Home

Nieuws 19 reacties

Vreugdenhil: vergunning Amercentrale persoonlijke deal

Het Brabantse Statenlid Hermen Vreugdenhil zegt dat de uiteindelijke vergunning voor de Amercentrale een persoonlijke deal was tussen de gedeputeerde Rik Grashoff (GroenLinks) in Noord-Brabant en energiebedrijf RWE.

De provincie heeft in eerste instantie in 2018 kort voor de PAS-uitspraak van de Raad van State vergunning verleend aan de energiecentrale in Geertruidenberg. Daarbij is fors meer ammoniak en stikstof uitstoot vergund dan op basis van eerdere emissie het geval zou zijn.

Die forse conclusies trekt Vreugdenhil (ChristenUnie) op basis van een reconstructie op Twitter met stukken over de feitelijke beslissing voor de vergunning.

Lees verder onder de tweet.

‘Meten met twee maten’

Volgens Vreugdenhil is sprake van het meten met twee maten. Zo heeft RWE 82.500 kilo ammoniak aangevraagd terwijl de emissie in de afgelopen jaren nooit meer zou zijn dan 10.000 kilo. Ook heeft RWE zich beroepen op een vergunning uit 2011 die is afgegeven op de oude centrale. Uiteindelijk is een vergunning verleend voor de Amercentrale, terwijl eerder is aangegeven dat een vergunning op basis van niet-benutte ruimte niet mogelijk zou zijn.

MOB hekelt vergunning Amercentrale

De Amercentrale ligt ook onder vuur van milieuactiegroep Mobilisation for the Environment (MOB). Johan Vollenbroek van MOB heeft samen met samen met de Vereniging Leefmilieu beroep aangetekend tegen de vergunning van de Amercentrale. De centrale wordt gestookt op biomassa en zou in totaal € 1,7 miljard aan SDE-subsidie krijgen.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • 112

  Grashoff is niet meer welkom in brabant

 • Sjefo

  Onbetrouwbaar die Grashoff, en ik ben niet de enige die er zo over denkt !!

 • @123

  Geen wonder dat Groen Links en D'66 zo pikant tegen zijn dat de coalitie in Brabant richting de FVD gaat, stel je voor dat de beerput open gaat.

 • jocox

  Coalitie met FVD en PVV kan wellicht het wegkijken van links op zaken die er wel toe doen ongedaan maken.
  Met deze mannen kan terecht worden verwacht dat de hardwerkende Nederlander weer vertrouwen krijgt in de politiek.
  Het decennia lange pamperen en supporten van de valse klimaatreligie is de meerderheid inmiddels zat. Gelukkig keert de wal met de komende verkiezingen in zicht het stinkend schip wat nu uit de koers ligt.

 • Vhouder

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Maas1

  Als dit waar is is dat buiten proportioneel van ons wordt verwacht om te handelen in balans met, en dan deze .. met verstrekkende significante neven effecten. Dus vrij vertaald je haalt NH3 bij de boeren weg en pompt het bij de centrale naar binnen... Begrijp er niets meer van...? ..?..?🤔
  ( Zal wel niet het geval zijn..)

 • Henk.visscher

  Dit mag niet zonder gevolgen blijven

 • Henk.visscher

  Rik Grashof, de boeren de nek omdraaien, je bent zo begaan met het mileu, nou dat blijkt nu wel, met de FVD, wilniemand in zee, maar met dit soort lui wel, wat geweldig hypocriet

 • Henk.visscher

  - Een deel van deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  Ik neem toch aan dat deze man uit zijn funtie word gezet, en nooit meer een publieke funtie mag bekleden.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Henk.visscher

  en ding weet ik zeker, Carola wil deze man nooit meer spreken, heel, heel mischien mag hij haar nog een keer spreken, maar dan zal hij eerst publiekelijk zijn exuses moeten maken, en mpersoonlijk alle boeren van Brabant.

 • boerkebrabant

  van welke partij is grasshof eigenlijk? dit moet groot nieuws worden, dan kan die partij wat mij betreft ook in de amercentrale. ik bedoel nie de mensen he

 • Maas1

  De Amercentrale heeft ook belangen daar is niets mis mee, wij hebben ook belangen en dat clast met de uitwerkingen. Maar ik kan me niet vinden in de werkwijze van MOB deze heeft een zienswijze tegen boeren en industrie die niet de mijne is.

 • Vhouder

  niks in het brabants dagblad linkse rotkrant had op de voorpagina moeten staan

 • @123

  Vhouder ,de meeste regionale kranten zijn onderdeel van de dpg media net als het AD ,volkskrant, trouw en nog vele anderen ,ruim 80 % vd media is in hun handen en het resultaat is geselecteerd nieuws .

 • Maas1

  De nieuws feiten komen niet uit kranten of bepaalde tv nieuws bronnen, dat weet iedereen.

 • Alco

  Raar gezegd. Maar waar zouden we zijn zonder "social media".

 • 306lsa

  Minder sociaal denk ik alco🤔 staat ook een leuk filmpje van op op YouTube :(
  Amercentrale vergunning )
  En dan zie je daar een filmpje van dat .......

 • Henk.visscher

  Jongens in Brabant zorg dat dit groots in de media komt, FDF, jullie moeten hier niet te veel op reageren i.v.m het overleg, jullie moeten wel de juiste mensen aansturen om dit op te pakken.

 • Henk.visscher

  Een trekker actie in brabant, door de brabanders, buiten de FDF om, zou slim zijn, ga naar de pers van Brabant.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.