Home

Nieuws 13 reacties

Brabant trekt 5-kilometerzones om Natura2000-gebieden

Rik Grashoff, Brabants gedeputeerde voor natuur, water en milieu, wil rond de 20 Natura2000-gebieden in de provincie een 5-kilometerzone instellen waar de focus komt te liggen van maatregelen om de stikstofuitstoot op de natuurgebieden te reduceren.

Dat meldt Grashoff in een video aan alle Statenleden, waarin hij zijn plannen toelicht. Grashoff: ‘Brabant moet verder met stikstofbeleid’. De video is een alternatief voor de reguliere vergaderingen die door de coronacrisis niet kunnen doorgaan in het provinciehuis.

Geen wettelijke status

Om de natuur verder te beschermen en te verbeteren, heeft Grashoff om elk Natura 2000-gebied een zone van ongeveer 5 kilometer getekend. In die zones – die overigens geen aparte wettelijke status hebben – wil de provincie aan de slag gaan om de natuur te verbeteren. Dat kan bijvoorbeeld door het opkopen van veehouderijen, aldus Grashoff. Met name de ‘piekbelasters’, zoals Grashoff ze noemt: boerderijen die veel stikstof uitstoten in de buurt van Natura 2000-gebieden, komen daar in eerste instantie voor in aanmerking. Grashoff verwacht dat van de door de landelijke overheid beschikbaar gestelde € 350 miljoen voor de opkoop van bedrijven er ruim € 30 miljoen naar Noord Brabant komt.

Overigens benadrukt Rik Grashoff dat boerenbedrijven niet hoeven te verdwijnen uit de cirkel van 5 kilometer om natuurgebieden. Maar hij wil in die zone wel inzetten op milieuvriendelijke bedrijven.

Handelswijze onfatsoenlijk

Over de handelswijze in het Brabantse stikstofdossier van Rik Grashoff is ChristenUnie-SGP-voorman Hermen Vreugdenhil in Provinciale Staten allesbehalve te spreken. “Dit is echt onfatsoenlijk. Terwijl wij in de Staten door de crisis niet kunnen vergaderen drukt de gedeputeerde er van alles door, koopt achter de rug van collega’s boerderijen op in andere provincies en lapt afspraken met het Rijk aan de laars.”

Laatste reacties

 • haj146

  Goh toevallig zitten er in die zone vaak veel boeren. Nee het wordt geen aparte status, het zal wel. Wat een goor ellendig land wordt hier toch gecreëerd. Laat Corona ons maar naar de financiële afgrond duwen. Dan komen ze er misschien wel achter

 • agratax(1)

  Grashoff (GL) is zich kennelijk nog niet bewust van de huidige Gezondheidscrisis en denkt dat na Corona alles weer als voorheen zal zijn. ik kan het niet bewijzen, maar denk dat als de Corona aanval bedwongen is, de wereld en wel eens anders uit kan gaan zien. We zijn nu duidelijk gewezen op de gevaren van de Vrije Wereld Markt m.b.t. Medische artikelen en Medicijnen etc.. Hier zal ook de voedsel productie niet aan ontkomen.

 • Maas1

  Brabant heeft zich blijkbaar afgescheiden van de rest van Nederland.
  Hun koning heet Grashoff.

 • Alco

  500 Meter kan ik me nog iets van voorstellen.

 • nvanrooij1

  Die Grashof is met zijn laatste stuiptrekkingen bezig en regeert over zijn graf heen.
  Maar ik denk dat hij niet weet waar hij mee bezig is.Volgens het rapport van Geesje Rotgers verlaagt de depositie op bijv. De Grote Peel en de Deurnes Peel als je alle agrarische bedrijven in een zone van 5 kilometer weghaalt met ca 450 mol per ha. Het huidige beleid is overigens om 30% ten goede te laten komen aan de natuur en de rest voor nieuwe ontwikkelingen, dus de besparing voor de natuur is maar 135 mol.De huidige depositie is gemiddeld ca 1700 mol per ha.en de KDW is 500 mol per ha.. Dan komen ze dus nog 1065 (1700-135-500) mol per Ha. tekort. Al haal je alles weg dan wordt het nog niet gehaald. In de 5 km zone rond de Peel zitten ongeveer 250 bedrijven . Als Brabant dan 30 miljoen van het Rijk krijgt voor heel Brabant kunnen ze maar een paar bedrijven opkopen waarvan ze er overigens al 6 opgekocht hebben voor 4 miljoen voor het Logistiek Park Moerdijk.
  Zolang niets aan die irrealistische KDW’s gedaan wordt is dit symboolpolitiek.
  Dit is typisch linkse politiek en laat die Grashof maar vlug verdwijnen.

 • Hilhorst100

  De crisis houd nog wel even aan er is straks geen cent meer over voor die linkse onzin. Warmtepompen bij oud ijzer, greendeal in zwarte rook opgegaan, gaat geen land meer meedoen.

 • ghsmale

  Dat hij niet van heel nederland een natura 2000 gebied maakt.
  Gelijke monniken gelijke kappen.

 • Henk.visscher

  Wij als agrarische sector moeten juristen in gaan zetten of het wel verantwoord is om ammoniak om te zetten naar NOx, het zal de volksgezondheid alleen maar verslechteren, dit moet niemand willen

 • kleine boer

  henk daar heb je een prima punt

 • Alco

  Zo is het @Henk

 • veehouders

  De nieuwe coalitie in Brabant moet maat alvast beginnen ook al zijn ze niet beedigd. Kan die grashof terug naar Zuid-Holland. met deze coronacrisis zie je dat je daar een groter stikstofprobleem hebt. (haven-verkeer-industrie).

 • anton1937

  Grashoff een Zuid Hollandet begrijpt niets van Brabant maar mist ook de kwaliteit om in Brabant om met boeren en burgers om te gaan. Na 7 april kunnen de staten vergaderen omdat minister Knops een tijdelijke wetgeving mogelijk heeft gemaakt en kunnen de staten een nieuw college van GS kiezen. Grashoff kent blijkbaar ook niet de regels van de EU want die kent de z.g Piekbelasters bedrijven die meer dan 100 N per HA op een Natura 2000 gebied uitstoten kunnen met EU subsidie gesaneerd of verplaatst worden. Blijkbaar heeft Grashoff alleen belangstelling voor het industriepark Moerdijk waar de Brabant geblunderd heeft .

 • bori

  Grashoff probeert misschien grappig te zijn ,maar ik zie het als een ONTSETTEND SLECHTE 1APRIL GRAP.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.