Home

Nieuws 16 reacties

Stikstofwinst door corona geschat op 1%

Afname door de verlaagde uitstoot van stikstofoxiden uit verkeer en industrie.

De stikstofdepositie op natuur zal volgens berekeningen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) als gevolg van de coronacrisis afnemen met 1% op jaarbasis. De afname wordt veroorzaakt door de verlaagde uitstoot van stikstofoxiden uit verkeer en industrie. Het RIVM gaat ervan uit dat de ammoniakuitstoot niet verandert door de coronacrisis.

Als de verminderde uitstoot door verkeer en bedrijfsleven 10 weken aanhoudt, levert dat naar schatting 10 tot 20 mol per hectare per jaar aan stikstofwinst op. Dat is ongeveer 1% van de totale stikstofdepositie, berekent het RIVM.

Stikstofregister

Die stikstofwinst wordt niet automatisch ingeboekt in bijvoorbeeld het stikstofregister. In het stikstofregister kan alleen stikstofruimte worden ingeboekt, die het gevolg is van maatregelen. De ontwikkeling door factoren van buitenaf, tellen daarin niet mee.

Toch zoekt het kabinet naar mogelijkheden om de stikstofwinst, die door de coronacrisis zijn ontstaan, op de een of andere manier aan te wenden. De vraag is of en hoe dat kan.

In kringen van het Landbouw Collectief wordt nadrukkelijk gewezen naar de stikstofwinst door de coronacrisis. Het collectief vindt dat de winst moet worden meegenomen in het stikstofoverleg. Woensdag staat een overleg gepland tussen minister Carola Schouten en het Collectief.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • Vhouder

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • fam.bos61

  vreemd nu kunnen ze wel snel met een berekening komen cq schatting.volgens mij is de stikstofwinst wel meer als 1 %

 • EMERGO!

  Snelwegen zijn leeg, er rijdt geen kip, geen files niks!
  Of allemaal weer 130 of nu gewoon normaal doen en al die onzin overboord!
  Alsof de stikstof crisis een echte crisis is, wordt tijd dat men eens echt nadenkt en om zich heen kijkt

 • anton1937

  Of de coronacrisus 10 weken duurt is maar de vraag?De inschatting van het RIVM dat de stikstof verlaagd wordt met 1% is niet onderbouwd en in is daarom ook moeilijk hard te maken. Ik vind het niet verstandig van het RIVM om dit zo te publiceren, zo houd het RIVM met de grote van de veestapel rekening met de meitelgegevens en de grote van de vergunde milieuvergunningen cq milieumeldingen.De onderbezetting van veestallen wordt niet of tendele mee genomen in de cijfers van het RIVM. De stikstofdepositie op Natuurgebieden van NOX uitstoot van vliegtuigen,het verkeer etc.op natuurgebieden is niet goed vast te stellen door het RIVM de conclusies van het RIVM zijn te ruwe schattingen om beleid op te handtekening.

 • farmerbn

  10 weken is volgens mij 20% van het jaar. 1% lijkt mij wel heel erg weinig.

 • kleine boer

  mesdag vanavond weer nieuw rapport gepresenteerd zie prikkebord

 • bori

  Om de eigen geloofwaardigheid niet nog meer ter discussie te stellen ,wil ik het RIVM adviseren om in het vervolg niet meer met schattingen te komen , maar met feiten.

 • Maas1

  Prik een peil jaar qua uitstoot van NH3 en NOx en hou op met dat onzinnige gemillimeter op de vierkante centimeter. Laat dit onzinnige gehark voor de ruimtelijke inrichting los. De Natuur wordt er niet beter van evenmin de Economie. Zo komen we er nooit meer uit.We hebben ons allemaal in de nesten gewerkt. Het systeem werkt niet!

 • J. Wikkerink

  Laten we voorlopig het RIVM en haar rekenmodellen maar even links laten liggen.

 • Kelholt

  Hahaha RIVM! Dus de fopmaatregel van 130 naar 100 km/u levert genoeg stikstofruimte op voor de bouw maar de helft minder auto's op de weg, alle vliegtuigen uit de lucht en een industrie die op halve kracht draait levert volgens jullie rammelende rekenmethodes op jaarbasis maar 1% stikstof op?
  Is het RIVM soms getroffen door het KOLDER20-virus?
  HAHAHAHAHA!

 • kleine boer

  kelholt zo moesten wij er hier ook over lachen.... en waarom niet gelijk reactie toen boven china de lucht schoon werd en de vijvers in italie kraakhelder werden zelfde plaatje maar geen reactie. Nu het in eigen vaarwater komt reageert rivm wel....zielig clubje daar.

 • Maas1

  Ze zullen de uitslag van 28 maart nog wel niet binnen hebben van een commercieel lab...

  Volgend jaar naar het stembureau..

 • ghsmale

  Een rivm waardige conclusie.
  Nu weten we ook waar het stikstofbeleid op is gebaseerd.

 • Vanmorgen zei Andre Kuiper (ruimte vaart) dat de NoX wel 20 -60 % lager is nu er veel bewegingen stil staan

 • JanBraakman

  Wat André Kuipers zegt strookt met wat RIVM berekent. RIVM smeert het NOx-effect van tien weken corona-maatregelen uit over een geheel jaar en vergelijkt het met de totale stkstofemissie (NOx en NH4) in een jaar. Dan kom je op een stkstofereductie van pakweg 1%.

 • kleine boer

  janbraakman dus die stilstand van al het verkeer en vliegtuigen sparen evenveel brandstof als paar uur minder hard rijden? ik geloof er niks van

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.