Home

Nieuws 12 reacties

€ 5 miljard extra tot 2030 voor aanpak stikstof

Er komt jaarlijks circa € 200 miljoen beschikbaar voor onder andere gerichte opkoop van agrarische bedrijven en innovatieve maatregelen om de stikstofuitstoot van bedrijven te verminderen.

Bovendien trekt het kabinet jaarlijks € 300 miljoen uit voor de natuur. In totaal is de komende 10 jaar € 5 miljard beschikbaar voor het stikstofbeleid. Dit geld komt bovenop de bedragen die eerder al door het kabinet zijn uitgetrokken. Dat staat in een akkoord waarover RTL Nieuws maandag bericht en wat wordt bevestigd door Haagse ingewijden.

Kwetsbare natuurgebieden

Het kabinet streeft er naar om de stikstofuitstoot in de komende jaren substantieel te verminderen en wil daarvoor een doelstelling formuleren voor 2030. Doel daarvan is de neerslag in kwetsbare natuurgebieden te verminderen. De bedoeling is dat op de helft van de voor stikstof kwetsbare hectares in Natura 2000-gebieden de stikstofneerslag zo wordt verlaagd dat de kritische depositiewaarde niet meer wordt overschreden. De kritische depositiewaarde geeft de hoeveelheid stikstof aan die een kwetsbaar natuurgebied nog kan verdragen, zonder daar schade van te ondervinden.

Kringlooplandbouw stimuleren

Het pakket is een verdere uitwerking van eerdere voornemens van het kabinet, waarin onder andere is aangekondigd dat bedrijven die innovatieve methoden gebruiken om de stikstof te verminderen worden ondersteund. Grond die vrijkomt door de opkoop van bedrijven zal beschikbaar komen voor andere landbouwbedrijven. Op die manier zal ook de stap naar kringlooplandbouw worden gestimuleerd.

Programma Aanpak Stikstof (PAS)

Daarnaast is er ook geld voor stikstofreductie buiten de landbouw, zoals de scheepvaart. De verwachting is dat het kabinet nog deze week met een brief komt, waarin de afspraken nader worden uitgewerkt. De stikstofruimte die vrijkomt zal onder andere worden gebruikt om te zorgen dat de zogenoemde PAS-melders ongestoord hun bedrijf kunnen voortzetten. Als gevolg van de rechterlijke uitspraak van een jaar geleden zitten ongeveer 3.000 bedrijven zonder vergunning, terwijl ze onder het Programma Aanpak Stikstof met een melding voldeden aan alle regels.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • Piependehond

  En wie gaat dat geld allemaal op de plank leggen de komende 10 jaar?

 • glaasje

  Wat zijn ze gek in Nederland...........
  Niet te bevatten.

 • EL

  Luchtvaart ? Vergeten!

 • echtwaar

  Is er nog geld over, na corona?

 • Peerke1

  De BV Holland moet zeker een Aards Paradijs worden met overal Toerisme!!!

 • Sjefo

  Hier snap ik geen ene reet van, een ding wel dat de Nederlandse landbouw als voorbeeld landbouw zijn langste tijd gehad heeft.
  Ik loop al wat jaren mee Ik voorspel dat boeren dit niet blijven doen, dit is onmogelijk . Zoveel mogelijk geld pakken en wegwezen wordt het devies
  Als je maar lang genoeg blijft demotiveren geeft zelfs een boer het op.
  Schouten chapeau !!

 • bori

  Hier zijn geen woorden voor .HET KABINET IS TOTAAL DE WEG KWIJT .
  Dat er 650 miljoen wordt uitgetrokken ,wat overigens te weinig is, voor de sierteelt en aardappelen,kan ik me wat bij voorstellen.
  Maar als daarnaast ook nog eens 10 jaar lang 500 miljoen per jaar beschikbaar komt om veehouderij uit te kopen, dan slacht je echt de kip met de gouden eieren .
  De agrarische sector is juist de sector die Nederland weer op de been helpt ,na corona.
  Ik trok wit weg toen ik las .

 • Maas1

  Weer 10 jaar onzekerheid in het verschiet.
  Timmermans kan daarna met een glimlach u doen geloven dat u van de lucht kunt leven.
  Ik ga mijn kinderen deze manier van leven niet aandoen wat een verschrikking.

 • Gat

  Het kabinet is alweer hun toekomstige baantjes voor na volgend jaar te verzekeren van voldoende subsidies. Let maar op, straks zitten ze overal waar ze nu geld naar toe willen gaan sturen.

 • Ze kunnen nu nog niet eens de mensen in Groningen schadeloos stellen van de gaswinning,de zorg compleet kapot bezuinigd ,het hele coronagebeuren moet nog betaald worden, Timmerfrans met zijn onbetaalbare green deal en nu klotst het geld ineens van de muren om de boeren uit te kopen voor de onmogelijke natura 2000 gebiedjes.Nederland en dan vooral de ambtenaren zijn totaal de weg kwijt.

 • kanaal

  er wordt veel geld in de sloot gegooid.

 • rverheij

  10 jaar lang jaarlijks 300mlj naar natuur ,alsof t niks is.
  Wat gaan ze daar mee doen , nog meer kwetsbare natuur creëren waarschijnlijk. Zo dom .

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.