Home

Nieuws 10 reacties

Frustratie om ‘juristerij’ bij stikstofoverleg

LNV-ambtenaren twijfelen over juridische houdbaarheid maatregelen die uitstoot stikstof moeten beperken.

Onderhandelingsresultaat over een serie stikstofreducerende maatregelen voor de veehouderij zou kunnen worden verzilverd, ware het niet dat ambtenaren van het ministerie van Landbouw op de valreep weer twijfels uitspreken over de juridische houdbaarheid. Een kwestie waar het hele overleg steeds al om draait. Dit stellen bronnen uit werkgroepen van het Landbouw Collectief en de Rijksoverheid.

Uitstoot stikstof beperken via voermaatregelen

Volgens deze bronnen is het mogelijk om redelijk snel een aantal afspraken te beklinken, waarna de veehouderij daar werk van kan maken. Dit moet met name via bemestings-, rantsoen-, en voermaatregelen. Juristen van de overheid zijn evenwel terughoudend, want het liefst hebben ze garanties vooraf dat maatregelen werken. Daarom is er bij hen ook een voorkeur voor maatregelen met behulp van krachtvoer boven rantsoenmaatregelen, waarbij veehouders meer eigen voer kunnen benutten. Dit laatste spoor is voor veehouders vaak aantrekkelijker, want minder duur, maar voor de overheid moeilijker controleerbaar.

Kritiek: reductie emissie nabij de Randstad krijgt voorrang

Gevolg van alle oponthoud is dat het voor dit jaar feitelijk al te laat is om nog effectieve maatregelen af te spreken. Veehouders hebben vaak hun bemestingsplannen al gemaakt, kunstmest aangekocht en dergelijke. De onderhandelaars van de kant van de overheid lijken ook met dit soort overwegingen geen rekening te houden, is de kritiek.

Nog een kritiek op de overheid is dat bij de onderhandelingen wel heel veel pressie wordt uitgeoefend om eerst emissiereductie te bereiken in de gebieden in of nabij de Randstad, waar de bouw dan rechtstreeks van kan profiteren. Dit lijkt meer prioriteiten te hebben dan het binnenhalen van resultaten op zich.

Onderhandelingen lopen nog steeds

Jeroen van Maanen, woordvoerder en mede-onderhandelaar van het Landbouw Collectief, wil niet ingaan op vragen over deze kritiek. Hij stelt dat de onderhandelingen nog steeds lopen. Deze verlopen formeel nog steeds in stilte. Dat gebeurt in diverse werkgroepen. De afspraak was dat niet uit het overleg zou worden ‘gelekt’.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • Alco

  Wees eerlijk. Het zijn net zulke drog regelingen als de 100 km.
  Naderhand wordt net als bij de PAS gesteld dat niet het gestelde resultaat is gerealiseerd.
  De onafhankelijkheid op de natuur door de landbouw moet bewezen worden.

 • trekker123

  Als het verwachte resultaat niet wordt gehaald dan heeft de milieulobby wel een oplossing: nog een tandje er bij!

 • René de jong

  Zonder aanpassing van de gehele Wnb met bijbehorende KDW zal dit dossier nooit opgelost worden.
  Op naar het HvJ-EU en zet dat zootje van LNV daar maar voor schut.

  Alle provincies aansprakelijk stellen voor onbehoorlijk bestuur en een flinke schade claim indienen voor al die onzinnige maatregelen en vergunningen.

  Er is geen slechte natuur door depositie zelfs in de grootste gebieden met forse overschrijding van KDW-en
  - Noord Hollands Duinreservaat 5.242 ha.
  - Drents Friese Wold 7.468 ha.
  - Veluwe 88.378 ha.
  - Biesbosch 9.640 ha.
  - Duinen Texel 4.083 ha.
  - Duinen Terschelling 4.040 ha.
  - Duinen Vlieland 1.084 ha.

  SDF cijfers zijn de juridische basis bij conflicten...... nou die zijn er wel....

 • veldzicht

  Dat lijkt mij een beter plan;dat hele onhaalbare stikstofdoel aan de kaak stellen wat ze bewust zo laag hebben gesteld dat wat je ook doet de normen nooit worden gehaald en de landbouw voor altijd in de wurggreep van de milieubeweging blijft.Gewoon een smerige streek waar de landbouw zich met hand en tand zich moet tegen verzetten en proberen meer groeperingen hier in mee te krijgen.

 • Fjord

  Als de Overheid/landsbestuurders doorgeschoten en of ondeugdelijke/onuitvoerbare wet of regelgeving niet geheel op orde en of niet goed dichtgetimmerd heeft, of weten dicht te timmeren. ZOLANG hebben clubs als MOB en andere milieuclubs hun podium, en hun (blijkbaar voldoening gevende?) gang naar de rechtbank, en daarmee boeren erg moeilijk maken. Beschamend gewoon. De rechter kan slechts toetsen aan de wet en regelgeving, en daarop slechts kan uitspraak volgen.

 • Gebageit

  Stikstof probleem is toch al opgelost!!! Rijd bijna niemand meer rond

 • @123

  Veldzicht,de verantwoordelijke personen boven water halen ,die norm zo extreem laag hebben gezet op 0,05 en deze nestvervuilers in hun eigen politieke partijen ter verantwoording roepen voor hun dubbele agenda richting het milieu en het verdrijven van de boeren van hun geboorteplek.Daarna een realistische norm neerzetten die niet veel afwijkt van onze buurlanden en daar de wetgeving op aanpassen.

 • mts.eggink1

  @123 dat zijn Hans Alders(PvdA) en Piet Bukman(CDA), 1993

 • @123

  Mts Eggink, dan weet het CDA ook wat ze moet doen om de geloofwaardigheid in de partij, van de agrarische sector terug te krijgen.

 • p.stroo1

  Wanneer mag het diermeel weer in het veevoer!!!!!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.