Home

Nieuws 7 reacties

Brabantse opkoop bedrijven wekt ergernis

De provincie Noord-Brabant wil met de opkoop van agrarische bedrijven in andere provincies de stikstofruimte creëren in eigen huis. De actie is tegen het zere been van andere provincies.

Doel is een logistiek park bij Moerdijk (pdf) mogelijk te maken.

Brabant heeft overeenkomsten gesloten voor de opkoop van bedrijven in Noord-Holland, Drenthe, Zeeland en in de provincie Noord-Brabant zelf. Met de Brabantse actie wordt stikstofruimte uit de agrarische sector weggekocht ten behoeve van industriële activiteiten. Dat is iets waar het Landbouw Collectief zich altijd tegen heeft gekeerd.

Ook landbouwminister Carola Schouten heeft aangegeven dat ze wil voorkomen dat partijen met de diepste zakken straks de stikstofruimte uit de landbouw weghalen. Ze wilde dat aanvankelijk voorkomen via een bepaling in de Meststoffenwet. Daar is ze echter vanaf gestapt, omdat ze meent dat het ook via provinciale verordeningen is te waarborgen dat de stikstofruimte voor de agrarische sector niet weglekt.

Kamervragen gesteld

Tweede Kamerleden Jaco Geurts (CDA) en Carla Dik-Faber (ChristenUnie) hebben ondertussen Kamervragen gesteld over de gedragingen van de zuidelijke provincie. Noord-Hollands gedeputeerde Esther Rommel reageerde geërgerd in het Haarlems Dagblad: “Duidelijk is dat de actie van Noord-Brabant niet voor herhaling vatbaar is.”

Brabants Statenlid Hermen Vreugdenhil die de kwestie eerder via Twitter aankaartte, zegt niet te begrijpen waarom gedeputeerde Rik Grashoff niet met zijn collega’s in conclaaf is gegaan over het Brabantse voornemen.

Brabant wil extern salderen en opstallen doorverkopen

Brabant wil de stikstofruimte zelf inzetten (extern salderen) en de opstallen doorverkopen. Kamerleden Geurts en Dik-Faber vrezen dat de bedrijven leeg komen te staan en dat het gevaar bestaat voor ondermijning, omdat er geen agrarische activiteit meer mogelijk is. De Kamerleden vragen landbouwminister Carola Schouten of kan worden gewaarborgd dat de agrarische grond wordt ingezet ter versterking van de omliggende agrarische bedrijven.

Boerin Willemien Koning, Statenlid in de CDA-fractie in Noord-Holland, heeft eveneens vragen gesteld over de Brabantse actie, die door Geurts en Dik-Faber als ‘cowboy-gedrag’ wordt gekenschetst.

Laatste reacties

 • Maas1

  Wat een milieu maffia linksom of rechtsom het moet en zal naar de bliksem.
  Wat is dit land ver afgegleden.

  Voedselschaarste!!

  Vergane glorie!

 • boer a

  Is dit de waardering voor de agrarische sector, dat ondanks alle corona ellende, de voedselzekerheid nog steeds gegarandeerd is?

 • kraats

  Die Grashof snapt het niet; dit land is financieel 20 jaar teruggezet en voor de natuurhobby is GEEN geld en draagkracht meer. De luxe is voorbij !!!!
  Afgelopen 3 weken geen verontreiniging meer terwijl er evenveel koeien, varkens en kippen zijn. Hoe krijgen we die kennis bij Grashof in z'n kop ??

 • Mbmb

  Wie legt mij uit hoe dit kan. Mag stikstof uit de landbouw nu al naar de industrie? En hoe kan je stikstof die neerdaalt op een natura 2000 gebied in Noord Holland inzetten voor compensatie van stikstof in Noord Brabant? Is het dan zo dat nu veel meer stikstof door Noord Brabant opgekocht zal worden? Ik lees dat er paniek is in Brabant voor het logistiek park door een rechterlijke uitspraak, maar KAN dit wel?

 • drikhend

  Je koop de stikstof van een boer en bouwt een fabriek die die stikstof weer uitstoot . Mijn vragen zijn waar zit de winst?En wat schiet de natuur er mee op als het allemaal zo erg is als ze doen ? . Ik dacht dat de stikstof minder moest worden om uitstoot te beperken . Nu wordt hij gewoon verplaatst of door andere gebruikt . Dus waarom niet uit de markt genomen?. Het wordt allemaal steeds ongeloofwaardiger .

 • nvanrooij1

  Waarom moeten er steeds meer logistieke parken komen in dit land. We hebben al zoveel van die lelijke dozen met weinig werkgelegenheid. Zeker als we ook nog een vermeend Stikstofprobleem hebben.
  De natuur moet volgens gedeputeerde Grashof gered worden waarom moet dit Logistiek Park er dan komen. Dit is hypocriet beleid en halen we nooit de onrealistische KDW’s van de Natura 2000 gebieden.
  Laat ze eerst maar eens duidelijk maken wat belangrijk is en of de natuurdoelen (KDW’s) gehaald moeten worden. Indien het antwoord ja is geen enkele nieuwe ontwikkeling meer toestaan.
  Anders blijven we doorgaan tot al het bestaande weg is ( bij een verdeling van 70% voor ontwikkeling en 30% voor natuur). Immers de huidige depositie is 1600 mol per ha per jaar en gemiddelde KDW is 1100 mol per ha per jaar , dus een verschil van 500 mol (dat is ongeveer 30% van 1600 mol) wat nodig is om de gemiddelde KDW te halen.
  Bekijk ook even het rapport van Geesje Rutgers en Richard Zijlstra over het onhaalbare natuurbeleid.
  Eerst duidelijkheid voordat zo’n park als Moerdijk er weer doorgehakt wordt.
  Ik noem dit hypocriet wanbeleid.

 • nvanrooij1

  Het is eigenlijk een belachelijke actie van die Grashof. Volgens hem is stikstof nergens zo hoog als in Brabant. En wat doet hij extra stikstof toevoegen door een nieuw Logistiek Park. Hij haalt in Brabant slechts 2 bedrijven weg en de rest buiten Brabant. Dus per saldo komt er in Brabant extra stikstof bij wat betekent dat er uiteindelijk in Brabant nog meer maatregelen genomen moeten worden om de stikstof te verminderen. Dat allemaal met belastinggeld van de Brabanders, maar dat is gemakkelijk zeker als je zelf niet in Brabant woont. Wanbeleid.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.