Home

Nieuws 25 reacties

PvdD wekt wrevel met koppeling corona en veehouderij

De Tweede Kamer steunt het kabinet bij de getroffen maatregelen om het coronavirus te bestrijden.

Het economisch maatregelenpakket krijgt bijval. De Partij voor de Dieren wekte bij PVV-leider Geert Wilders en andere Kamerleden irritatie door de crisis aan te grijpen om de omvang van de veehouderij aan de orde te stellen.

Risico’s beperken

Fractievoorzitter Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren voerde aan dat de “opeenhoping van dieren in de veehouderij mede de oorzaak kan zijn voor het ontstaan van virussen”. Zij legde aan PVV, CDA en VVD de vraag voor of deze crisis niet als een wake-up call moet worden gezien. Zij zegt dat er al jaren gewaarschuwd wordt voor het ontstaan van een nieuw griepvirus uit de pluimveehouderij. “Het is niet de vraag of, maar wanneer we darmee geconfronteerd worden”, aldus Ouwehand. Zij vroeg het kabinet om de risico’s in de Nederlandse veehouderij te beperken.

Niet passend

PVV-fractievoorzitter Wilders hield Ouwehand voor dat zij deze discussie niet nu moet voeren. “Doe dat maar in een zaaltje met mijn collega Graus”, zei hij. Ook andere partijen vonden het niet passend dat Ouwehand de omvang van de veehouderij in verband bracht met de coronacrisis. “We gaan graag het debat aan”, zei CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma, die juist wees op het belang van de voedselvoorziening en de centrale rol die boeren en tuinders daarin vervullen. “Deze crisis wijst ook het belang daarvan.” VVD‘er Hayke Veldman zei dat zijn partij ook de discussie met de Partij voor de Dieren wil voeren over de veehouderij. “Maar niet nu. ‘We moeten nu zorgen dat de voedselvoorziening voor onszelf en voor de rest van de wereld overeind blijft. We moten onze agrarische sector koesteren.”

Lees alles over het coronavirus in dit dossier.

Laatste reacties

 • Alco

  Toont de ziekelijkheid van deze partij.

 • Maas1

  Een ronduit misselijke vertoning van de PvdD terwijl het land staat te schreeuwen om voedsel kunnen wij nog een trap na krijgen,walgelijk!

  We zullen doen wat de PvdD zegt massaal aan de insecten,sprinkhanen die uiterst virus gevoelig zijn in de kweek. Dit wel men U door de strot dauwen!!

  In tijden van crises en oorlog leer je je vrienden kennen!!

 • boerderij12

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • farmerbn

  Ik denk dat er eerder te veel mensen in Nederland zijn dan te veel dieren. In ieder geval te veel van het soort Ouwehand.

 • @123

  Het niet meer tot zich nemen van de voedingsstoffen en bouwstoffen die in vlees zitten begint zijn tol te eisen ,het verliezen van het gezonde verstand.

 • Bennie Stevelink

  Ik heb een stuk van het debat gezien: de bijdrage van Wilders, van PvdD en wat interrupties van Baudet. Ze waren alle drie tenenkrommend.
  In plaats van solidariteit te tonen, die in deze situatie vereist is, probeerden ze alle drie goedkoop te scoren met misleidende ophitsende verhalen.
  Ik ben afgehaakt, keek even op Facebook en zag dat Vogelaar daar hetzelfde deed.
  Toen werd het tijd voor frisse lucht.

 • Henk.visscher

  Bennie wou je zo,n smerig verhaal dan niet gaan tegenspreken, het is toch te schandalig voor woorden

 • Henk.visscher

  Het coronavirus is geen natuurlijk virus het is door mensen in een labatorium gemaaakt, en of onstsnapt zonder dat dat de bedoeling was of bewust in de wereld gebracht

 • @123

  Bennie, als je een grammofoonplaat was ,lag je allang in de afvalbak ,je loopt iedere keer vast op dezelfde groef.

 • Henk.visscher

  Dit hele gebeuren word aangegrepen om onze vrijheid nog meer te gaan inperken, en de wereld laat het gewoon over zich heenkomen.

 • kleine boer

  Bennie nog vertrouwen in het rivm dan ? Ik niet de eerste paar besmettingen werd door het rivm haarfijn uitgelegd niks ad hand .... dat is geen 3 wk geleden .....

 • fietskip

  @Bennie, nu doe jij toch hetzelfde als die mensen.
  We hebben kunnen zien waar het virus vandaan komt. Net zoals het vorige virus.
  Het is ontstaan in China en dan kun je ook direct zien wat de grootste verspreider (gevaar) is. De mens zelf. Met zijn reislust voor werk of genot is hij het grootste probleem.

 • Alco

  Ik zou hetzelfde kunnen schrijven als @Bennie in 18.32

 • Alco

  Een beetje nuchter rekenwerk leert dat als er op een dag 20 corona doden vallen, dit 3 % van alle doden is ( 600-700)die er gemiddeld op een dag sterven.
  Dan moet ook 3 % van alle mensen besmet zijn.
  Dat wil dus zeggen dat nu tenminste 500.000 mensen al resistentie ontwikkelen.

 • kleine boer

  alco lees dat stukje van die jonge arts even op de gelderlander site.....

 • schapendoes

  Het virus is net als zoveel enge virussen afkomstig van dieren, die door mensen gegeten worden. Dit keer door het eten van gekweekte vleermuizen.
  Ik hoop dat de vee-industrie in deze Coronacrisis stopt met het steeds opnieuw insemineren van zeugen. De export stopt als het goed is, dus er hoeven alleen maar wat lapjes naar de binnenlandse markt. Straks niet zeuren omdat er (oh GROTE SCHANDE!!!) biggetjes, als ware het tulpen ipv intelligente zoogdieren, doorgedraaid worden.
  Lieve boeren, wordt toch eens wakker. Jullie bedrijven worden niet kapot gemaakt door de PVVD, maar door de ondernemers van grootschalige megastallen. En dat zijn geen boeren!

 • Bennie Stevelink

  @Schapendoes, in 2011 zijn 32 mensen overleden en velen invalide geworden door EHEC, een colibacterie afkomstig van biologische kiemgroente.
  Moeten we nu de biologische landbouw verbieden?

 • kleine boer

  schapendoes wat vind je van die vele duizenden ganzen op een kluitje? Dat is dan volgens jou vragen om problemen..... hoe ga je dit oplossen. En de muizen en ratten overlast ook een probleem wat door de boer komt natuurlijk?

 • kempenboer

  Schapendoes, ik weet niet of je het door hebt, maat wij moeten elke keer onze kippen ophokken omdat er onder de WILDE vogels Die overtrekken vogelgriep heerst.

 • veldzicht

  Als we de dieren met rust hadden gelaten zaten we nu niet in deze ellende hoorde ik Ouwehand zeggen.Nou lieverd verklaar je nader maar dit kan ik toch even niet vatten, behalve dan dat je nog even op een goedkope manier de kans aangrijpt om tegen de veehouderij aan te schoppen met zaken die er niks mee te maken hebben.

 • trekker123

  Iedereen heeft het beste met de mensheid voor maar de meesten kiezen toch voor hun eigen agenda. Dit is het ideale moment om mensen wat wijs te maken want we geloven allemaal graag dat de oplossing eigenlijk heel eenvoudig is. Wilders en Baudet gaan ook flink los om zoveel mogelijk te benadrukken wat een waardeloze regering we hebben.

 • vegane

  Is het nu zo moeilijk om die koppeling tussen corona en de veehouderij te snappen? Zo lang we dieren blijven gebruiken en houden dichtbij elkaar op een niet natuurlijke manier kunnen virussen overslaan van dier op mens oftewel een zoönose. In Nederland hebben we Q-koorts gehad met een piek in 2008-2009. Of zijn we dat vergeten....?

 • trekker123

  Zolang we aan intensieve mensenhouderij doen zullen die ook makkelijk elkaar kunnen besmetten als er een besmettelijke ziekte uitbreekt. Er zal 500 jaar geleden onder de indianen op de prairie ook wel eens een besmettelijke ziekte zijn geweest, alleen ging die toen nog niet meteen de wereld rond. Het enige dat er gebeurde is dat het natuurlijk evenwicht in stand bleef. Dat we geen corona hadden gehad als we geen veehouderij hadden gehad is natuurlijk de grootste onzin die je kunt bedenken.

 • Oké dan

  Laten we eerst maar eens stoppen de hele wereld over te vliegen en virussen te verspreiden. Daar daar hoor je de partij voor de dieren niet over vuile huigelaars.

 • Bennie Stevelink

  @vegane, vrijwel alle nieuwe virussen van de afgelopen halve eeuw zijn afkomstig van wilde dieren.
  Enkele jaren geleden heb ik daar een keer met de dierenarts over gefilosofeerd. Volgens de dierenarts zijn virussen een natuurlijk regulering-mechanisme van de natuur. Als een soort te dominant wordt gaan virussen van soorten die in de verdrukking zitten zich aanpassen aan de dominante soort. Die dominante soort is de mens. Koeien en varkens zitten niet in de verdrukking, wilde dieren wel. Dus nieuwe virussen komen van wilde dieren. Het werkelijke probleem is niet de veehouderij maar de enorme overpopulatie van de mens.
  Je kunt natuurlijk wijzen naar Q-koorts, maar Q-koorts is geen nieuwe ziekte. Die is al eeuwen oud.

  We hebben de ontdekking van vaccins zelfs aan de melkveehouderij te danken. Ruim twee eeuwen geleden viel artsen op dat melksters die besmet waren geweest met koe-pokken niet meer vatbaar waren voor menselijke pokken. Sommige melksters wisten dat ook en gingen hun armen bewust insmeren met vloeistof uit koe-pokken. Het was het eerste bewuste vaccin. Het woord “vaccin” is afgeleid van het Latijnse woord “vacca”, wat “koe” betekend.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.