Home

Nieuws 41 reacties

Van den Oever (FDF): LTO schendt afspraak Collectief

FDF-voorman Mark van den Oever beschuldigt LTO van het schenden van afspraken in het Landbouw Collectief in aanloop naar het overleg met het kabinet op 5 februari. LTO-bestuurder Dirk Bruins begrijpt de ophef niet en spreekt van ‘een storm in een glas water’.

Mark van den Oever, voorzitter van actiegroep Farmers Defence Force (FDF), vindt dat LTO de samenwerking van de partijen binnen het Landbouw Collectief tegenwerkt. In een persbericht dat hij op persoonlijke titel heeft verstuurd, stelt Van den Oever dat boerenorganisatie LTO zich niet aan afspraken houdt die donderdagavond 30 januari door het Collectief zijn gemaakt.

De partijen hebben afgesproken dat Farmers Defence Force op 5 februari geen actie zal voeren. Volgens Van den Oever is ook afgesproken dat op diezelfde dag geen concrete afspraken worden gemaakt met landbouwminister Carola Schouten en premier Mark Rutte over het stikstofbeleid.

‘Iedereen moest inleveren’

Van den Oever licht toe: “Iedereen moest inleveren. FDF wilde actievoeren, LTO wilde het overleg met Rutte door laten gaan.” Daarover zou voorzitter van het Collectief Aalt Dijkhuizen volgens Van den Oever een persbericht uit doen. De FDF-voorman stelt nu dat LTO dat tegenhoudt.

“Ik ben zelf lid van ZLTO en ik weet dat veel mensen in die club, ook op landelijk niveau, van goede wil zijn. Maar zoals LTO-voorzitter Marc Calon en directeur Hans van den Heuvel zich opstelden tijdens de vergadering, heb ik het gevoel dat ze er niet zitten voor het belang van de landbouw, maar voor zichzelf.”

Van den Oever: uit onvrede over houding LTO in Collectief

Van den Oever roept LTO-leden op om hun onvrede over de houding van LTO in het Landbouw Collectief te uiten. “Het Collectief, de eenheid in de sector is een belangrijk goed. Dat hebben we nodig. Maar als partijen zich niet aan de afspraken houden, heeft het weinig zin.”

Bruins (LTO) begrijpt ophef niet goed

Dirk Bruins, voorzitter LTO Noord, reageert namens LTO. Hij noemt de stap van Van den Oever om zijn onvrede naar buiten te brengen ‘bijzonder’, en begrijpt de ophef niet goed. “Dit is een storm in een glas water. Dat overleg is belangrijk en als er iets binnen te halen valt, is dat alleen maar mooi, maar dat daar deals gesloten worden is helemaal niet gezegd.”

Maandag 3 februari is er ambtelijk vooroverleg en woensdag 5 februari is het overleg van Landbouw Collectief met premier Rutte en minister Schouten. Bruins: “Daar staan we als Landbouw Collectief gelijk in. Er liggen belangrijke onderwerpen op tafel, zoals de wob-verzoeken van MOB over bedrijven die op basis van een melding werken, en de kwestie beweiden en bemesten waarover MOB handhavingsverzoeken heeft gedaan. Dat zijn voor boeren erg belangrijke onderwerpen”

Analyse RIVM-cijfers

Over de analyse van de RIVM-cijfers waar Van den Oever op wil wachten, zegt hij: “We willen allemaal dat er gesproken wordt op basis van de best beschikbare informatie. Als die analyse belangrijke nieuwe informatie brengt, moeten we dat meteen meenemen. Hopelijk komt dat snel.”

De voorzitter van het Landbouw Collectief, Aalt Dijkhuizen, laat via Whatsapp weten dat het hem niet lukt om te reageren.

Arfman (NAJK) verwacht nog geen alomvattend akkoord

NAJK-voorzitter André Arfman zegt het bericht van Van den Oever te kennen, maar zegt ook dat er ‘wel meer berichten rondgaan’, en dat er voortdurend overleg gaande is. Arfman bevestigt dat er in ieder geval overleg zal zijn met het kabinet op 5 februari, maar zegt ook te verwachten dat daar zeker nog geen alomvattend akkoord uit zal komen.

Mede-auteur: Johan Oppewal

Laatste reacties

 • Porky

  Toch handig dat calon alweer voor eigen succes gaat wat een verstand

 • Zuperboer

  Calon en van den Heuvel krijgen elke maand loon, vakantiegeld en wrs. een 13e maand. Wie zelf een landbouwbedrijf in de been moet houden begrijpt beter hoe het is om voor je zelf op te moeten komen. Ik neem aan dat de LTO-boerenbestuurders hun directie de juiste doelstellingen meegeven en ook een mandaat verstrekt hebben dat duidelijke begrenzingen heeft.

 • Axl

  Wat zouden rutte en schouten denken als ze met fdf aan tafel zitten?

 • Gijs Gans

  Denk dat ze denken . Lastig dat er ook nog mensen zijn die wakker zijn en niet over zich heen laten lopen. Zijn ze namelijk niet aan gewend .Er werd altijd veel vergaderd en altijd ja gezegd. Nee kennen ze niet in Den Haag. Leugens wel.

 • TerCoulster

  Marc Calon was helemaal niet bij het overleg van Landbouw Collectief donderdagavond.

 • veelust

  Het zijn noodsprongen van Calon. Hij is voorzitter van een belangen organisatie van de agrosector en dan moet je af en toe toch je eigen laten zien. Dat de LTO inmiddels geen afspiegeling meer is van de agrosector en dat ze zich moeten aansluiten bij het landbouw collectief is pijnlijke zaak voor hem. Dat het zover gekomen is komt door jarenlang te weinig als BELANGENBEHARTIGER op getreden te hebben

 • veelust

 • .....

  Calon en van de Heuvel zitten er niet in het belang van de landbouw, laat deze mensen zo snel mogelijk opstappen

 • Attie

  Van den Oever op persoonlijke titel, rustig...
  Het is een collectief!!!
  Het woord is aan Dijkhuizen!!

 • kleine boer

  @tercoulster dat zou triest zijn calon hoort te hooien als de zon schijnt!!! En niet afwezig te zijn op zulke vergaderingen

 • TerCoulster

  @kleine boer, Marc Calon is niet de enige die kan hooien. Zijn anderen die dat ook prima kunnen.

 • kleine boer

  @tercoulster dat hebben we gezien de laatste jaren. calon heeft zijn hooi paar keer nat laten worden en nu zit er broei in.....

 • sjaakie

  Van de oever rijdt blijkbaar graag op de tractor..........

 • gjh

  triest die Calon zit zijn zakken te vullen over de rug van de leden. Calon wakker worden doe eens wat.

 • kanaal

  van calon heb je niets te verwachten.

 • piethermus1

  Calon was er niet bij. Een aantoonbare leugen derhalve door Mark van den Oever.

 • kolk0640

  Inderdaad, Van den Oever op persoonlijke titel....
  Probeert verdeeldheid op persoonlijke titel te voorkomen.
  Naar elkaar luisteren is een kunst.

 • boer a

  gelukkig wel, en vele anderen met hem, daarom zitten we nu aan tafel anders had er nu al een of ander afbraak beleid geweest!!

 • wmeulemanjr1

  Soms vraag je je wel af of overal de juiste mensen het juiste belang proberen na te streven

 • boris

  Als Rutte en Schouten met instemming van het Groene Monster het Collectief uit elkaar kunnen spelen,dan zullen ze dat zeker doen. Het lijkt er op dat LTO en een groep semi boeren hier aan wel wil meewerken.
  Ik hoop dat ik het verkeerd zie.

 • piethermus1

  Er is intussen een cynisch poppensel bezig achter de schermen om de macht in boerenland. Bepaalde groepen en personen hebben belang bij continue ruzie.

  Zonder continue actie bijvoorbeeld is FDF dood en hun bestuurders zijn dan irrelevant. Dat weten ze. Dus dat continue de boel opstoken door een paar vanaf die kant dient een doel. Dat telkens oproepen tot zgn Judgementday's heeft een doel. De wijze van ronkende, eigenlijk soms lachwekkend kinderlijke communicatie door FDF heeft een doel.

  Het zij zo.

 • massy

  Nou als je het in dit land van de LTO moet hebben vergeet het dan maar.

 • Kjol

  We staan waar we nu staan na eeuwig LTO beleid, een frisse wind is niet verkeerd.

 • Axl

  Fdf geen krimp van de veestapel maar zijn tegen handeldeals beetje lastig als je veehouderij verdienmodel afhankelijk is van export.
  De fdf is Partner van de linksehoek zonder dat ze het door hebben

 • HJ O R

  Zoals ik uit het circuit hoor zijn er drie LTO ers die voor problemen zorgen in het collectief, die kunnen er niet mee omgaan dat er meer mensen zijn dan zijzelf . De andere LTO ers schijnen wel de goede inzet en houding te hebben, tijd dat LTO zich van binnenuit opblaast, of in elk geval Calon dumpt.

 • Ka

  De heren Calon en van den Heuvel moeten zich eens bezig houden met alle agrarische ondernemers en niet hun eigen hachje waar ze jarenlang mee bezig zijn geweest. Nu binnen het LC politiek lopen bedrijven (echt zo NOT DONE) en zo een demonstratie af laten zeggen op het laatste moment, binnen het collectief zo lopen onderhandelen over zulke grote zaken mensen zijn vrij, vrij aangevraagd voor schoolgaande kinderen, bussen geregeld, diepladers en weet ik al niet meer...Rutte en Schouten hebben nota bene al zo vaak toegezegd dat er iets zou komen vanuit het kabinet...eerst 1 december...toen 10 december...nu weer half februari...DAT is het beleid dat LTO al jarenlang heeft ondersteund...maar de agrariërs pikken deze lakse wapperende houding niet langer meer....tijd voor nieuwe wind en heren Calon en van den Heuvel pas je daar maar eens op aan. Zeker met het tanende aantal leden!
  Wij als mens vinden deze behandeling namelijk onmenselijk, zo lang wachten op antwoorden, cijfers die inmiddels aantonen dat het geheel totaal niet klopt, en daar toch nog maatregelen op door de strot proberen te wringen, te zot voor woorden, zelfs asociaal! Zo ga je niet met je burgers om! Sterker nog jullie positie kabinet en Calon en van den Heuvel, wordt door de burgers en agrariërs betaald dus luister er eens naar!

 • penn1ngs

  Dat gevoel heb ik ook, luizen moeten ze uitkammen.

 • drikhend

  Dit wat ik hier lees zijn goede berichten voor Schouten En Rutte . De eenheid is er niet meer . Verdeel en Heers .

 • jantje

  Het is wel duidelijk dat er een akkoord MOET komen en wel zo snel mogelijk, want als de nepcijfers van het rivm openbaar worden dankzij het mesdagfonds gaat iedereen nat. En dan achteraf zeggen de linkse lto inclusief linkse regering 'tja de uitkomst van het rivm zal wel niet kloppen, maar we hebben nu eenmaal een akkoord gesloten' En zo gaat het gebeuren, het is eersteklas rotzooi.

 • jantje

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Firma Vellenga

  Jantje, zo gek hoeft het nu ook weer niet. Ik weet niet wat jullie nog verwachten van Calon van Schouten, Rutte of Schumacher etc. Maar ik heb wel zoveel begrepen dat alles met geld heeft te maken. Als je andere theorieën hoort begrijp je waarom het nu zo'n puinhoop is. We worden als slaven gemaakt en we laten het ons gebeuren. Ze pakken steeds een beetje meer en wij buigen, maken wat verwijten naar elkaar we mopperen wat maar ondertussen worden wij steeds kleiner.

 • jan4072

  Zo moeilijk is het niet als je kijkt waar Calon vandaan komt. Hij is er niet voor de boeren maar enkel bezig zichzelf erebaantjes te bezorgen. Gelukkig dat er binnen LTO mensen zijn die ook inzien. Laten we hopen dat er binnen LTO genoeg mensen zijn die dit inzien en hem aan de kant schuiven voor het te laat is.

 • famboenink@hetnet.nl

  duidelijk taal van mark van de oever
  geen akkoord voor jan cees vogelaar klaar en Geesje Rotgers
  klaar is met het verzamelen van feiten TOP

 • Burgerbond Nederland

  Mark van den oever herhaalde malen jullie van fdf een mail gestuurd en zeg het hier dan maar daar de mail niet beantwoord worden.
  Wat jullie als fdf doen dat doen jullie goed, echter nu de demonstratie terug trekken had niet mogen gebeuren.
  Ik zeg jullie wanneer die kantoormannen de pennen likkers in de volksmond eenmaal de krabbel op hun papiertjes zetten heeft fdf of weke boer dan ook in dit land geen poot meer om op te staan, dus zeggen wij maak je statement 5 februari en doe dat wat er opgezet werd met steun van andere boeren burgers en buitenlui en ga voor den haag en of LTO geen gezicht verlies lijden want die fietsen met den haag mee want deze grote heren bestuurders denken maar aan 1 ding en dat is hun eigen zakken vullen.
  Neem contact met me op Mark van den Oever en laten we die varkens in den haag de oren wassen want genoeg is genoeg en doe je er niks aan dan kan je net zo goed zelf de shovel tegen je bedrijf aan zetten en plat duwen want daar zijn die idioten in den haag op uit.
  Dus zet je poot tussen die deur daar in den haag en laat je massaal zien op 5 februari want ze houden de boel voor de gek

 • melkveehouder .

  Kan iemand mij een bestuurder noemen die publiekelijk meermaals zijn eigen nest bevuild heeft en NIET Marc Calon heet? Ik geef Marc van den Oever daarom het voordeel van de twijfel.

  Gewoon allemaal rustig blijven en wachten op de ontboezemingen van het Mesdagfonds en STAF bij Nieuwspoort op 20 februari aanstaande.

  Oh ja, en niet vergeten te doneren als je écht wilt laten zien dat je het gesodemieter meer dan zat bent. Gisteravond vrijwillig weer €250 overgemaakt aan STAF. Hopelijk snappen collegae dat deze mensen er écht voor gaan, in plaats van een toneelspel voor de bühne op te voeren en ons vervolgens een nekslag uit te delen! Het kan toch niet de waarheid worden dat wij profiteren van hun 'driving skills' zonder enige (financiële ) compensatie van onze kant??

 • kraats

  Je kunt toch met een bijzondere ledenvergadering die Chalon buiten zetten ?

 • piethermus1

  Ik zie hier dat de ene Mark alles mag en de andere Marc niks. Er wordt door sommigen in de goedgeloviege boerengoegemeente van alles geloofd. Wat de ene Mark zegt gaat er in als 'Gods Woord in een oude vrouw' zou mijn schoonmoeder gezegd hebben. Marc was niet in de vergadering, terwijl Mark in zijn persbericht doet alsof dat wel zo is.

  Als je ziet wat er allemaal gebeurt en gebeurde, wie wat allemaal doet, wanneer en wat er soms geschreven wordt, dan is er sprake van een soort spel, waarbij diverse poppenspelers proberen hun pionnen te plaatsen en te verzetten. Dat is blijkbaar al wat langer gaande.

  Vragen hierbij zijn er volop. Wat zijn de belangen, waarom de ene dit doet en de andere dat? Wie hebben er zelf belang bij dit spel? Wie hebben belang bij onrust?

  Advies aan de lezers; Kijk uit dat jezelf geen pion wordt in een groter spel. Wees kritisch en wees zelfkritisch. Denk na en probeer buiten je eigen denkkader te kijken.

 • meter

  Als je er voor kiest om binnen een Collectief te opereren handel daar ook naar en ga niet op eigen houtje te werk zou ik willen meegeven. Met je medestrijders en notabene achterban voor rotte vis uit te maken ga je in ieder geval weinig bereiken. Weinig respectvol, amateuristisch en contraproductief. Je wordt alleen maar uit elkaar gespeeld!

 • Remco1980

  Vd oever doet het prima. Heldere taal en echt een strijder zonder bang te zijn voor zijn politieke vervolgcarriere, LTO wel, die zijn bang voor hun baantjes.

 • 112

  PIETHERMUS 1 gij bent bang dat je eigen club LTO over wordt genomen .
  en ja piet hoveel leden hebben ze ????

 • deloonwerker

  Vd Oever heeft heel wat losgemaakt, LTO had allang bij het kruisje getekent.
  We mogen hem dankbaar zijn.

Laad alle reacties (37)

Of registreer je om te kunnen reageren.