Home

Nieuws 7 reacties

Landbouw Collectief: conclusies Hordijk voorbarig

Dat huidige stikstofmetingen en modellen in orde zijn, vindt het Landbouw Collectief een voorbarige conclusie.

Het Landbouw Collectief vindt de conclusie van de commissie Hordijk over de stikstofmetingen en modellen van het RIVM voorbarig. Dat schrijft voorzitter Aalt Dijkhuizen in een brief aan de commissie.

Huidige methoden RIVM ‘van voldoende tot goede kwaliteit’

Adviescollege Meten en Berekenen Stikstof, onder leiding van Leen Hordijk, concludeerde op 5 maart in een eerste advies dat de gegevens, methoden en modellen “van voldoende tot goede kwaliteit en daarmee geschikt voor het meten en berekenen van de concentratie en depositie van stikstofverbindingen”.

Daarbij tekende de commissie ook op dat er verbeteringen nodig zijn, stikstof moet vaker, uitgebreider en preciezer gemeten worden.

Klankbordgroep niet geraadpleegd

Dijkhuizen vindt de conclusie dat de modellen ‘fit for purpuse’ zijn, voorbarig omdat deze niet voor bekendmaking zijn besproken met de klankbordgroep, waar ook het collectief in is vertegenwoordigd. Dat de klankbordgroep niet eerst is geraadpleegd, wekt volgens Dijkhuizen de suggestie dat de klankbordgroep, met daarin een afvaardiging van het Landbouw Collectief, buiten spel is gezet.

Landbouw Collectief overwoog uit klankbordgroep te stappen

Het Landbouw Collectief ziet dat partijen behoefte hebben aan transparantie en goed onderbouwde informatie in een complex dossier als dat rondom stikstof. Vanwege die gang van zaken, heeft het collectief overwogen om publiekelijk afstand te nemen van de commissie en uit de klankbordgroep te stappen. Uiteindelijk is besloten dit niet te doen.

Het Landbouw Collectief hoopt dat nu de klankbordgroep in het vervolg van de opdracht alsnog serieus wordt genomen en in de gelegenheid wordt gesteld om haar rol naar behoren te vervullen.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • René de jong

  Leen kan volgende week uitleggen hoe het kan dat -1% (luchtvaart) 50% schonere lucht kan geven.
  "The proof of the pudding "

 • Henk.visscher

  Rene zijn daar al harde cijfers van

 • René de jong

  Volgens mij nog niet Henk, maar zal weinig verschillen met China en Italië.
  Het is trouwens 0,1% uitstoot luchtvaart berekend door RIVM;

  "De luchtvaart stoot volgens de modellen echter veel minder stikstof uit dan de landbouw, namelijk 1,2 miljoen kilo. De uitstoot van de landbouw is met deze berekening van het RIVM 88 keer zo hoog."

  "Kun je de stikstofoxide-uitstoot van de industrie en de ammoniakuitstoot van de landbouw met elkaar vergelijken?"
  "Je kunt NH3 en NOx allebei omrekenen naar stikstof. Dat doe je door NH3 te vermenigvuldigen met 0.82, en NOx te vermenigvuldigen met 0.3"

  Staat allemaal (nog) op de site van NOS 4 vragen over stikstof....

  12.000.000 kg kerosine per dag = 4,38 mlrd / jaar = 0,1 %
  De diesel blijft voorlopig in de aanbieding....

 • kleine boer

  rene en nu is deze week en komende weken nog zowat elke boer aan het bemesten en nog zal de lucht schoner worden ..... dit is dan denk ik het enige plusje van het corona virus.

 • Kelholt

  Even op Google zoeken naar 'tropomi' of 'tropomi Watch the Footprint of Coronavirus Spread Across Countries' en je kunt lezen wat minder autorijden, minder vliegen en het stilleggen van fabrieken voor de luchtkwaliteit doet.
  Ik heb nog nergens gelezen dat de koeien in Italië vanwege het corono virus nu ook verplicht binnen zitten dus de koeien zullen niet veel invloed hebben op de luchtkwaliteit aldaar.

  @kleine boer volgens mij rijden ze in Italië zelfs nog met de ketsplaat rond.

 • jan4072

  Ik denk dat de afgelopen dagen wel bewezen heeft dat de berekeningen van geen kanten kloppen. In de landbouw is nog weinig verandert door de Corona perikelen. Hoofdzakelijk het vliegverkeer en het wegverkeer (vooral personenauto's) zijn geminimaliseerd maar het effect is nu naar paar dagen al te meten. De lucht is veel schoner. En ik durf er ook alles onder te verwedden dat als je alle kippen, varkens en koeien opruimt dat het nauwelijks te meten zal zijn.

 • Jan K

  Ondanks alle ellende heeft Corona dan nog ietsje wat positiefs voor de landbouw.
  Als maatregelen nog wat langer duren en men meet de luchtkwaliteit dan nog eens, kan de conclusie misschien wel zijn dat als je alle landbouw weg zou doen het voor de luchtkwaliteit niet heel veel zou uitmaken.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.