Home

Nieuws 7 reacties

Veel zieken onder keuringsmedewerkers slachthuizen

Een belangrijk deel van de controleurs in slachthuizen zit ziek thuis. 1 op de 5 medewerkers van KDS (Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector) zit momenteel ziek thuis. Bij de NVWA is het ziekteverzuim onder medewerkers die op slachthuizen werken 15,8%. Normaal ligt dit op 7%.

Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. KDS ondersteunt NVWA bij keuringen in slachthuizen.

Halvering verplichte monstername

De NVWA schaalt haar werkzaamheden af vanwege de verminderde beschikbaarheid van personeel als gevolg van de coronamaatregelen. “Zo wordt op de slachthuizen de NVWA-inzet met name op de keuringswerkzaamheden gericht en heeft afschaling van tactische toezichtswerkzaamheden plaatsgevonden. De verplichte monstername in het kader van het Nationaal Plan Residuen zal vanaf maandag 30 maart a.s. worden gehalveerd bij slachthuizen”, schrijft Schouten. De monstername op het primaire bedrijf en bij import is begin vorige week al gestopt. Ook de monstername Verordening microbiologische criteria (VMC) wordt voorlopig gestaakt. De fysieke scrapie-onderzoeken van de NVWA worden omgezet in administratieve controles en nieuwe aanvragen worden voorlopig niet in behandeling genomen. NVWA maakte al bekend dat de exportcertificering voor fok- en gebruiksdieren van bepaalde diersoorten is stopgezet.

NVWA kan een slachterij stilleggen als niet aan richtlijnen wordt voldaan

Medewerkers zijn bezorgd

Medewerkers van slachthuizen zijn bezorgd over hun gezondheid. De minister zegt dat het de verantwoordelijkheid is van de werkgever dat op het bedrijf ook wordt voldaan aan de RIVM-voorschriften met betrekking tot corona. “De NVWA heeft de slachthuizen hier per brief uitdrukkelijk op gewezen”, aldus Schouten. Als de NVWA constateert dat een bedrijf zich niet aan de richtlijnen houdt, zal de dienstverlening door de NVWA worden opgeschort. Als er niet gekeurd wordt, kan het slachtproces ook niet doorgaan.

PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand vroeg Schouten ook of ze bereid is om fokbeperkingen op te leggen om te voorkomen dat stallen overvol zullen raken als door de coronacrisis de slachtcapaciteit afneemt. Schouten wil hier nog niet op reageren.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Gecombineerde opgave invullen in coronatijd
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Ouwehand....fokverbod, dat lijkt me een prima item voor een wetswijziging. Ik vrees dat mevrouw niet in de gaten heeft dat in landen als Brazilië (Bolsenaro is van een minder kaliber dan Trump) waar haar geliefde Soyaburgers vandaan moeten komen een geweldige chaos aan het ontstaan is. Verwacht eerder problemen in het Vega-schap dan bij de vleeswaren. Dan nog ns zien wat haar principes waard blijken.

 • farmerbn

  Bezorgd zijn is niet hetzelfde als ziek zijn. De controlerende artsen van die ambtenaren moeten harder zijn. Politiek moet de salarissen van de zorg verhogen en die van de NVWA verlagen. Slappe hap. Bezorgd zijn bij de NVWA, hoe zou het zijn in de zorg?

 • Bolder01

  Ouwehand een fokverbod voor jullie club zou ruimte geven t.z.t

 • Vhouder

  zijn toch al niet de hardste werkers

 • gjh

  grappig niets doen en heel de dag een beetje leuteren en nu zogenaamd ziek thuis. oftewel te beroerd om hun nest uit te komen. Wat een nare zwak in de hoofd mensen zijn dat toch die nvwa ers.

 • J.W. de Kloet

  watjes die nvwa worden ziek van niks doen

 • mts van oosten

  heb helaas veel ervaring met deze mensen,pierlewaaiers zijn het ,en op alle slakken zout leggen,rapporten schrijven zo komen ze de dag wel door,en maar naar de burgers luisteren,ieder wissewasje vliegen ze heen,fumo is nog erger,kost de gemeenten ,en dus ook de burgers handen vol geld,word elk jaar maar meer miljoenen ingepompt,

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.