Home

Nieuws 11 reacties

Uitstel voor Brabantse veehouders, met kans op meer

Brabantse boeren hebben negen maanden langer de tijd om hun vergunning rond te krijgen voor nieuwe stalsystemen.

In eerste instantie zou die aanvraag uiterlijk 1 april 2020 gedaan moeten zijn, maar het provinciebestuur legde vrijdag aan de Provinciale Staten een wijziging van de Interim omgevingsverordening Noord-Brabant voor waar die termijn doorschuift naar 1 januari 2021. De realisatie van de nieuwe stalsystemen verschuift eveneens met negen maanden, van 1 januari 2022 naar 1 oktober 2022. Maar of met dit uitstel het probleem van het niet beschikbaar zijn van geschikte nieuwe stalsystemen is nog maar de vraag. Ook eind van dit jaar, als de vergunningaanvraag er moet liggen, zullen die er waarschijnlijk niet zijn voor bijvoorbeeld de kalverhouderij.

Verdere verschuiving

Maar er gloort voor de Brabantse boeren hoop, de kans is groot dat er nog verder geschoven gaat worden met de hierboven genoemde data. Dat werd duidelijk uit de inbreng tijdens de Provinciale Staten-vergadering van VVD, Forum voor Democratie en CDA, de drie partijen die bezig zijn samen een nieuw provinciebestuur te gaan vormen.

Provinciale politiek profiteert

Behalve dat dit uitstel van negen maanden de boeren meer ‘lucht’ geeft is het vooral de provinciale politiek die er van profiteert en voor zichzelf meer tijd heeft ‘gekocht’ om te komen tot een nieuw landbouwbeleid.

Als het door Gedeputeerde Staten voorgestelde uitstel was afgewezen was er een groot probleem geweest voor de provincie. Dan was namelijk de datum van 1 april 2020 blijven staan en zou het voor veehouders schier onmogelijk worden nog op tijd een vergunning geregeld te krijgen. Daarmee zouden ze formeel in overtreding zijn vanaf 1 april en er een chaos ontstaan. Actiegroepen zouden rechtszaken kunnen starten. Maar door de langdurige politieke onduidelijkheid over de invoeringsdata in de Interim omgevingsverordening zou ongetwijfeld geen enkele rechter een veehouder veroordelen voor een dergelijke ‘overtreding’.

Blijft het 2022, of wordt het 2024 of 2028?

Het boeiendste aan het debat was de inbreng van de drie bij de coalitiebesprekingen partijen: VVD, Forum voor Democratie en CDA. Zouden ze nu al gaan voor méér dan negen maanden uitstel, was de belangrijkste vraag. Alleen de VVD kwam met een concreet voorstel om nog twee jaar op te schuiven. De liberalen wilden wel naar 2024, maar kregen daar geen steun voor tijdens de Statenvergadering.

Lucht voor de sector

CDA’er Ankie de Hoon zei dat haar partij wil zoeken naar een duurzame oplossing met voldoende draagvlak. “We kijken naar de praktijk en willen een haalbaar plan.” Ze steunde wel het uitstel met negen maanden omdat er anders enorme problemen zouden ontstaan. “Lucht voor de sector. Het alternatief zou zijn de wet overtreden.”

FvD voorman Eric de Bie zei op dit moment alleen in te stemmen met de voorgestelde negen maanden uitstel en verder niet. “Alle andere voorstellen en moties verwerpen we. Dat is nu geen politiek oordeel; maar we zien het als inbreng voor de coalitiebesprekingen.”

Ingangsjaar duurzaamheidseisen

Of uiteindelijk het nieuwe college in de richting zal schuiven van de eerder met alle betrokken partijen afgesproken datum van 2028, moet worden afgewacht. Onder andere ZLTO pleitte voorafgaand aan de Statenvergadering er nog hartstochtelijk voor om weer terug te vallen op de door alle partijen omarmde 2028. Afgelopen dinsdag 11 februari hadden zeven boerenorganisaties, waaronder ZLTO, een plan aan de provincie Noord-Brabant aangeboden om uit de stikstofimpasse te komen. Ook daarin staat een doordringend pleidooi voor 2028 als ingangsjaar van de duurzaamheidseisen.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Gelukkig dat het CDA en VVD met FD wil gaan praten in Brabant. Aan forum mankeert misschien wel iets maar altijd 10 x beter als samen met Gr.L. en D66 ,die maken alles kapot wat met hard werken is opgebouwd.Als FvD maar niet zo extreem wordt als de PVV destijds komt het helemaal goed en gloort er weer een sprankje hoop niet alleen voor boeren maar vele anderen die die milieu gekte spuugzat zijn.

 • boerkebrabant

  als het cda en vvd , forum geen kans geven zijn ze geen knip voor zijn neus waard. de vele stemmers op forum mogen niet genegeerd worden. het is overigens ook de enige kans voor het cda en vvd om te overleven, als ze niet naar rechts kijken, stemmen er bij de volgende verkiezingen nog veel meer op forum. en heb je een lings en een rechts blok. zonder middenpartijen. overigens ga ik er van uit, dat de brabant wet weer naar haar oorspronkelijke samen breed gedragen datum van 2028 gaat

 • massy

  boerkebrabant: eerst zien en dan geloven want dan stopt er niemand met deze (warme sanering )

 • Vhouder

  eindelijk weer hoop

 • anton1937

  Uitstel is prima,afstel is nog beter. Het beleid in Brabant moet gericht zijn op de toekomst voor de veehouderij m n voor de melkvee/ rundveehouderij is de opgave het moeilijkst. Alleen goedgekeurde RAV stalsystemen hebben toekomst. De provincie Brabant tot nu op milieu/landbouwgebied bestuurd door D66 en GL moet van haar eigenzinnig en ondeskundig bestuur af. Pas als duidelijk is dat houdbare systemen voorhanden zijn kan een einddatum worden afgesproken wanneer stallen aan de milieu-eisen moeten voldoen

 • awknop

  Een paar maanden uitstel om het goed te regelen, lijkt me redelijk. Maar ik hoor ook verhalen over jaren uitstel. Dat lijkt leuk, maar ik ben bang dat de provincie daarop door de rechter afgeschoten gaat worden. Als je een probleem niet oplost als het nog te overzien is, worden de korrekties steeds harder. Ik zou dus op tijd je kop uit het zand halen en aan de slag gaan.

 • kiepel

  Awknop, aan de slag gaan?
  Er zijn geen systemen voor jongveestallen.
  Aan de slag gaan?
  Bedoel je: goede vloeren eruit breken en voor 3 en een halve ton alvast iets nieuws erin leggen.

 • boerkebrabant

  we hebben lang geleden afgesproken dat de brabant wet in 2028 ingaat, dat deze door de vvd en links is versneld gaat weer van tafel, let maar eens op, overigens is 2028 ook zo hier., en massy, er zullen inderdaad minder bedrijven met de warme sanering mee doen, daar is toch niks mis mee!

 • farmerbn

  Politici van welke partij ook hebben niet zoveel verstand van juridische zaken. Politici moeten dus aan provinciale juristen vragen wat hun plannen juridisch zullen gaan betekenen. Als die juristen van linkse plannen houden adviseren ze dus aan die linkse kant. Als FvD slim is nemen ze andere provinciale juristen in dienst net zoals dat ook gebeurt in Amerika als daar een andere president aan de macht komt. Ambtenaren zijn de vierde macht in een land en daar moet je goed aan denken.

 • Vhouder

  het is geen uitstel afspraak is 2028 alles eerder is een grove schending van deze afspraak

 • Tinus1

  @farmerbn, ambtenaren de vierde macht? Wat zijn de drie die eerder komen??? Volgens mij schuren ze tegen de eerste macht aan, en geen publieke verantwoordelijkheid!, wel lekker hun (vaak) linkse plannen doordrukken/voorbereiden.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.