloed aan veehouders hier naar toe kwam. Toen hadden wij als 6 de generatie akkerbouwe graag grond willen kopen maar we kwamen er niet aan te pas, de uitgekochte veehouder met dikke portomonee bood gewoon meer en kon het ook betalen wij niet dus hadden we het nakijken. Wat ik hier mee aangeven wil als je een bedrijf verkoopt doe je het altijd verkeerd want er is altijd iemand die hem graag zou willen . Dus wat is de uitkomst van dit verhaal geld regeerd altijd dat is met verkoop en verhuur altijd de bottelnek.

 • jehanvankroaks

  Mark, zet ons allemaal wel weer ff aan het denken 👍 dat is winst.

  En wie straks aan de hoogste bieder wil verkopen doet dat toch wel, gelukkig leven we in een vrij land.

 • H.M. Hubers

  Markcante figuren die Mark en Marc. Ik weet niet wie van de twee het verste kan pissen, maar volgens mij pissen ze naast de pot!

 • deB.

  Totaal niet te intelligent!!! Want anders zou je wel eens je mond houden, ipv deze onzin uitkramen... Hij vertilt zich aan zijn populariteit onder veel collega's, en gaat in domheid ten onder. excuses maar helaas de feiten

  Zeg nu zelf....Nazi's, Joden, Judas enz enz, en dan tot de conclusie komen dat hij te intelligent is? beschamend

 • Appelman

  1 Ik ben een boerenzoon heb nog steeds zeer veel hart voor de boerenstand
  2 Ik heb een zeer brede ervaring op onteigeningsgebied, politiek etc,etc.
  3 Prima dat Mark er flink tegen aan gegaan is, flink druk uitgeoefend. Denkt dat succes aan hem is te danken, gaat buiten zijn schoenen lopen, overschat zichzelf mateloos, gedraagt zich af en toe als een rasechte boerenschoft. Daardoor gaat de publieke opinie zich geleidelijk tegen de boerenstand richten en komt de politiek sterker te staan.
  4 Voor elk boer zijn de omstandigheden anders, derhalve zij er boeren die verkopen aan de hoogste bieder. Mark noemt die mensen verraders en bewijst daarmee wederom zijn onbeschoftheid maar blijkbaar ook zijn domheid
  JAMMER JAMMER hier heeft iedereen van te lijden!

 • piethermus1

  @haj146 Jij en andere fanatiekelingen blijven dus trouw tot het bittere einde... Dat zie je vaker bij fanatici....

 • kleine boer

  Als er 1 aant maaien is in de buurt word de rest ongeduldig en gaat ook beginnen dat is de denk wijze van vd oever ook geweest ....

 • haj146

  @piethermus, net zoals jij gelooft in lto... wat Marc ons gaat brengen weet niemand. Wat de landelijke lto allemaal verprutst weten we HELAAS allemaal!! Marc doet net als de oppositie, harde uitspraken waarmee je mensen aan het denken zet.
  Verder sluit ik mij volledig bij @ firmavellenga aan. Perfect verwoord

 • Jos Kok

  Jammer deze verkeerde blokvorming. Betekent ook dat het probleem nog steeds ontkent worden. Als we als samenleving mee willen betalen aan het omlaag brengen van de productie dan helpt deze dogmatische benadering niet. Jammer deze kortzichtigheid.

 • anton1937

  Varkensboeren die een grotere omvang hebben kunnen het voer netto goedkoper kopen en krijgen meer voor hun grotere aantal afgeleverde varkens dat is marktwerking. Die marktwerking geldt ook voor het opkopen van stikstof (N) rechten om b v een stal bij te bouwen en voor een industrieel bedrijf dat wil uitbreiden. Wat Mark van den Oever wil dat de stoppende boer zijn stikstofrechten niet verkoopt aan de overheid of aan industriële bedrijven. Een boer die gedwongen moet stoppen omdat de schulden te hoog zijn kiest terecht voor het meeste geld dat doet groot varkenshouder van de Oever ook als hij zijn varkens verkoopt. De landbouw moet binnen het landbouw collectief overleggen om met de minister om te bereiken dat hier een oplossing voor komt om de stoppende boer. Om anderen een judas te noemen lost niets op.De vieze truc van GS lid Grashoff(GL) in Brabant om in het noorden van ons land van boeren stikstofrechten op te kopen voor de industrie, terwijl boeren in Brabant geen rechten mogen kopen voor staluitbreiding is onacceptabel.

 • drikhend

  Als de beste Mark op einde van zijn boeren bestaan voor de keuze komt staan . Weet je nu ook zeker dat er dan voor geld gekozen wordt . Elke boer is ondernemer en moet voor zijn bestaan strijden . Samen kunnen ze voor algemeen belang strijden . Stel je verkoop nu je N aan Mark omdat hij boer is gun je het hem voor prijs die lager is dan buiten de landbouw . Maar de beste Mark kan niet bolwerken en verkoopt de stikstof over enkele jaren aan hoogst biedende buiten de landbouw . Zou zomaar kunnen . Is hij dan een judas ? . Nee maar een ondernemer . Dus elke boer moet doen wat hij zelf het beste vindt en eerlijk is eerlijk als je voor het hoogste bod gaat . Het is uw eigendom en uw boterham . En later uitgelachen worden om dat je zo gek was dat je rechten goedkoop verkocht hebt . Dus laat je niet door deze figuur voor de gek houden . Men kan dan wel afgeven op een LTO die de zaken in verleden waarschijnlijk te zacht aangepakt heeft . Maar voor de uitspraken van deze figuur komt wel heel snel minder waardering bij boeren ,burgers en buitenlui . Het is alleen jammer als je je eigen glazen ingooit je nu andere mee trekt .

 • rverheij

  Als groen en grijs stikstof niet inwisselbaar blijft , is er toch geen probleem. Helaas vermoeden wij allemaal dat dat wel gaat gebeuren.

 • Appelman

  Mark overschat zijn positie grenzeloos. Terecht of onterecht maar Mark is David die vecht tegen Goliath. Als De Ned Staat wil kunnen zij met Defensie de wegen zodanig afsluiten dat er geen trekker meer op kan, maar dit terzijde. Er zijn in Nederland zo ontzettend veel natuur aanhangers dat de politiek uiteindelijk kist voor het grootste getal de natuurkiezers. De boeren zijn te gering in aantal. Maar ook op basis van argumenten er zijn veel te weinig woningen in Ned. Veel mensen kunnen gen huis meer kopen. Dus de prioriteit ligt meer bij de woningbouw. De boeren gaan steeds meer mensen tegen zich krijgen. Laat jullie uitkopen op onteigeningsbasis ga emigreren met een dikke put met geld. Biedt de Overheid een lokker middels aankoop op onteigeningsbasis. Dan kunnen de boeren en iedereen verder. Beste Mark je denkt dat je hel wat bent, een beetje verslaafd aan de publiciteit, verpest het niet voor jezelf en je collegas. Geloof mij en denk na!!!!

 • PetersPC

  De boeren in Brabant moeten ook eens aan de burgers denken. Dat zijn hun klanten.Die betalen voor hun produkten. Maar veel burgers pikken ;t niet meer dat ze constant in de stank moeten leven. Mijn vrouw kan vaak de was niet buiten drogen omdat 't te veel stinkt. En dat moeten wij accepteren omdat onze boeren driekwart van hun produktie willen produceren voor consumenten elders (buitenland) die daardoor wel zonder stank kunnen leven. Frisse lucht is een grondrecht. Een leefbaar klimaat.
  Als er naast een boerenbedrijf door een buurman (burger) een stroomgenerator geplaatst zou worden ,die hij nodig heeft, maar die dag en nacht draait en heel veel geluidsoverlast produceert dan zouden de bewoners van dat boerenbedrijf dat ook niet pikken. Zij zouden ook zeggen: waarom die herrie om stroom te produceren, we hebben stroom genoeg. Weg er mee.
  Wij hebben ook meer als genoeg varkens , kippen, koeien etc.. Produceer wat minder maar werk aan 't verkrijgen van een goede prijs!

 • kleine boer

  peterspc wie is er bij de boeren gaan wonen? En de export maar niet doen en de mensen laten verhongeren?

 • Henk.visscher

  HET KUNNEN WEL BOEREN ZIJN DIE TOT DE NEK TOE IN DE SCHULDEN ZITTEN, DAN ZOU IK HETZELFDE DOEN, DAN HEB JE GEEN KEUS

 • koster

  PetersPC, die buitenlanders zitten waarschijnlijk in de gifmeren zodat wij hier milieuvriendelijk kunnen autorijden.
  Wij wonen in een deltagebied, in een gematigd klimaat. Het is hier gewoon een van de beste landbouwgebieden in de wereld. En vergis u niet, de aarde mag dan groot zijn en op sommige plekken de akkers eindeloos. Toch is slechts een beperkt deel van de aarde geschikt voor landbouw. Koester dat, ook voor uw medemens.

 • Alco

  Peters heeft ook wel een beetje gelijk.
  Zo hier en daar is het ook wel een beetje te gek geworden.
  Maar dat is niet de schuld van de boeren. Zij kregen vergunning.
  Maar gemiddeld over geheel ons land is de veestapel helemaal geen probleem en brood noodzakelijk voor onze Nederlandse economie.

 • boer a

  Als wij niet meer exporteren blijven er elders in de wereld borden leeg!!
  In Afrika is heel veel natuur maar ze hebben niet genoeg te eten, willen we hier ook die kant op? Wie houden nu de supermarkten vol, als dat allemaal van ver moest komen zag het er niet best uit.

 • Gebageit

  PetersPC jij hebt net zo veel frustratie als mark vd oever.....! Niemand heeft jou ooit gedongen naast een boer te gaan wonen, en er zijn netto minder dieren dan 30 jaar geleden dus in totaliteit stinkt het minder hard! En een boer kan niet aan de prijs werken, maar krijgt betaald wat de markt er voor over heeft en jij bent de markt.....

 • EL

  Peters is gedwongen om naast een veehouderij te gaan wonen? Hij had ook op de prairie in Canada kunnen gaan wonen!

 • Dolph van Ittersum

  Het produceren voor de wereldmarkt en dat het nodig is om de wereld te voeden is volgensmij niet een steekhoudend argument.

  Het Coronavirus zet de prijzen weer onder druk. De lage prijzen zijn duidelijk een teken dat er sprake is van een product overschot.

  De Nederlandse consument gaat echt niet de oplossing zijn. Wel denk ik dat de grote cooperaties in de wereld met elkaar om tafel moeten en gezamenlijk, net zoals de OPEC een inname/productie beperking in te stellen. Wanneer iedereen een stapje terug doet, dan zullen de prijzen hier ook op reageren. En zal er ook minder verspilling zijn.

 • kleine boer

  dolph van ittersum het is geen olie kraan die je even dicht of opendraait....

 • string

  Wij hebben de beste omstandigheden om te boeren en we doen dat ook. De prijzen die we voor onze producten krijgen is te laag. Onze producten zijn de beste schoonste en efficiëntste levensmiddelen op aarde. Er is altijd een markt voor deze producten! Waar is de reclame die mensen laat weten dat onze producten al de beste zijn. In plaats daar van krijgen we regeltjes op gelegd waar de honden geen brood van lusten. De energie rapportage aan de overheid is een van de belachelijke regels. Ons inkomen vloeit Lings en rechts weg in in zakken waar het niet thuis hoort. Als je met gezond verstand naar de hele gang van zake kijkt, kan je niet ontkennen dat op alle fronten goed mis is! Misschien is het wel gewoon een plan om de Boeren en burgers te demoraliseren en plaats maken voor een Europese super stad Amsterdam - brussel - roergebied. Goed kijken naar alles wat er aan de hand en denk out of de box en sluit geen enkele mogelijkheid uit. Ik weet het ook niet maar, ben wel klaar misplaatste empathisch deug culturele kletspraatjes waarbij we allemaal wel aanvoelen dat het niet klopt. Iedereen mag gelukkig NU nog zelf beslissingen nemen.

 • Dre van Helmond

  Áls alle boeren achter het landbouw collectief blijven staan kan Mark van den Oever mooi de emoties aanwakkeren .
  Daar is hij gewoon goed in.

 • Bennie Stevelink

  @Dre van Helmond, wat wil je met die emoties? Wat wordt het anders van aangewakkerde emoties?

 • Alco

  Nee Doldh. Zo zit het niet.
  Nu met de corona zie je hoe afhankelijk we onder andere afhankelijk zijn van veel producten vanuit het buitenland.
  Dit moet betaald worden.

 • Gebageit

  Doldh, er is geen overvloed aan eten op de wereld markt, het is alleen heel erg oneerlijk verdeeld.
  Eigenlijk kan je zeggen dat jij goedkoop en in overvloed kunt shoppen omdat er mensen zijn op plekken op de aarde die honger hebben.

 • jfvanbruchem1

  emoties van anti boer,ja

 • deB.


  En nu moet hij maar eens een hele tijd zijn waffel houden, ipv dom in de ruimte bulken!

 • Bolder01

  De B. Kom jiij dan maar eens met een voorstel waar dat huppelkutje wel wat mee doet. Ze loopt toch als een trouwe hond achter p.v.d.d & p.v.d.a. d66.. GL aan

Laad alle reacties (46)

Of registreer je om te kunnen reageren.