Home

Nieuws 26 reacties

Dijkhuizen: ‘Lijkt alsof alles van de boer moet komen’

Het klinkt alsof Aalt Dijkhuizen niet weet of de teleurstelling of de verbazing de overhand moet hebben.

Een halve dag na het stikstofoverleg met landbouwminister Carola Schouten geeft Aalt Dijkhuizen, voorzitter van het Landbouw Collectief, uiting aan zijn zware teleurstelling. Hij had graag een minister gehoord die met de boeren naar een oplossing zoekt voor het stikstofprobleem. Maar hij ervoer een minister die er niet is voor de boeren. “Het lijkt wel alsof alles van de boeren moet komen, voor niets en dat er niets tegenover staat. Dat is niet reëel.”

Overleg met Schouten opgeschort

Het overleg met landbouwminister Schouten had woensdagochtend telefonisch plaats. Daarna koppelden de vier delegatieleden Aalt Dijkhuizen, Jeroen van Maanen, Linda Janssen en Trienke Elshof hun bevindingen terug aan de overige leden van het Landbouw Collectief. Uitkomst van het tweede overleg was duidelijk en unaniem: voorlopig hoeven we niet meer met de minister te praten. Mogelijk kan de Tweede Kamer de bewindsvrouw nog bewegen tot een andere opstelling. De hoop van het collectief is daarop gericht.

Voermaatregelen

Een van de knelpunten in het overleg is de manier waarop boeren stikstofwinst kunnen realiseren. Landbouwminister Schouten heeft met de invoering van het stikstofregister de toekomstige winst via voermaatregelen ingeboekt. Het Landbouw Collectief vindt dat boeren niet verplicht mogen worden tot voermaatregelen. Zij moeten de mogelijkheid hebben te kiezen uit verschillende opties, of combinaties daarvan: voermaatregelen, meer beweiden en mest vermengen met water.

Wij zeggen: waar een wil is, is een weg. Wij horen: kan niet

Dijkhuizen: “Wij horen dat het juridisch niet mogelijk is. Maar onze eigen juristen zeggen dat het wel kan. Wij zeggen: waar een wil is, is een weg. Wij horen: kan niet.” Dijkhuizen denkt er het zijne van. Het klinkt hem meer als “wil niet.”

Volgens hem knelt het dat Schouten op dit beleidsterrein niet de landbouwminister is, maar de portefeuillehouder van het brede stikstofdossier dat gaat van de luchtvaart tot de woningbouw en van de realisering van de infrastructuur tot het natuurbeleid. Hij verbaast zich erover dat Schouten niet net als haar collega Eric Wiebes op het klimaatdossier heeft besloten tijdens de coronacrisis het stikstofdossier vooruit te schuiven.

Stikstofwinst gezien als autonome ontwikkeling

Het collectief stelt dat in de afgelopen periode stikstofwinst is geboekt door de landbouw, die gemakshalve door de minister als autonome ontwikkeling wordt genoteerd. Autonome ontwikkeling wordt niet ingeboekt in het stikstofregister en is daardoor ook niet meer inzetbaar voor nieuwe ontwikkelingen.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • john***

  volgens mij werkt het met Nederlandse Boeren net zoals met Nederlandse burgers.. geef ze wat te kiezen dan komt het goed. Er is hier nu niets te kiezen en van vergoedingen voor de maatregelen is ook niets bekend. De overheid wil wegen aanleggen en bouwen dan komen ze ook maar over de brug..

 • niet

  Laten we ze nu maar eens verhongeren daar in de den Haag!! Denk dat de tijd rijp is om eens 2 wkn geen melk, eieren, varkens, kippen, kalveren te leveren!!! Hoe hard het ook is.

 • Alco

  Ik zie een boeren "ongehoorzaamheid" aan komen.

 • trekker123

  Mooi moment voor de politiek om even door te pakken. Iedereen is versuft door de Corona problematiek waardoor ze behoorlijk hun gang kunnen gaan. Dit bericht zou een maand geleden nog voorpaginanieuws geweest zijn, maar ik verwacht dat het nu in de landelijke media maximaal bij een voetnoot blijft. Wat wel weer apart is om mee te maken is dat wanneer het maar belangrijk genoeg wordt gevonden het bij de regering niet op een paar miljard meer of minder aankomt?

 • veldzicht

  Aalt Dijkhuizen met z,n Landbouwcollectief laat zich tenminste niet ,zo als lto vaak, met een kluitje in het riet sturen.Een of ander slap compromis waar ze blij mee zijn terwijl de ''vijand'' in een deuk ligt en in een volgende ronde pakken ze de rest,en zo komt de landbouw steeds meer in de verdrukking.

 • Zuperboer

  Wat Orban wordt aangewreven gebeurt hier niet zo goed. Alleen wordt er sinds medio 2019 door de boeren bij voortduring op gewezen. Dat valt echter niet zo goed in de coalitie. Carola heeft de meest ondankbare taak. Ze mag de landbouw elimineren i.o.v. Rutte en zijn companen. Hoe dom kun je zijn om zo'n essentiele sector het land uit te werken?

 • Vhouder

  als dit dijkhuizen verbaasd valt dat me van hem tegen . nog een keer het gaat niet om de waarheid het gaat erom dat alles in dit land door kan en dat de boer de benodigde ruimte inlevert en al moet schouten daar alles voor bij mekaar liegen maakt haar niks uit

 • cornelis 22

  Mijnheer of mevrouw niet ,wat er ook gebeurd ga niet met het voedselwapen zwaaien, beneden alle peil

 • agratax(1)

  Mijn vermoeden is dat het Stikstof dossier en straks het Corona dossier zal moeten leiden tot het nog verder afhankelijk worden van buitenlandse leveranciers. Op dit moment blijkt dat we onze beschermende kleding uit China moeten halen, onze beademing uit o.a. VS en ga zo maar door. Dit alles wegens kosten en aan deze bespaar drift zal ons voedselpakket ook niet ontkomen. Als we Nederlanders hun zin geven zal de landbouw over enkele jaren alleen nog dienen als Landschap aankleding, recreatie doeleinden (boertje en koetje kijken) en hierdoor zal de grond voor uitbreiding goedkoper worden. Voedsel zal goedkoper uit het grootschalige buitenland (met minder milieu eisen) worden betrokken.

 • agratax(1)

  Ik krijg het gevoel dat mvr. Schouten niet verder kijkt dan alleen landbouw en niet ziet wat er op dit moment gebeurt binnen de gezondheidszorg. Geen beschermende kleding, Omdat we ons afhankelijk hebben gesteld van 1 leverancier (goedkoop) en zo kunt u meer voorbeelden bedenken "Waar goedkoop voor Zekerheid en Veiligheid gaat". Voor onze voeding geldt al jaren hetzelfde, met alle (negatieve) gevolgen van dien. Ik voorspel dat na de virus uitbraak de wereld er totaal anders uit zal gaan zien. Waarbij op termijn de WTO afspraken wel eens drastisch op de schop kunnen gaan.

 • deB.

  Het is zo'n vies spelletje wat er gespeeld wordt, het stinkt aan alle kanten .... Droog leggen het hele land, dan gaan we allemaal maar naar de ***** maar ze moeten het voelen. Dat is de enige manier.
  We worden gepakt, onder het mom, ze melken toch door onder alle omstandigheden!!

  Dus voor vergunningen, moeten de boeren oprotten....WAANZIN!!

 • KFB

  Mee eens @trekker 123

 • agratax(1)

  deB. Als ik al niet jaren geleden de ploeg aan de wilgen had gehangen, zou dit zeker het moment zijn om mijn boeren geluk elders te proberen. Nederland denkt wel zonder boeren te kunnen en meer dan voldoende voedsel te kunnen importeren tegen afbraak prijzen, ookal gaat dat ten koste van de echte armen op deze aardkloot (Afrika, Zuid en Midden Amerika), zal hen een worst zijn, zolang de handel zijn deel maar binnen sleept.

 • Koen Franken

  Helemaal mee eens , gewoon 2 weken niks meer leveren . Moet je eens kijken hoe vlug er weer gepraat gaat worden

 • kanaal

  de ware aard van de regering is nu duidelijk , nooit weer opstemmen dus.

 • bankivahoen

  Kanaal, denk jij dat het iets uitmaakt op wie je stemt? In deze schijndemocratie bepalen de ambtenaren, ngo's en rechters het beleid. Dream on, helaas. Het plan is allang bepaalt, zorg maar dat je er warm uitkomt heb je nog iets. Na mij de zondvloed.

 • agratax(1)

  Dat de boeren net als altijd het land uit de stront moet halen doet weer opgeld. Brabant is al duidelijk begonnen onder leiding van hun GL politicus, Grashoff, door elders in het land Stikstofrechten te bemachtigen door veehouderijbedrijven op te kopen. Hoe asociaal kan een zich voor Socialist uitgevende politicus zich gedragen??

 • rverheij

  Heel vies spelletje word er gespeeld in brabant. Boeren moesten eigenlijk voor eind 2019 vergunning aangevraagd hebben om stallen aan te passen .
  Onder druk is die datum verschoven.had je vergunning aangevraagd met emmissie aanpassing en als je niet kunt salderen verlies je ammoniakrechten. Vervolgens zou die aan de industrie uitgedeeld worden.
  Dat ging dus niet door vanwege het opschuiven van de uiterste aanvraag datum.
  Provincie heeft daardoor probleem
  En probeert dat nu op n heel achterbakse manier op te lossen

 • Mbmb

  En zo zie je maar weer, de minister shopt uit de voorstellen van het LC een maatregel, verplicht deze bij wet aan en op kosten van de boer, en geeft de stikstof aan de ontwikkelaars. De boer de lasten, een ander de opbrengst. Dat pikten we toch niet meer, daarvoor gingen we toch naar Den Haag? En kijk nu weer, verraden voor de zoveelste keer.

 • Firma Vellenga

  Als het lukt alle milieuzaken even te laten rusten....Laten we dan eerst maar eens zien hoe wij uit deze Corona en later economische crisis komen. Wie overleeft het wel wie overleeft het niet... De natuur heeft zijn eigen ingreep gedaan. In deze bubbel en op de pof te leven kon niet lang goed gaan. De politiek kenende gaan ze de boeren straks even met rust laten zodat we nog meer belasting kunnen betalen en Nederland er weer bovenop helpen. En wij zouden dan nog zeggen dank je wel ook. We zijn gewoon een stel slaven voor de overheid en de kas

 • m.de.vries3

  Als minister Schouten het niet oplost met de wijn- etiketten boycot zal ze nog geen wijsheid ontvangen. Wat gebeurd er nu??? Corona crisis en dan? Financiele crisis! En dan? Mensen pikken het niet meer? En dat?? Geld is op! En dan ? Voedsel wordt weer gewaardeerd,want dit hoort bij de eerste levensbehoeften. In dit alles zoek JEZUS en je zal troost en wijsheid en liefde ontvangen. Ook voor onze regering.

 • anton1937

  Domme minister Carola die precies doet wat baasje Mark zegt. Markje wil in ieder geval dat Schiphol alle ruimte krijgt ook al stoten vliegtuigen kerosine en NOX uit dat slecht is voor het milieu en de gezondheid van mensen. Grashoff GL in Brabant kan na 7 april vervangen worden ,omdat dan de staten een nieuwe coalitie vormen,zonder GL,D66 etc. De VVD ruimt nu de rommel op die zij zelf veroorzaakt heeft

 • Vhouder

  moet nog zien als die hele corona ellende voorbij is of er nog iemand is geintresseerd in stikstof is toch helemaal niet belangrijk meer

 • veldzicht

  Wat mij opvalt is dat je tijdens deze corona crisis nog maar weinig hoort over de stikstof problematiek,de enkele keer dat een journalist er iets over schrijft gaat het alleen maar over hoe belabberd de natuur er voor staat en dat Schouten toch echt door moet pakken met de ingeslagen weg ,zelden kiezen ze de kant van de landbouw wat maar aan geeft uit welke hoek de meeste journalisten en column schrijvers komen .In ieder geval hebben ze helemaal niks met landbouw en komen allemaal uit de zelfde hoek.

 • putten

  gewoon het hele land vastzetten, we hebben niks meer te verliezen. kunnen ze nog 1 keer naar ons kijken voordat de laatste het licht uit doet.

 • Henk22357

  Ik ben bang dat niet Carola het probleem oplost maar Corona . Deze crisis gaat alles anders maken . Gedrag van mensen en de kijk en vraag om producten . Hoe wordt er geproduceerd en wat zijn de risico's . Plus het gewoon omvallen van bedrijven .

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.