Home

Nieuws laatste update:17 mrt 2020

Boer en tuinder wel cruciaal, maar niet op lijst

Boeren en tuinders staan niet op de lijst van cruciale sectoren en beroepen, van wie de kinderen naar school of kinderopvang mogen. De voedingsgerelateerde primaire land- en tuinbouw behoort wel op de lijst.

Op de lijst, die zondagavond 15 maart bekend werd gemaakt, staat de voedselketen beschreven als een cruciale sector. Supermarkten, distributiecentra en afnemers en leveranciers van boeren worden daar wel op genoemd, evenals medewerkers van de voedingsland- en tuinbouw, maar de primaire producenten zelf niet. Zondag maakte het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zelf desgevraagd al duidelijk dat boeren en tuinders behoren tot de vitale groepen.

Boeren en tuinders wel op lijst

Maandag 16 maart meldde een woordvoerder van landbouwminister Carola Schouten dat de tekst op Rijksoverheid.nl zal worden aangepast. Volgens het ministerie is uit de gepubliceerde tekst wel duidelijk dat boeren en tuinders daarbij horen.

Farmers Defence Force vroeg maandag in een brief aan de minister om opheldering, omdat kinderen van boeren in sommige gevallen geweigerd worden bij de reguliere opvang. De leiding van de kinderopvang redeneert dat het beroep ‘boer’ niet specifiek genoemd staat op de lijst van cruciale sectoren. FDF vraagt om boeren en tuinders op de een of andere manier te vermelden op de lijst van cruciale beroepen of sectoren.

Ook als partners van boeren en tuinders geen cruciaal beroep hebben, kunnen kinderen naar de kinderopvang. Maar de kinderopvang kan in die gevallen een beroep doen op de partner om zelf kinderen op te vangen.

Lees alles over het coronavirus in dit dossier.

Of registreer je om te kunnen reageren.