Home

Nieuws 4 reacties

Legalisering PAS-melding nog niet geregeld

Het is nog niet duidelijk hoe bedrijven die onder het Programma Aanpak Stikstof via een melding voldaan hebben aan hun verplichtingen, nu worden gelegaliseerd.

Minister Carola Schouten zegt dat het haar “intentie is om al de gerealiseerde meldingen te legaliseren. De melders verdienen duidelijkheid”. Dat blijkt uit antwoord van Schouten op vragen uit de Tweede Kamer.

Elders stikstofruimte vinden

Op dit moment is nog niet precies in beeld gebracht wat de omvang is van de te legaliseren meldingen. Om de belofte gestand te doen dat de meldingen worden gelegaliseerd, zal de minister elders stikstofruimte moeten vinden die het mogelijk maakt de stikstofdepositie te compenseren.

Opkoop bedrijven

De minister zegt dat via de gebiedsgerichte aanpak “noodzakelijke maatregelen” zullen worden genomen. Eerder is aangekondigd dat het kabinet een nieuwe regeling voor de opkoop van bedrijven wil inzetten, onder andere met het doel om PAS-meldingen te kunnen legaliseren.

Op de agenda van de Tweede Kamer staat donderdag 11 maart een kort debat met Schouten over de stikstofproblematiek.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • Tinus1

  Iedereen het zijne. Maar hoe gaan we om met het feit dat stikstof (veel) geld waard is aan het worden?? Worden degene die rustig gedaan hebben en niet "in voren" gekregen /toegeeigend hebben weer benadeeld?

 • Vaag

  Waarom moet er stikstofruimte elders geregeld worden om de PAS melders te legaliseren?? De stikstofruimte van de PAS melder is destijds in de berekening van het Aerius programma toch berekend en gereserveerd, dus die ruimte is er al!

 • Henk.visscher

  precies Vaag, dat is wat het mesdag ook aankaarte en dat klopt wel

 • Mbmb

  Precies! Die ruimte is er gewoon. Legaliseren, en snel!

Of registreer je om te kunnen reageren.