Home

Nieuws 13 reacties

Coronanieuws: PvdD wil fokbeperking, hamsterwoede zakt

Lees deze selectie van de meest opvallende agrarische berichten over corona van 24 maart.

PvdD: fokbeperking instellen

De Partij voor de Dieren dringt er bij landbouwminister Carola Schouten op aan om tijdens de coronacrisis de ‘problemen in de slachterijen, in de stallen of in het transport niet te laten verergeren’. Fractievoorzitter Esther Ouwehand heeft meer dan twintig schriftelijke vragen gesteld, gericht op het welzijn van dieren. De Partij voor de Dieren bepleit fokbeperkingen in te stellen om te voorkomen dat stallen overvol zullen raken.

Ze wijst verder andere op de oproep van 36 Europese dierenbeschermingsorganisaties om diertransporten vanuit de EU naar buiten de Unie stil te leggen en binnen de EU te beperken tot maximaal acht uur. Ouwehand vraagt de minister of zij dat voorstel steunt. Ouwehand vindt dat voorkomen moeten worden dat dieren veel langer dan normaal op transport zijn, doordat lidstaten grenscontroles instellen.

Defensie schenkt voedsel

Het ministerie van Defensie geeft levensmiddelen aan drie distributiecentra van de voedselbank. Het gaat om 35 pallets met onder meer vlees, vleeswaren, zuivelproducten, groente, fruit, boter en sauzen. Militairen hebben de goederen afgeleverd in Arnhem, Groningen en Tilburg. Het gaat om een eerste hoeveelheid.

De pallets stonden opgeslagen op het militaire complex in Bathmen bij Deventer. De naar schatting meer dan 10.000 kilo etenswaren was bedoeld voor de deelnemende troepen aan een schietoefening in het Duitse Bergen Hohne. Die is afgelast om verspreiding van het COVID-19 tegen te gaan.

Ergste hamsterwoede lijkt voorbij

Het lijkt erop dat na de hamsterwoede door het coronavirus de ergste drukte in supermarkten voorbij is. Het aantal betalingen voor boodschappen vertoont sinds woensdag een dalende lijn. Dat meldt Stocard, een app voor beheer van klantenkaarten, op basis van afrekendata.

Met name vrijdag 20 maart en zaterdag 21 maart was het verschil met een week eerder groot. Op die dagen mat Stocard 20 tot 35% minder betalingen in supermarkten dan een week eerder.

Stocard baseert zich op het aantal betalingen door de circa 3 miljoen Nederlandse gebruikers van de app. Van die groep gebruikte zo’n 60% de app actief in de meetperiode, licht een woordvoerder toe.

In de voorgaande week hadden supermarkten nog veel last van klanten die uit onzekerheid over de gevolgen van het nieuwe coronavirus flinke voorraden insloegen. Dit leidde tot veel lege schappen, onder andere bij de afdelingen voor toiletpapier en houdbare producten als rijst en pasta.

Het hamstergedrag wekte de ergernis van velen, onder wie premier Mark Rutte. Ook supermarkten riepen hun klanten op niet bovenmatig grote voorraden in te slaan.

Supermarkten beperken aantal klanten, winkelwagentje verplicht

Supermarkten gaan het aantal bezoekers in de winkels sterk beperken. Per 10 vierkante meter winkeloppervlak mag nog maar een klant naar binnen. Het gebruik van een winkelwagentje wordt verplicht, ook als iemand maar één boodschap nodig heeft.

Dat meldt brancheorganisatie CBL. Het kabinet waarschuwde maandag dat in veel supermarkten werknemers door drukte niet veilig hun werk kunnen doen. De branche kreeg opdracht maatregelen nemen zodat altijd een onderlinge afstand van ten minste anderhalve meter kan worden bewaard.

Om ervoor te zorgen dat niet meer klanten binnenkomen dan toegestaan, stellen supermarkten een vast aantal winkelwagens beschikbaar. Zijn die op, dan moeten klanten buiten wachten tot er een vrijkomt. In kleinere supermarkten zonder winkelwagens wordt het gebruik van een mandje verplicht.

Ook buiten in de rij moeten klanten voldoende afstand nemen. De supermarkten staan volgens het CBL in contact met de gemeenten over ondersteuning bij de handhaving daarvan.

Veel medewerkers van de supermarkt maken zich zorgen

Verder krijgen vakkenvullers aangepaste werkkleding om klanten erop te wijzen dat zij afstand moeten houden. “Klanten komen regelmatig en vaak onbewust te dicht in de buurt van supermarktmedewerkers”, aldus het CBL. “Veel medewerkers maken zich daar zorgen over en dat is begrijpelijk.”

Lees alles over het coronavirus in dit dossier.

Donderdag 9 april om 15 uur gaan Food&Agribusiness samen met CBL en ABN Amro in op het effect van de coronacrisis op de afzetketen. Meld je nu gratis aan voor het webinar en stel alvast je vragen: Foodagribusiness.nl/weekly-webinar

Laatste reacties

 • wimschaap

  wat een onbeschofte ouwehand om in deze moeilijke tyd zoveel kamervragen te stellen terwijl we zo in nooit zitten ; opsluiten dat mens

 • r.zijlmans1

  helemaal mee eens ,die trut begrijp er niks van !!

 • EL

  Zorg ervoor dat ook de Chinezen veilig voedsel hebben,dus produceren en exporteren, vooral naar China!

 • wvb

  Het is maar goed dat ouwehand niet fokt anders heb je over ca 20 jaar een nog groter zooitje.

 • drikhend

  Uit deze vragen en opmerkingen blijkt maar weer dat deze mevrouw helemaal niet met de praktijk bekend is . En al zeker een fokverbod voor weet ik welk diersoort heeft op heel korte termijn geen enkel effect . Bij pluimvee zou men met niet meer inleggen van broed eieren van vleeskuikens een resultaat kunnen zien over zes weken . En bij enkele kleinere diersoorten zou het effect over maand of drie vier effect kunnen hebben . Mij lijkt dat met minder bureaucratie en flexibele veilig aangepaste maatregelen ook zaken geregeld kunnen worden . De voedsel voorzienig moet doorgaan en aangezien het nu wereld wijd een ontwrichtende werking heeft zullen we de voedsel voorziening voor langere tijd ook op pijl moeten houden . Niemand weet hoelang dit gaat duren en wie er getroffen wordt . Uit het hamster gedrag van mensen blijkt maar weer als er iets aan de hand is dan stelt mijn geen eisen maar dekt men zich naar eigen inzicht in . Het schoppen tegen de veehouderij in overvloed tijden en bij welvaart is een luxe probleem geworden . Maar in crisis tijden is voedsel geen luxe maar bittere noodzaak . Nu spelen er zaken die mogelijk tot soort van crisis kunnen lijden en zie de reactie van deel van de bevolking . We kunnen dit wel afkeuren maar het zou ook zomaar kunnen dat hamsteraars een keer gelijk krijgen is het niet nu dan op een moment in de loop der jaren .

 • john***

  of een fokverbod wat helpt dat merk je over een jaar pas. Als ze echt een probleem heeft met de transporten zou ze vragen om een geld voor een reclame campagne om vlees eten te stimuleren zodat er minder dieren de grens over moeten. dat helpt wel op korte termijn.

 • bori

  De voedselketen behoort tot de cruciale beroepen .Schouten moet er op toezien dat alles in de keten op een eerlijke en normale manier word verdeeld.
  Maar dan komt de PvdD die voorstelt om aan het begin van het proces de VOEDSELKETEN TE ONTWRICHTEN .
  WIE IS HIER NOU GEK ?

 • kleine boer

  Denkt mevrouw dat het net zo snel gaat in tijd als bij muizen..... mag toch hopen dat het over 3 maanden weer redelijk normaal is in Nederland zoals in China

 • drikhend

  Beste kleine boer het is te hopen dat eerder dan drie maanden is afgelopen . Als aan mevrouw licht mag je in de toekomst ook geen muizen meer doodmaken .De gevestigde orde is tegen de veehouderij en heeft nu weer een stok gevonden om te slaan . Nu te hopen dat burger ziet dat er door logistieke problemen al te korten kunnen ontstaan . Zal hopelijk het besef ontstaan dat van hoe verder het moet komen hoe groter de kans is op te korten . En mogelijk zien super markten dit ook en gunnen ze de binnenlandse boer ook een eerlijke prijs . Zolang dat besef er niet is zal de gevestigde orde geen weerstand ondervinden om hun doel te bereiken .En aangezien de gemiddelde burger ook niet weet hoelang het van geboorte van dier tot dat het op de markt komt duurt . Kan mevrouw wel een fokverbod voorstellen . Dan lijkt voor menig burger dat je het probleem hebt opgelost bij invoeren daarvan . Maar de achter liggende gedachte is weg met veehouderij .

 • HeinCarien

  Eigenlijk de moeite van t reageren niet waard

 • veldzicht

  Ach dat weten we toch onderhand wel.Bij de PvdD gaat het er alleen maar om de veehouderij zoveel als mogelijk te beschadigen. Zo proberen ze ook de schuld van de corona besmetting te linken aan de intensieve veehouderij wat ze niet zo erg is gelukt.Waarschijnlijker is de besmetting veroorzaakt door de consumptie van
  onhygiënisch bereide besmette vleermuizen(en andere enge beesten) en heeft het niets onze kippen,varkens en koeien te maken.

 • cornelis 22

  Misschien ligt deel van oplossing of verlichting van problemen wel bij de veehouderij . Las vandaag een artikel in het RD hierover .

 • Maas1

  @Cornelis 22 als je bedoelt de online opinie van vandaag: Neem bijbelse scheiding tussen vee en wild seriues.
  Dan is dat een interresant geschreven stuk, zet aan tot nadenken en overdenken.Bedankt Cornelis👍

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.