Home

Nieuws 3 reacties

ABN Amro vreest problemen arbeidsaanbod landbouw

De coronacrisis heeft in Nederland geleid tot verstoringen in vraag naar en aanbod van buitenlandse arbeidskrachten. Veel uitzendkrachten uit Oost-Europa zijn terug naar hun thuisland gegaan. Anderen, die van plan waren naar Nederland te komen, hebben besloten van hun geplande reis af te zien. Dat meldt ABN Amro in het rapport ‘Corona en de oorlog om de arbeidsmigrant’ dat vandaag verschijnt.

De bank verwacht vooral – blijvende – problemen in de agrarische sector, die sterk afhankelijk is van flexkrachten en op dit moment op volle toeren draait. De bank signaleert verschillende initiatieven om de uitstroom van Oost-Europese werknemers in de agrarische sector te compenseren, zoals de websites Helponsoogsten.nl en Werkenindelandentuinbouw.nl.

Vraag of initiatieven voldoende zijn

Toch vraagt ABN Amro zich af of deze initiatieven voldoende soelaas bieden, alleen al omdat vervangende werkwilligen vaak veel reiskilometers zullen moeten maken naar hun nieuwe werkgever. “Een ontslagen uitzendkracht uit de gemeente Landsmeer (N-.H.) die via Werkenindelandentuinbouw.nl vervangend werk zoekt, vindt pas 54 autokilometers verderop in Zeewolde (Fl.) een passende baan”, valt in het rapport te lezen. “Ook zal het lastig worden om werkloos geraakte uitzendkrachten uit andere sectoren op korte termijn te interesseren voor werkzaamheden in de landbouw, indien het toekomstige uurloon lager ligt dan het laatstverdiende uurloon. Wanneer de uitzendkracht een minder betaalde opdracht aanneemt en vervolgens opnieuw werkloos wordt, zal zijn of haar uitkering op dat laatstverdiende salaris gebaseerd worden. Zij snijden zichzelf dan in de vingers.”

Concurrentie van Duitsland

Een ander punt van zorg is volgens de bank de concurrentie tussen landen in West-Europa om buitenlandse arbeidskrachten. Met name in de markt voor ongeschoolde agrarische arbeid is de concurrentie steeds heviger, aldus ABN Amro. “Duitsland heeft begin april na druk vanuit Brussel, de landbouwwereld en supermarktketens besloten om alsnog de grenzen te openen voor tienduizenden seizoenarbeiders uit Oost-Europa. Seizoenarbeiders die via Duitsland naar Nederland willen om te helpen oogsten, worden niet langer bij de Duitse grens teruggestuurd”, staat in het rapport. Overigens zijn seizoensarbeiders die een Nederlandse werkgeversverklaring bij zich hadden, nooit teruggestuurd.

Maar of daarmee voldoende menskracht beschikbaar komt, valt volgens ABN Amro nog te bezien. “De Duitse regels voor nieuwe seizoenarbeiders uit Oost- Europa zijn streng. Om lange busreizen door Europa te vermijden, moeten ze een vliegticket boeken naar het land waar ze aan het werk willen. Anderzijds paait Duitsland seizoenarbeiders sinds kort met de mogelijkheid om langer te werken zonder premies af te dragen. Die voordelen biedt Nederland vooralsnog niet.”

Salarisverhoging in Duitsland

De strijd om de werknemer wordt nog eens verhevigd, want per 1 januari 2020 heeft de Duitse overheid ook al het minimumuurloon verhoogd van € 9,19 naar € 9,35 voor werknemers van 18 jaar en ouder. Deze salarisverhoging geldt ook voor alle buitenlandse werknemers die op Duits grondgebied werkzaam worden gesteld door hun werkgevers, aldus ABN Amro.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • agratax(1)

  ABN AMRO maakt zich druk over Afstand en Interesse in werk in de landbouw. Beide luxe problemen, die eenvoudig overruled moeten worden. De oplossing voor dit probleem is minder groot dan de mensen denken. Een ieder die nu op kosten van Staatskas mag gaan winkelen, zal voor zijn geld Werk moeten oppakken dat voorhanden is en nodig is om Nederland en daarmee hij / zij uit deze ellende te helpen. We zouden toch met elkaar deze ellende oplossen??
  De woon werk kilometers kan nooit een excuus zijn er is geen ABN AMRO filiaal houder geweest die zich deze vraag heeft gesteld bij alle bouwvak busjes die van Oost Nederland naar Amsterdam rijden om daar de huizen en kantoren uit de grond te stampen. Laat de heren eens de geschiedenisboeken opslaan bij de hoofdstukken 1930 - 1945 hoe het werk en het overheidsgeld toen werden verdeeld om de schade te beperken. Daar ligt de sleutel van de huidige uitdaging. Deze ligt niet in de PFAS of Stikstof problematiek.

 • trekker123

  De serveersters uit de horeca kunnen zo de aardbeien in! Verdient niks minder en het werk is ook niks zwaarder.

 • fanfendt@kpnmail.nl

  Wie gaat hier op de staatskas winkelen .....je bedoeld die 350 euro subsidie die je krijgt per hectare en de rest ???? Die 650 miljoen van Carola
  En dan horeca personeel laten plukken voor het zelfde geld als in de horeca ???....daar werk jij zeker ook voor of niet trekker 123 jij wil ook alleen maar boer zijn want dat is toch je hobby en niks anders toch .....wat een lachen hierzo

Of registreer je om te kunnen reageren.