Home

Nieuws 21 reacties

Schouten: pas in juni duidelijkheid over derogatie

Nederland krijgt mogelijk pas in juni duidelijkheid of er dit jaar derogatie wordt gegeven, bij de volgende vergadering van het nitraatcomité in Brussel.

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwalitiet, zegt dat Nederland voldoet aan de eisen die de Europese Commissie heeft gesteld voor het verlengen van de derogatie die in 2019 af liep. Brussel moet echter nog besluiten of ze akkoord gaat met de Nederlandse aanpak. Dat gebeurt in het nitraatcomité. “Nederland dringt nog wel steeds aan op snelle besluitvorming in het nitraatcomité, omdat dit voor onze boeren van groot belang is”, aldus Schouten.

De volgende vergadering van het nitraatcomité staat gepland voor juni. “We hebben gevraagd of het eerder zou kunnen, maar daar hebben we nog geen uitsluitsel over gekregen. Ook bij de Europese Commissie hebben ze nu met de coronacrisis wat andere zaken die ze eerst willen oppakken. En dat begrijp ik”, zegt Schouten.

Maximale mestgift van 170 kilo stikstof uit dierlijke mest

Nederland heeft nu geen derogatie voor de mestnormen, waardoor voor alle bedrijven een maximale mestgift van 170 kilo stikstof uit dierlijke mest geldt. De inzet van het kabinet is om de derogatie die Nederland kreeg voor 2018 en 2019 te verlengen. Dan mogen bedrijven met minimaal 80% grasland onder voorwaarden 230 of 250 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare gebruiken, afhankelijk van de grondsoort.

NVM: melkveehouderij betaalt prijs

Melkveehoudersvakbond NMV uitte eerder deze week haar zorg over verlenging van de derogatie, omdat het bemestingsseizoen al begonnen is. NMV had te horen gekregen dat er geen besluit werd genomen vanwege de stand van zake van de versterkte handhaving van mestfraude. NMV is ondanks haar eigen verzoek niet betrokken bij deze aanpak, omdat dit in de melkveehouderij minder speelt. “Toch is het nu de melkveehouderij die allereerst keihard getroffen wordt wanneer daardoor geen derogatie verleend wordt, en dus de prijs mag betalen die voortvloeit uit de problemen die in andere sectoren speelden”, aldus de NMV.

Laatste reacties

 • diekmann

  Tegen die tijd ligt er al 55 m3 mest op de ha. Dan mag ze het er zelf weer afhalen.

 • Zuperboer

  Wat een wanprestatie weer van deze Minister. Ze is druk met van alles, maar leveren ho maar!

 • Kletskoe

  In tegenstelling tot minister Schouten begrijp ik helemaal niets van het uitstel. Want ik zie het het verband niet tussen de coronacrisis en besluitvorming in het nitraatcomité. Ik vind het respectloos richting de boeren/burgers. Helemaal als je met argument 'behoud derogatie' de melkveestapel inkrimpt nadat je het als overheid mede zelf uit de hand hebt laten lopen.

 • info58

  Ze wil eerst afwachten hoe schoon de lucht in Nederland is geworden na corona. En dat met dezelfde dieraantallen, beweiding en 55m3 bemesten.

 • René de jong

  Het interesseert ze allemaal geen reet, liever meer N uit kunstmest extra op het land en de mest op transport dan je eigen dierlijke mest gebruiken.

  Carona is lekker makkelijk op dit moment om er bij te halen, maar reeds een jaar terug had dit al klaar moeten en kunnen zijn.

  Het rapport "Zesde Nederlandse actieprogramma
  betreffende de Nitraatrichtlijn (2018 - 2021)" was reeds op 22-12-2017 klaar met alle gunstige uitkomsten er in.

  Een minister vóór de landbouw zorgt dat de zaakje op orde zijn, een minister tegen de landbouw heeft overal begrip voor en is Brussels schoothondje.
  Maar vooral roepen dat we vóór kringlooplandbouw zijn, de muts
  Ze weet niet eens wat dat is.

 • Alco

  Gewoon ervan uitgaan dat het komt.
  In juni terugdraaien breekt de pleuris uit.

 • Henkjan7

  gewoon mais erin

 • bori

  Dit is onbehoorlijk bestuur , maar aan de andere kant wat heeft Brussel er mee te maken hoeveel mest wij op het land brengen?
  Of zou het zo kunnen zijn hoe minder wij produceren , dat er dan meer productie ruimte ontstaat voor andere Europese landen ?

 • Attie

  Niet te hopen dat de Poolse Janusz er wat van moet vinden...🤔

 • Henk.visscher

  zoiets moet niet kunnen, te gek voor woorden

 • tinusje

  Best snel voor schoutens doen...meestal was het rond sept dat ze het wist

 • famboenink@hetnet.nl

  loonbedrijf schouten en co ja we komen eind juni gras oprapen
  1 maand oh jeeh het hagelt nog maar een maandje wachten o jee
  maar we komen echt voor sinterklaas 4 december ja hoor daar zijn we al
  alweer een tevreden klant al het gras was al van het land

 • St. LBG

  Derogatie is een uitzondering op de regel en is bedoeld om in deze extra tijd orde op zaken te stellen. Het is geen verworven recht! Nitraat moet omlaag,ook in Nederland

 • veldzicht

  @St.lbg.Wat loop jij nou weer te zwammen.Wat geen verworven recht?De Nederlandse boer haalt meer product van zijn land af daar hoort wat meer bemesting bij.En waarom moet nitraat omlaag.Heb jij daar dan last van of heb je maar wat horen zeggen.Volgens mij er is nergens een nitraat(of ander)probleem alleen vinden die milieugekkies dat maar dat heeft een andere reden dat ze die boeren weg willen hebben om meer natuur te maken.

 • René de jong

  @StLBG, KLOPT is geen recht maar 2 vragen,
  Wat is nitraat concentratie onder de derogatie bedrijven ?
  Welk bedrijf mag meer N gebruiken, een derogatie bedr. Of een NIET derogatie bedrijf.

 • Trot

  Kringloop is dus nooit teveel mest nu bedenken dat klopt niet dus nu afvoeren gevolg meer kunstmest meer km transport da is pas goed voor co uitstoot en no verlaging

 • farmerbn

  Schouten kan beter nu al derogatie aanvragen voor de jaren na 2023. Is het misschien geregeld in 2022. Nederland moet echt stoppen met het denken dat het het slimste jongetje van de klas is. Heel Europa lacht zich een breuk.

 • Mfb

  Te zot voor woorden dit. Alle bedrijven die derogatie gebruiken worden dus in onzekerheid gelaten over de bemesting die ze mogen toepassen voor hun gewassen terwijl het seizoen al begint.
  Gewoon onbehoorlijk bestuur dit en het roept op tot ongehoorzaamheid...

 • Mfb

  Derogatie zou inhouden dat ik mijn maisland kan bemesten met aangevoerde mest. Geen derogatie houdt in dat ik waarschijnlijk mest af moet voeren terwijl we een extensief bedrijf zijn. Vervolgens mag ik wel kunstmest aanvoeren.....

 • Gat

  Achja juni is ook 30 dagen.
  Ik volg al jaren inhoudelijk de politiek. Dit wordt alweer bevestigd door madam schouten. Dat daar volk zit wat totaal geen vakkennis heeft en alleen politiek zien als een titel op hun cv.

 • ghsmale

  Bij een cruciaal beroep hoort een cruciale bemesting.
  of halen ze toch liever het voedsel uit het buitland??

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.