Home

Nieuws 6 reacties

Stikstofcijfer Mesdagfonds klopt niet

Door het Mesdagfonds gepubliceerde stikstofimpact van landbouw op natuur (25%) klopt niet, zegt dat fonds nu zelf.

Het stikstofaandeel van de Nederlandse landbouw op natuurgebieden dat het Mesdag Zuivelfonds naar buiten heeft gebracht (25%), klopt niet. Dat meldt het Mesdagfonds zelf in een persbericht. Volgens het Mesdagfonds is een rekenfout gemaakt, als gevolg van een onvolledige handleiding bij het rekenmodel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Door de rekenfout is de ammoniakneerslag (vooral vanuit de landbouw) minder meegeteld en de neerslag van stikstofoxiden (vooral van het verkeer) extra meegeteld, legt een woordvoerder van het RIVM uit. In de correcte berekeningen zal het landbouw-aandeel hoger uitkomen dan 25%, terwijl het aandeel van het verkeer omlaag zal gaan.

RIVM

Het Mesdagfonds meldde anderhalve week geleden op een persconferentie dat het aandeel van de Nederlandse landbouw in de stikstofneerslag op natuurgebieden 25% zou zijn, gebaseerd op data van het RIVM. Het RIVM zelf komt tot een aandeel van 45% van de landbouw.

Beperking gebruikt rekenmodel

In een persverklaring zegt het Mesdagfonds dat de rekenfout is ontstaan doordat het rekenmodel niet overweg kon met het tegelijk doorrekenen van verschillende stoffen. In de handleiding bij het rekenmodel werd dat niet duidelijk gemaakt.

Ammoniak en stikstofoxiden

Bij de doorrekening werden door de Mesdag-onderzoekers gegevens over ammoniak en stikstofoxiden gelijktijdig in het rekenmodel gebracht. De onderzoekers zeggen dat het rekenmodel dat ook toeliet en geen foutmelding liet zien.

Het RIVM zegt dat in de bestanden die op 7 januari zijn vrijgegeven wel is aangegeven dat ammoniak en stikstofoxiden niet tegelijk konden worden ingevoerd, maar dat die toelichting niet in de handleiding bij het rekenmodel stond.

RIVM attendeerde Mesdag-onderzoekers op fout

Het RIVM heeft de onderzoekers geattendeerd op de fout. Het rekenmodel kan wel overweg met berekeningen van alleen ammoniak of alleen stikstofoxiden, maar niet met beide stoffen tegelijk. Daardoor moeten de berekeningen opnieuw worden gedaan per stof, om de uitkomsten ervan vervolgens bij elkaar op te tellen.

Het Mesdagonderzoek kreeg aanvankelijk de kritiek dat het te grofmazig was en mogelijk ook gebieden had meegerekend die niet gevoelig zijn voor stikstof. Het Mesdagfonds zegt dat de grofmazigheid hooguit een geringe afwijking geeft en dat ook de waterige natuurgebieden niet de oorzaak zijn van de afwijkende uitkomsten van het Mesdagonderzoek.

Voorzitter Jan Cees Vogelaar zegt in het persbericht dat er een goede handleiding beschikbaar moet zijn voor iedereen die gegevens van de overheid wil controleren.

Mesdagfonds doet berekening over

De onderzoekers van het Mesdagfonds laten de berekeningen opnieuw uitvoeren. Dat is een langdurige exercitie die mogelijk maanden kan duren. Het Mesdagfonds overweegt daarvoor extra computercapaciteit in te huren.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier

Laatste reacties

 • kleine boer

  Maar klopt t vd rivm wel dan? Meten is weten. Als het nu gescheiden berekent word is wel duidelijk waar t van af komt. Zie de Telegraaf in China fabrieken nu stil en volgens nasa ook bijna geen uitstoot meer...dus Daar is de oorzaak

 • Gerd

  Van wie hebben ze de gegevens gekregen?

 • trekker123

  Gezellige puinhoop! Als twee honden vechten om een been.... Denk dat de klimaatdrammers zich er wel mee redden?

 • Mts. Zantinge

  Wat schappelijk van het RIVM om er pas nà de publicatie van het Mesdag rapport op te wijzen.
  Dat ze daar überhaupt tijd voor hebben nu ze het zo druk hebben met het bestrijden van het Corona-virus. Iets wat ook niet al te succesvol verloopt. Een positief geluid juist nu, komt het RIVM dus goed van pas.
  Het zou mij niets verbazen als deze “bug” met opzet is verzwegen door het RIVM. Wat sportief om je tegenstanders op deze met terugwerkende kracht in diskrediet te brengen.

 • feikema

  Wat zijn we weer lekker bezich.
  D66, Groenlinks rakkers en RIVM lachen zich rot.
  Dat je een vuist wild maken moet je het wel goed doen.
  Dit is einde verhaal stikstof voor boeren en volgende mokerslag word geen derogatie???

 • anton1937

  Het is de vraag of het RIVM rekenmodel betrouwbaar is. Ik heb het idee dat dit rekenmodel de uitstoot van NOX ontziet om de luchtvaart te ontzien. Hoe sterk is de lobby van Schiphol en de VVD ?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.