Home

Nieuws 3 reacties

EU: extra tijd voor Gecombineerde opgave

Europese lidstaten kunnen hun boeren een maand langer tijd geven voor het indienen van de Gecombineerde opgave.

Dat heeft de Europese Commissie dinsdag 17 maart besloten op verzoek van Italië. Aanleiding voor het verzoek is de coronacrisis in Italië. Of lidstaten gebruik maken van het uitstel is aan henzelf, zegt de Europese Commissie. Nu ligt de deadline voor de opgave op 15 mei. De Europese Commissie stelt dat uit tot 15 juni.

Overgangsjaren nieuw GLB

De opgave heeft betrekking op de directe inkomenssteun voor het lopende jaar. De kans is groot dat ook de komende 2 jaar nog op basis van het huidige Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) betalingen zullen worden gedaan. De Europese lidstaten hebben nog geen afspraken kunnen maken over de omvang van de landbouwbegroting. Een aantal lidstaten vindt dat er 2 overgangsjaren moeten zijn voordat het nieuwe GLB van kracht wordt. Oorspronkelijk zou het GLB ingaan in 2021. De groep lidstaten die een overgangsperiode van 2 jaar bepleit, wordt steeds groter, schrijft landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.

Overleg mogelijk uitgesteld

Volgende week maandag zouden de landbouwministers weer bij elkaar komen, onder meer om over delen van het nieuwe GLB te praten. Maar of en hoe dat overleg plaats heeft, is nog de vraag, in verband met de coronacrisis.

Minister Schouten wil de overgangsperiode, of die nu 1 of 2 jaar duurt, in elk geval gebruiken om alvast maatregelen te nemen voor klimaat, biodiversiteit en leefmilieu. Daarover voert ze al gesprekken met provincies en waterbeheerders. Wat mogelijk is om onder het huidige Europees beleid al in te voeren, zal ze doen, en voor het overige probeert de minister al voor te sorteren op het nieuwe beleid. In het nieuwe GLB moeten lidstaten eigen strategische plannen maken waarin ze duidelijk maken hoe ze aan de Europese afspraken over onder andere klimaat, biodiversiteit en milieu zullen voldoen.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • Kelholt

  Voorspelling: Nederland geeft geen extra tijd voor het indienen van de Gecombineerde Opgave. Wel zal Nederland een paar maanden later uitbetalen ivm onderbezetting.
  Eind september krijgt Nederland te horen of er derogatie wordt verleend aan Nederland. Boeren die daar aan mee willen doen moeten zich ondertussen wel houden aan de regels die gelden voor derogatie maar hebben geen garantie dat de derogatie ook daadwerkelijk wordt verleend.

 • Piependehond

  Daar heb je volkomen gelijk in Kelholt

 • Pieterje

  Deze voorspelling gaat dicht bij de waarheid komen !

Of registreer je om te kunnen reageren.