Home

Nieuws 14 reacties

Wolven doodden in januari 35 schapen in Drenthe

In de eerste maand van dit jaar zijn in de provincie Drenthe 35 schapen doodgebeten door een wolf.

Dat blijkt uit de resultaten van de DNA-monsters van januari 2020 van provinciaal uitvoeringsorgaan BIJ12.

Alle meldingen uit Drenthe

In totaal zijn er in de maand januari zeven meldingen gedaan met in totaal 38 dode schapen. Een melding betreft een hond die in het Friese Opende drie schapen doodbeet. De andere zes meldingen kwamen uit Drenthe, waar uit DNA-onderzoek blijkt dat een wolf 35 schapen doodgebeten heeft in Grolloo, Hooghalen en Zwiggelte. Volgens ecologen komt dit door rondzwervende wolven in de provincie. Gevestigde wolven zouden meer (in roedelvorm) op wilde dieren jagen, zoals wolven dat doen op de Veluwe.

64% gedood door wolf

In totaal staat de teller dit jaar op 61 doodgebeten schapen. Hiervan is bekend dat er 39 gedood zijn door een wolf, acht door een vos, en drie door een hond. Van elf schapen is de doodsoorzaak nog niet bekend. De procedure voor DNA-onderzoek kost tijd, waardoor de resultaten van de meldingen van februari en begin maart nog onbekend zijn. Ook is er nog niets bekend over de hoogte van de financiële vergoeding.

€ 73.500 schade

Vorig jaar zijn 117 schapen doodgebeten door een wolf, tegenover 168 in 2018. Vanaf begin 2015 tot en met december 2019 heeft BIJ12 het totale schadebedrag getaxeerd op ruim € 73.500 voor 370 gedode schapen door wolven. Dit is inclusief kosten voor de veearts en Rendac.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Wolven houden is volgens mij een dure hobby. Hoeveel gaat het kosten als de populatie zich blijft uitbreiden met het huidige tempo?

 • Alco

  Bewijst de kronkel in de hersenpan van veel mensen @Agratax.

 • farmerbn

  Om deze gekte te stoppen heb je live beelden nodig om die op sociale media te plaatsen. Daarna bij Jinek en hopelijk is die gekte dan voorbij.

 • Jules Vismale

  Ik denk dat het een goed idee zou kunnen zijn door bijvoorbeeld lama's of Schotse hooglanders tussen de schapen in te plaatsen. Die zijn niet zo bang voor wolven of anders zouden er edelherten, damherten of wilde zwijnen in de bossen van Drenthe moeten rondlopen waar de wolven op kunnen jagen. Helaas planten wilde zwijnen zich veel sneller voor dan wolven en kan een hele troep everzwijnen complete akkers (vooral met mais daarop) vernielen!

 • kleine boer

  Nou jules dan schenk jij die beesten toch aan alle schapen boeren.....doe je ook eens iets voor de wolf ipv hier op de site steeds de wolf goed te praten...

 • Jules Vismale

  kleine boer: stel dat al die wolven nou eens werden vervangen door radicale moslimextremisten en dezen schapen gaan stelen voor hun vreselijke offerfeesten? Die lui zouden in staat zijn om alle schapen uit weilanden te stelen en daarbij hebben we in jammer genoeg in Den Haag jarenlang talloze politici gehad die, wat landbouw en veeteelt betrof, geen kaas gegeten hadden van het boerenbedrijf! Velen zagen nog niet eens het verschil tussen gerst en haver en ze hebben die boeren tijden uitgebuit en vaak zelfs geruïneerd! Laten zij alle schade maar aan de boeren terugbetalen zoals minister Brinkhorst dat in 2001 deed nadat duizenden stuks "ziek" vee waren vernietigd!

 • kleine boer

  jules wat een vergelijking slaat natuurlijk nergens op maar dat weet je zelf ook wel.

 • Alco

  Jules kijk te veel naar films van Atteburough.
  Oh wat is de natuur mooi!!!!!!

  Ze noemen de dieren in de natuur niet voor niets "wild".

  -Steeds de angst aangevallen te worden.
  -Duizenden kilometers trek voor eten, waarbij enorme aantallen omkomen.
  -Ontberingen door weersomstandigheden.
  -Bij ziekte aan het lot overgelaten worden.

  In de stal.

  -Aaibaar door rust
  -Altijd voedsel voorradig
  -Beschermd voor weersinvloeden
  -Veearts op verzoek.

 • Jules Vismale

  @Alco, als je mijn bericht eens wat beter had gelezen dan had je kunnen weten dat de natuur inderdaad GEEN Hof van Eden is! Ik heb echter ook natuurdocumentaires gezien waarin zowel wolven als andere roofdieren op andere dieren jagen en daar niet altijd succes mee hebben of zelf gewond kunnen raken of gedood.
  Waar roofdieren echter verdwijnen wordt het complete ecosysteem in de war gegooid omdat de oude, zwakke, zieke en gewonde (wilde) dieren niet meer door hen worden gedood en grotendeels sterven aan overbevolking!
  En @kleine boer, je bent Laurens Jan Brinkhorst toch hopelijk NIET dankbaar om het feit dat hij in 2001 toestond, tijdens de MKZ-crisis, dat er toen tienduizenden stuks vee voor niets werden geruimd omdat ze mond- en klauwzeer zouden hebben! Die vent had zelfs nog het lef om te toeteren dat de boeren geen krokodillentranen mochten gaan huilen omdat ze zo slecht met het vee zouden omgaan! Brinkhorst was gewoon een wolf in schaapskleren die je haast dezelfde ziektes kon gaan toewensen!

 • farmerbn

  Je hebt geen wolf nodig om te voorkomen dat er teveel schapen zijn. Hetzelfde bij hazen, wilde varkens en fazanten. De balans in de natuur kan uitstekend verkregen en behouden worden door serieuze jagers.

 • Jules Vismale

  @farmerbn, het is niettemin al een aantal keren voorgekomen dat jagers zelfs elkaar nog niet eens iets gunnen als het om jagen gaat daar ze al in staat zijn elkaar of elkaars jachthonden overhoop te knallen! Ik heb ooit een paar jaar geleden eens gelezen dat een jonge jager een wild zwijn nadeed op echte zwijnen te schieten en prompt knalde zijn vader hem neer omdat de zoon iets te goed was in het nadoen van wilde zwijnen! Daarbij worden menselijke jagers ook steeds gehater bij mensen die gewoon van de natuur willen genieten.

 • farmerbn

  Flauwe reactie Jules. Gaan we stoppen met onderwijs omdat er soms een stoute onderwijzer is? Nee, natuurlijk niet! We hebben echt geen wolf nodig.

 • Alco

  Ja Dom verhaal Jules.
  Geeft blijk om maar niet meer serieus op jou te reageren.

 • Jules Vismale

  @farmerbn & Alco, en wie hebben we hier in Nederland, buiten de wolf, anders WEL nodig? Toch niet een hele meute aan bepaalde "asielzoekers en vluchtelingen" die alleen maar misbruik maken van ons zorgstelsel of hier komen plunderen, roven of vrouwen en meisjes komen aanranden?
  En stel dat jullie een hele kudde zwijnen of loslopende honden in je achtertuin of akker krijgen dan verwacht ik niet dat je even daartegen kunt gaan zeggen dat die moeten ophoepelen!
  Maar natuurlijk kunnen we het toch niet allemaal met elkaar eens zijn en is het ook zo dat we vaak genoeg naar de fouten en tekortkomingen van anderen kijken maar daar die van onszelf? Dat doen we niet graag en als jullie twee allebei zonder enige zonden zijn, alles foutloos doen en altijd lief, goed, aardig en braaf zijn naar anderen toe dan heb ik verder ook niets gezegd!

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.