Home

Nieuws 16 reacties

Contouren stikstofplan worden zichtbaar

Het kabinet werkt aan een volgend pakket voor de aanpak van de stikstofproblematiek. Contouren tekenen zich af.

Coalitiepartijen pakken in coronatijd de stikstofproblematiek toch aan. De regering wil niet in de situatie komen dat de coronacrisis is bezworen, en dan het stikstofdossier weer in al zijn hevigheid naar boven komt.

Maandag, kort nadat de coalitiepartijen het wekelijkse overleg met de premier en de vice-minister-presidenten hadden afgesloten, lekte uit dat het kabinet de komende tien jaar € 3 miljard voor de natuur en € 2 miljard voor onder andere de gerichte opkoop van de bedrijven, het stimuleren van innovaties met minder stikstofuitstoot en voor een extra impuls in de kringlooplandbouw uittrekt.

Contouren zichtbaar

Hoewel niets zeker is over de kabinetsplannen totdat een besluit is genomen, komen langzamerhand wel contouren van het beleid naar voren. Het kabinet zet de lijn voort, die eind vorig jaar is ingezet. Een van de nieuwe onderdelen is een al aangekondigde beëindigingsregeling (€ 1 miljard), waarvan met name zogenoemde piekbelasters gebruik kunnen maken. Dat gaat om bedrijven die een relatief hoge bijdrage leveren aan de stikstofdepositie in kwetsbare natuurgebieden. Die regeling – op vrijwillige basis, gericht op stoppers – zal in de eerstkomende jaren worden uitgevoerd. Bij verkoop aan de overheid zullen de dierrechten worden geschrapt.

Stikstofruimte te gelde maken

Wie het bedrijf aan collega’s of andere private partijen verkoopt, kan de stikstofruimte via extern salderen te gelde maken. De koper kan het afgeroomde deel van de stikstofruimte (70%) benutten. Extern salderen is niet van tafel, maar er worden waarborgen ingebouwd om te voorkomen dat partijen met de diepste zakken de stikstofruimte uit de landbouw wegkapen.

Stimuleringspakket

Er is een stimuleringspakket voor blijvers langs twee lijnen: voor bedrijven die willen extensiveren en de kringloopgedachte op bedrijfsniveau willen realiseren; en voor bedrijven die innoveren en investeren in nieuwe emissiearme technieken.

Voermaatregelen, aanlengen van mest met water en meer beweiden staan nog steeds in de opties van het kabinet. Daarover zal het gesprek worden voortgezet met de sectoren, als die dat willen. De stimuleringspakketten op de verschillende terreinen omvatten tientallen miljoenen euro’s per pakket.

Ook maatregelen voor andere sectoren

Het kabinet hecht eraan dat alle partijen die een bijdrage leveren aan de stikstofproblematiek, ook helpen aan de oplossing. En dat betekent dat er ook maatregelen worden getroffen voor verkeer, scheepvaart, industrie en luchtvaart.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • Kelholt

  Geen geld om (geprivatiseerde) ziekenhuizen overeind te houden of extra geld voor zorg, onderwijs, politie, justitie en krijgsmacht maar wel 10 jaar lang 500 miljoen per jaar voor deze kolder.
  Knetter en knettergek zijn ze.

 • haj146

  Kelholt inderdaad, de groene lobby en idealisme is hier schrikbarend.
  Tijd dat de zorg veel meer van zich laat horen. Jaren zijn ze uitgeknepen. De hele politieke garde moet afgevoerd worden hier. Tijd voor een ( extreem) rechts beleid. En dan heb ik het niet over allochtonen aar over realisme en economie

 • Gat

  Idioterie. Gemeenschapsgeld uitgeven is makkelijk. Als je 1 ha natuurgebied waardeloos beheert. En je denkt ik maak er 50 ha van sinds wanneer zal het beheer dan verbeteren. Boer die 50 koeien niet aan kan, zal er zeker mee 100 niet beter boeren

 • Alco

  Welke politicus staat op en verteld deze kolder.
  Het wordt toch echt tijd voor de BBP.
  Nou kunnen we wel weer zeggen dat de grote partijen grotere draagkracht hebben, maar hoor je Geurts of Maurits hier tegen steigeren.
  Je hoort de PvdD nog meer dan de grote afvaardigingen

 • Marco22

  Lees ik dat ze gaan handhaven op NB vergunningen van de industrie ea niet zijnde veehouderij?
  Lees ik dat ze stikstof uitstotende industrie bedrijven gaan opkopen ten behoeve van de nepnatuur?
  Gaat regering KLM opkopen en hun landingsrechten schrappen?
  Waarom alleen maatregelen aangaande de veehouderij?
  Het is een schande ,de BOER is die ewige jude.


 • Bennie Stevelink

  In het verhaal van Jan Braakman wordt mij niet duidelijk wat nu precies de invloed van FDF is geweest op de definitieve plannen. Wat waren de oorspronkelijke plannen van de regering en wat heeft FDF daaraan weten bij te sturen?

 • Mbmb

  Maatregelen voor de andere sectoren, welke dan? Zal wel slinks vergunnen worden met boeren stikstof zoals de provincie noord Brabant heeft gedaan. Schiphol mag gewoon doorgaan, de belangen zijn te groot om tot handhaving over te gaan, zo schrijft de minister. Boeren moeten weg, de rest groeit. Wat is dit toch voor land? Sinds we in de lockdown zitten, is de licht helder en schoon. Ik zie sterren en satelieten die ik nog nooit heb gezien. Het effect van minder verkeer,vliegtuive9en industrie is enorm. Hoor je hier groen links of D33 over? Nee! Wordt systematisch genegeerd. Reden is simpel, ze willen doorgaan met alles behalve de landbouw . De landbouw moet de ruimte gaan leveren voor nog meer verkeer, bouwen en wat al niet meer. Schandelijk!

 • veldzicht

  Een wereld van verschil van wat je hier op de site leest of wat je leest in elke willekeurige krant of tijdschrift.Alleen jammer dat 99,9 % van de mensen dit niet leest en alleen de andere kranten en/of tijdschriften met hun boer vijandige artikelen,soms uit onwetendheid maar nog vaker omdat dat grotere groepen mensen behaagt wat beter is voor de verkoop van het blad.

 • influenser

  Denk dat wij als landbouw Nederland wat meer de rechtelijke macht moeten gebruiken om te zorgen dat iedereen zijn steentje moet bijdragen in de stikstof discussie. gelijkheidsbeginsel telt voor alle sectoren. ook industrieën

 • farmerbn

  Het is een politiek dingetje om elk paar jaar met beloofde miljarden te komen. Nu dus 5 miljard maar die hadden ze vorig jaar al beloofd. Geven ze dit jaar één miljard uit, volgend jaar hebben ze het plan om 4 miljard uit te gaan geven. Steeds hetzelfde geld! Dat doet de politiek niet alleen voor de landbouw, ook in de zorg en het onderwijs. Veel beloven maar op het geld blijven zitten.

 • Alco

  Eén ding moet gezegd worden.
  De anti-veehouderij sektes, hebben hun (criminele) zaakjes, goed voor elkaar.
  @Farmerbn.
  Geld voor de landbouw is geld wat naar de bejaarden tehuizen vloeit.

 • m.de.vries3

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • rverheij

  Boeren hebben alleen nogmaar ingeleverd de laatste 30 jaar, eerst melkquota 20% eraf, fosfaat en stikstof normen per ha steeds maar scherper. Minder antibiotica / gewasbescherming. Ammoniak uistoot omlaag . Gronden op gekocht en omgezet in nieuwe natuur.
  Allemaal over de rug van de boer die het elke keer moet slikken.
  Wat leveren de groene clubjes in,
  Helemaal niks , geld in overvloed voor natuur ontwikkeling

 • Alco

  Hier komt volksopstand van.
  Zo begonnen alle oorlogen.
  Met onrechtvaardigheid.

 • bankivahoen

  Klopt Alco@, sla de geschiedenisboeken er maar op na. Ook de coronacrisis wordt nu aangegrepen om nog meer macht over het individu te verkrijgen. Dit wordt nooit meer terug gedraaid. Contant geld is er binnenkort ook niet meer en dat vaccin moet er bij iedereen ook ingespoten worden met alle gevolgen van dien.
  De schrik zit er bij de bevolking nu nog goed in en gedwee kan met de bevolking als een marionet doen bewegen , maar naar mate de tijd verstrijkt en er van de herfst meer als 25 % in de ww zit dan pas begint het pijn te doen. Dan pas zullen velen de schellen van de ogen vallen wat er gebeurd is. Het is een hele rare tijd die onvoorspelbaar geworden is.

 • analytische boer

  Alle gezonde mensen hebben WEERSTAND . Een zeer klein % van de bevolking wordt dood-ziek . Geen vertrouwen meer in gezonde lichamen , toverwoord is vaccin . De hele wereld wordt lam gelegd . Groeiende planten nemen CO2 en N/stikstof op en zetten dit vaak om in eetbaar gewas voor dier en mens . NATUUR , gecreëerd door de mens , vaak met zware machines . Groei van de planten traag en dient voor voedsel van beschermde diertjes. Uitdijende natuur , uitdijende steden waar de beschermde hond wilde dieren in de natuur mag opjagen. VOEDSEL komt uit de winkel , natuurlijk is er NU nog voedsel in overvloed . Voor hoelang als we volledig afhankelijk worden van het buitenland ?????

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.