Home

Nieuws 11 reacties

Boeren moeten perceelsgrenzen opnieuw controleren

Luchtfoto’s nauwkeuriger. Nieuwe perceelskaarten controleren in 2020 en 2021.

Alle perceelskaarten van landbouwgrond worden geleidelijk vernieuwd in 2020 en 2021. Boeren krijgen eerst de gelegenheid van uitvoeringsorganisatie RVO.nl om de intekening van hun percelen te controleren. De aanpassing is onderdeel van de overgang naar de zogenoemde Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT), de nieuwe digitale basiskaart van Nederland. Die wordt in 2022 voor alle bedrijven van kracht en is dan de basis voor de registratie van alle percelen.

BGT-check

De controle van percelen en hun intekening gebeurt via de zogenoemde BGT-check. Die gaat dit jaar van start na de Gecombineerde opgave. Dan krijgt de eerste groep boeren een brief van RVO.nl met informatie over de BGT-check en het verzoek om de eigen percelen te controleren. RVO.nl gaat dit jaar circa 20.000 boeren uitnodigen. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van de ervaringen uit een eerste praktijktest in 2019. Volgend jaar volgen dan de resterende circa 30.000 boeren. De aanpassingen worden in 2021 doorgevoerd voor boeren die dit jaar een BGT-check krijgen.

Praktijkervaring meenemen

RVO.nl geeft aan dat de ervaringen uit de praktijktest worden gebruikt voor verbeteringen van de BGT-check dit jaar. RVO.nl is er alles aan gelegen om de invoering van de nieuwe BGT-kaarten zo makkelijk mogelijk te maken. Zowel voor boeren als voor de eigen organisatie.

Debacle rondom perceelsregistratie in 2010

De invoering van de huidige perceelsregistratie in 2010 leidde tot veel commotie bij boeren. Oorzaken waren onder meer forse aanpassingen van percelen door onjuiste aanpassingen van slootranden en schaduwwerking van bomen. Het gevolg was een stroom aan bezwaren, Kamervragen en uiteindelijk aanbevelingen voor verbetering door de commissie Blauw en Korff.

Lees verder onder de foto.

Op deze foto zijn de grenzen te zien (in het rood) zoals ze nu zijn ingetekend door de huidige grondgebruiker in 'Mijn percelen'. De blauwe lijnen zijn de BGT-grenzen na gebruik van de nieuwe luchtfoto's. - Afbeelding: RVO.nl
Op deze foto zijn de grenzen te zien (in het rood) zoals ze nu zijn ingetekend door de huidige grondgebruiker in 'Mijn percelen'. De blauwe lijnen zijn de BGT-grenzen na gebruik van de nieuwe luchtfoto's. - Afbeelding: RVO.nl

Grenzen duidelijker

In de BGT-check wordt gebruik gemaakt van kaarten en luchtfoto’s die veel preciezer zijn dan de huidige kaarten en waarop grenzen van percelen, sloten en andere elementen veel beter te zien zijn. De uitnodigingen voor de BGT-check worden verstuurd op basis van ligging van de bedrijven, te beginnen in Noord Nederland. Dit jaar gaat het dan in ieder geval om de drie noordelijke provincies en (delen van) Overijssel, Gelderland, Flevoland en mogelijk ook Noord-Holland.

Lees ook: Dit gaat er veranderen in de perceelsregistratie

Laatste reacties

 • diekmann

  Elk jaar hetzelfde liedje.

 • rverheij

  Boeren op de vierkante mm, vraag mij af of dat in heel europa zo is.
  En de rest van de wereld, die lachen ons uit
  En waarom moest t ook alweer, die scherpe bemestingsnormen.

 • Zuperboer

  Weer een paar are afsnoepen van het areaal van elke boer. De mismatch tussen de gekochte grond bij de notaris en de GLB oppervlakte is belachelijk. Ook sloot en kavelpad hebben een landbouwfunctie en zouden gewoonweg moeten worden meegerekend. Demp de sloten en de landbouwfunctie loopt schade op. Sluit de kavelweg en je moet kostbare landbouwgrond kapotrijden. GLB is mierenneuken vanuit een 8 tot 5 baan (4 daagse werkweek) op ondernemers die 60 uur in de week maken.

 • kanaal

  wat een gezeik

 • Bolder01

  En de boer maar overspannen maken, carolaaaatje is toch niet van de CU ? Wat voor opleiding heeft ze gehad ?

 • gjh

  Schouten zou toch minder regels en flauwekul op ons af sturen. Maar het alleen maar bla bla bla.

 • Rub

  Als blijkt dat perceelsgrenzen nu ineens ruimer worden blijkt dat we altijd te weinig hebben gehad. Wat een gezeur ieder jaar weer. Paar jaar geleden alles via gps in laten meten met uit eindelijk tot rechtzaak aan toe, gedeeltelijk gelijk met andere woorden je schiet er helemaal niets mee op, pure werkverschaffing voor derden, die niets met de grond te maken hebben. Als blijkt dat er nu meer bij komt breekt bij mij de klomp.

 • Jan K

  Denk niet dat er meer grond bij komt vast minder over alle boeren in Nederland gerekend.
  Weer minder mestplaatsings ruimte.

 • jan1

  Hier ook alles op laten meten middels GPS door een erkend bedrijf. 1e jaar alles ingelezen. Regelmatig gekeken op de site. Is de opp. in dat jaar tot 4 x toe gewijzigd. Dan krijg je te horen van: " Onze luchtfoto's zijn recenter dan uw GPS meting".
  Akelig dom gelul ieder jaar weer.

 • Marco22

  "U kunt Uw percelen niet groter intekenen wel kleiner" Dat werd voorheen telkens vermeld. Wat is eigenlijk het doel van dit geheel? Nauwkeurigheid om een paar vierkante meter? Geld verbrassen en boeren pesten. Alsof percelen onderhevig zijn aan krimp of groei.

 • magele

  Percelen worden weer kleiner natuurlijk,wordt er weer vee opgeruimd en uiteindelijk de hele landbouw.Dat is de bedoeling van die kwaadaardige linkse overheid

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.