Home

Nieuws 28 reacties

FDF smeedt actieplannen tegen het CDA

Farmers Defence Force werkt aan nieuwe actieplannen. FDF wil druk zetten op het CDA in het stikstofdossier.

“De vraag is hoe het CDA gaat reageren op de corrupte software van het RIVM”, aldus voorzitter Mark van den Oever. Hierbij verwijst hij naar het nieuws van maandag 2 maart dat het Mesdagfonds dankzij een ‘bug’ in het systeem niet tot een goede berekening van de stikstofcijfers kon komen.

Scherpe actie die ‘ziel CDA zal raken’

Hij zegt dat FDF een ‘scherpe actie’ in gedachten heeft, die ‘de ziel van het CDA zal raken’. “Met trekkers’, meer wil hij er nog niet over kwijt.

Vrijdagavond 28 februari stuurde de voorman nog een uitgebreid statement van zijn club uit over de stikstofberekeningen van het Mesdagfonds met de titel ’Assumption is the mother of all fuck-ups’. Vertaling: aanname is de moeder van alle ellende.

De actiegroep hekelt dat ‘boeren en hun gezinnen van het platteland af worden geveegd op grond van aannames zonder wetenschappelijke grondslag’.

Tweede Kamerleden CDA ‘aanpakken’?

Zaterdagmiddag vroeg voorzitter Van den Oever aan de leden van de FDF-Facebook-groep of ‘we de Tweede Kamerleden van het CDA aan moeten gaan pakken’. Zondagmiddag waren 2529 mensen het hier mee eens, 287 anderen niet. Maandag was de oproep verdwenen uit de groep.

Rob Jetten (D66): onacceptabele intimidatie

Rob Jetten, fractievoorzitter van D66 noemt deze vraag op Twitter ‘onacceptabele intimidatie. Hij hoopt dat alle Kamerleden als een politiek front zeggen: “Dreigboeren, laat het CDA met rust. Wie politici bedreigt, zet zichzelf buitenspel.”

Grote actiebereidheid, zegt FDF

Van den Oever zegt dat hij polls altijd verwijdert, als hij de stemming onder de Facebook-leden heeft gepeild. 90% was het er volgens hem mee eens om de acties op CDA‘ers in de Kamer te richten. Daar concludeert hij uit dat de actiebereidheid bij de FDF-volgers onverminderd groot is.

De actie richting de christendemocraten is voor Van den Oever een vervolg op de actiedag van 19 februari. Toen was de actiegroep ook al kritisch op het CDA. De actieboeren vinden dat de partij voor de boeren op moet komen en het kabinet moet laten vallen.

FDF werkt aan vereniging

Intussen timmert FDF aan de weg met de oprichting van hun vereniging. Volgens het bestuur van de huidige stichting, die naast de vereniging blijft bestaan, loopt de werving goed. Exacte getallen kan bestuurslid Jos Ubels nog niet geven, ‘maar de fase van honderden leden zijn we in de eerste dag al voorbijgegaan’.

Reactie van het CDA op actieplannen FDF

Het CDA zegt dat ongepast taalgebruik en dreigementen niet bijdragen aan de zaak waarvoor FDF staat. Een woordvoerder van de CDA-Tweede Kamerfractie zegt dat zijn partij er niet voor is om gesprekspartners uit te sluiten, zoals D66-fractievoorzitter Rob Jetten met zoveel woorden voorstelt. “Onze Kamerleden Maurits von Martels en Jaco Geurts, die voor de boeren op het podium stonden, kunnen wel tegen een stootje en ze zijn ook niet bang om het FDF op hun ongepast taalgebruik aan te spreken.”

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • Maas1

  Dit raakt de beladen term intimidatie.
  Denkt FDF nu echt dat het beter wordt als dit kabinet valt ?,Nee.
  Iedereen moet zijn knopen tellen ook FDF.
  Of je het er nu mee eens bent of niet, we leven in een democratie daar past geen dwang onder dwingelandij bij.
  Kan me hier totaal niet in vinden.

 • ENA

  U bent een ster in selectieve verontwaardiging meneer Jetten

 • Attie

  FDF begint motorclub achtige trekjes te krijgen.., niet echt mijn smaak.

 • Bolder01

  Met een salaris zoals elk kamerlid ontvangt ( niet verdient ) dan hoor je geen boer , dan zijn ook de burgers tevreden

 • 306lsa

  Rob zegt in de tweet dat .........
  Maar doen hun zelf dat niet ? Dit is nog maar de amuse?
  Intimidatie is slecht maar moeten ze het zelf ook niet doen door .....

 • Bennie Stevelink

  Dit raakt nu exact de kern van mijn artikel in Nieuwe Oogst waar zoveel ophef over was.

  Op de eerste plaats is niet duidelijk of deze actie in het belang van de boeren is of in het belang van Baudet.
  Ten tweede probeert men het CDA te dwingen zich volledig te schikken naar het standpunt van FDF/FvD. Doet het CDA dat niet, dan worden ze gelijk gesteld aan GroenLinks.
  Voor hun of tegen hun, en niets daar tussenin: totalitaire politiek.

 • ENDE902

  Ik begrijp uit dit artikel dat Mark van den Oever het idee heeft, dat het CDA meer boerenbesef is bij te brengen. In de landelijke provincies mag dit misschien het geval zijn, maar in de stedelijke gebieden in het westen van het land is dit niet het geval. Dertig jaar geleden hoorde ik zittende CDA-politici in de grote steden al het negatieve woord “zuivelbaronnen” hanteren ter aanduiding van melkveehouders. Aangezien het CDA uit de grote steden toch de dienst uitmaakt, zullen eventuele acties de “ziel van het CDA” nooit raken, want de ziel die Mark, denkt te moeten raken is er niet.
  Wat er wel positief is aan het CDA is, dat ze de provinciale afdelingen hun eigen afweging laten maken. Dit in tegenstelling tot partijen als GroenLinks en D66, waarbij de orders uit Den Haag zonder commentaar uitgevoerd moeten worden.
  Het tweede dat mij opvalt aan het artikel, is de tweet van de heer Jetten. Hij meent het op te moeten nemen voor het CDA, terwijl er volgens mij genoeg mensen binnen het CDA zijn, die indien nodig een reactie kunnen geven op het plan van Mark van den Oever. Deze tweet geeft dus uiting aan het idee binnen D66, dat ze de waakhond van Nederland zijn en onregelmatigheden direct aan de kaak moeten stellen. Als we in deze termen gaan denken moet de heer Jetten maar eens overwegen of juist FDF niet de waakhond van Nederland is.
  Dus Mark, overweeg het één en ander binnen het bestuur van FDF.

 • ptheunis501

  Zeer goeie actie, dit zorgt voor duidelijkheid in de standpunten(CDA).
  Zo kan er niet langer om de hete brei heen gedraaid worden, de tijd van polderen is achterhaald, we leven in een wereld die polderen achter zich gelaten heeft.
  in het bedrijfsleven(boerderij) moeten wij ons ook aan afspraken houden die gemaakt zijn, anders komt ook de NVWA/Rabo, die je op bost.
  Dus zul je met deze actie ook het CDA dwingen om duidelijk standpunt in te moeten nemen, waarover ze afgerekend gaan worden.(geen vrijblijvende gezwabber meer, ja zeggen en nee doen)

 • kleine boer

  Nee Bennie daar was de ophef niet over dat weet je donders goed je verdraaid alweer de zaak!!

 • Alco

  De FDF is al bij von Martels geweest.
  Een normaal gesprek. De soep wordt nooit zo heet gegeten als ie opgediend wordt.

 • Alco

  Echter is het wel zo dat die Kamerleden niet "gedwongen" kunnen worden.
  Een objectief iemand, zelfs mijn eigen kinderen zeggen dat je toch de overheid wel MOET geloven. Wie anders kan je dan nog wel geloven?
  Het enigste wat wij kunnen en mogen doen is dat bewijs geleverd moet worden.

 • piethermus1

  Wat een schertsvertoning toch weer. Wat een operettefiguren.

 • Gebageit

  Slechte actie van fdf, ze spelen links nederland mooi in de kaart....
  Je gaat het cda echt niet zo dingen om fdf stand punt uit te dragen
  Het enige wat er gebeurt is dat links het nu op neemt voor cda en de stemmen gaan naar links en niet naar rechts met zo'n actie

 • 306lsa

  Op ongehoord Nederland (YouTube) zijn twee filmpje s over stikstof Misschien past het er een beetje bij

 • wmeulemanjr1

  niks doen in bananenrepubliek-Nederland is ook niet de oplossing

 • Alco

  Dan is het toch echt tijd voor een echt boerengeluid van de BBB
  Boer Burger Beweging

 • mariapeel

  't zou cda sieren om de stekker eruit te trekken. En groen links D66 en alle linkse sooi verliest dik en dubbel 90% van de burgers zijn dit linkse beleid kotsmoe. Cda is of was er voor de boeren en fdf zet er druk op. Nu is 't aan 't cda kiezen of delen

 • N. Schiphorst

  c van cda staat niet voor christelijke maar corruptie en daden en afbreken

 • Drikus Dekker

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • 306lsa

  als je even lachen wil te minste dat moest ik moet je even naar youtube Jensen aflevering 115 en dan de 22 minuut , schokkend of niet😅

 • ijsselvallei

  Bennie, dat het jou zwaar valt dat FDF de belangenbehartiging voor de landbouw aan het overnemen van de LTO mag, vind het zelfs goed dat is ook een tegengeluid is. Maar vergeet niet dat de LTO al zeker 20 jaar achterkamertjespolitiek voert over de rug en van ons als landbouw, ze hierdoor in het geniep met de meest vreselijke regels akkoord zijn gegaan en ze hun achterban daardoor vaak hebben laten stikken!
  Verder vraag ik mij af wat jij probeert te creëren door continu FDF en fvd in één adem te noemen? FDF heb ik nog niet op ook maar een leugen kunnen betrappen en fvd bijna elke dag wel. FDF staat er voor z'n achterban en fvd staan er voor zichzelf! Misschien dat je het graag zou willen zodat je er tegenaan kan schoppen maar er is geen verband tussen deze twee, dus zou ik er maar eens mee ophouden dit te insinueren

 • Bennie Stevelink

  @ijsselvallei, bij veel acties van FDF is niet duidelijk of dit in het belang van de boeren is of van Baudet. Net afgelopen zondag hoorde ik van een akkerbouwer uit Haarlemmermeer dat FDF géén actie voerde tegen CETA toen het debat nog aan de gang was (Sommige boeren zijn voor, anderen tegen). Ze voerden pas actie nádat het debat gevoerd was en het voor de boeren geen enkel belang meer had. De actie nádat het debat gevoerd was diende alleen het belang van Baudet die zich hiermee kon profileren.

  Ook bij de actie van dit moment tegen het CDA, moet iedereen zich toch afvragen welk boerenbelang hiermee gediend wordt. Ook deze actie past in ieder geval naadloos in het politieke doel van Baudet.

 • Mfb

  Houdt mijn hart vast bij nieuwe verkiezingen. Als de boeren versnippert gaan stemmen en partijen als vvd, cda en cu verliezen de boerenstemmen dan kan links ook wel eens aan de haal gaan met de winst. Dan zijn we verder van huis dan nu.
  Een stem op pvv of FvD kan wel eens een verloren stem worden voor onze sector...

 • Alco

  Daarom dus de BBB.
  Want ik zal ook nooit op de PVV of FvD stemmen.
  @Bennie. Zoals je zeg: "Als iets niet duidelijk is"
  Een frisse wind is bij het LTO aangewakkerd en dat kunnen we overal in merken en dat zal nooit verkeerd zijn.

 • nvanrooij1

  Ik denk dat het een slechte zaak is om de focus op het CDA te leggen. We hebben in dit land een heel versplinterd politiek landschap. Het CDA is nog steeds een middenpartij en zijn voor het beleid ook afhankelijk van andere stromingen omdat ze geen meerderheid hebben. Ik vind dat ze het op dit moment nog niet zo slecht doen voor de agrarische sector gezien de politieke verhoudingen. Het CDA neutraliseren zou wel eens een averechts effect kunnen hebben door een verschuiving naar links en daarvan kun je de uitkomst zelf invullen. Van de PVV verwacht ik ook niet veel omdat het alleen maar geschreeuw (Graus) is en geen verantwoordelijkheid wordt genomen. FVD geef ik voorlopig nog het voordeel van de twijfel omdat ze zich in Brabant nu kunnen bewijzen.

 • anton1937

  Een voor de boeren niet gewenste ontwikkeling om deze actie op te zetten,ik vraag me af of Mark van den Oever alleen maar van schreeuwen houd en niet opkomt voor de boeren.Deze actie is geen boerenbelang dienen maar verdeeldheid in het boerenveld vergroten.Ik heb vorige week geluisterd naar het kamerdebat over het CETA verdrag daar stond Baudet een 4 uur durend los verhaal uit te spreken daar wordt iedere boer kotsmisselijk van.

 • haj146

  @ijsselvallei helemaal met je eens! Net wat Alco zegt, de soep wordt nooit zo heet gegeten.... fdf schud de boel wakker. Dat is door die corrupte landelijke lto al jaren verzaakt. Geurts en von martels zijn goeie maar ze moetener veel harder op tikken. Volgende verkiezingen stemt iedereen wel rechts! Kijk maar naar oa de IND belastingdienst CBR etc. Men ishet zat

 • ijsselvallei

  @Bennie, je noemt twee voorbeelden waar puur op jou eigen interpretatie een samenhang zou zijn...Ik zie ze in ieder geval niet!
  Ik vraag mij nog steeds af wat jou reden is om FDF zwart te maken? Zij hebben er wel voor gezorgd dat de politiek niet meer zomaar over ons als agrarische sector heen walst met instemming van de LTO. Op initiatief van FDF is het landbouwcollectief ontstaan, waardoor ineens alle sectoren in de landbouw eensgezind een blok vormen, enz.

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.