Home

Nieuws 5 reacties

SGP: rooskleurig onderzoek GLB-effect

Het onderzoek van Wageningen Economic Research naar de inkomenseffecten van de vergroeningvan het Europees landbouwbeleid geeft nog een te rooskleurig beeld, zegt Kamerlid Roelof Bisschop.

Volgens het Wageningse onderzoek kunnen boereninkomens wel € 10.000 verminderen door een vergroening van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid. Bisschop vroeg landbouwminister Carola Schouten behalve een aantal rigoureuze scenario’s ook een minder heftige optie (een derde minder inkomenstoeslag) te laten doorrekenen.

Subsidies

Bisschop stelt dat de Wageningse analyse duidelijk laat zien dat er grote inkomenseffecten uitgaan van de vergroening. “Een groot deel van het vergroeningsgeld gaat op aan extra kosten die boeren en tuinders moeten maken. De onderzoekers schetsen een rooskleurig beeld door te veronderstellen dat ondernemers 20% van het vergroeningsgeld als extra inkomen bij kunnen schrijven. Het is nog maar de vraag of dat gaat lukken. Bij de huidige subsidies voor agrarisch natuurbeheer moeten boeren er nog vaak op toeleggen.”

Schommelingen opvangen

De SGP‘er stelt dat niet zomaar de basis onder het landbouwinkomen moet worden weggehaald, zonder daar wat tegenover te zetten. Bisschop suggereert om een korting op de inkomenstoeslag te combineren met ruimere fiscale mogelijkheden om de schommelingen in het landbouwinkomen op te vangen, “zoals een inkomens- of klimaatreserve. Dat zou al een hoop kunnen schelen”.

Luisteren naar ‘groene clubs’

Luisteren naar ‘groene clubs’, zoals Bisschop ze noemt, betekent volgens hem alleen maar dat gezinsbedrijven onder de armoedegrens wordt gedrukt, terwijl de consument weinig blijft betalen voor zijn voedsel. “Die kant moeten we niet op.”

Laatste reacties

 • D.G. Duijzer

  Vroeger was het al; De boer moet alles en mag niks. Er is nog weinig veranderd.

 • henk 60

  een fiscale regeling is leuk maar dan moet je wel eerst een positief inkomen hebben voor dat je daar gebruik van kan maken.

 • nvanrooij1

  De heer Bisschop is een van de weinige politici waar verstandige en verantwoorde taal uitkomt .

 • john***

  Het wordt meer doen voor hetzelfde of erger nog meer doen en minder omzet / wimst voor hetzelfde.. tenzij de vrije markt opgegeven wordt.

 • Sjefo

  Stoppen met dat chantage beleid, vergroening en mestplaatsing mag nooit de basis zijn van mestplaatsings ruimte op je eigen bedrijf "punt"

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.