Home

Nieuws 20 reacties

Schouten: dierenwelzijn en voedselveiligheid in de knel

Dierenwelzijn, voedselveiligheid en toezicht in slachthuizen komen in het gedrang door druk op het slachtproces.

Dat zegt landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. Schouten wil de productiesystemen in de dierlijke en vleesketen op korte termijn kritisch onder de loep nemen. Zij zegt dat de druk op het slachtproces uit economische motieven zo groot is, dat voedselveiligheid en dierenwelzijn er onder lijden.

Beleid slachthuizen aangescherpt

Kritiek op slachthuizen is de afgelopen maanden toegenomen, onder andere door publicaties van RTL. De minister zegt dat ondertussen het beleid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in slachthuizen is aangescherpt. De NVWA geeft nu eerder een boete of een andere sanctie. Bij herhaalde overtredingen zal de straf worden verzwaard. De minister streeft ernaar om bij overtredingen een lik-op-stukbeleid te voeren, zodat een overtreding snel tot een sanctie leidt voor een slachthuis of een transporteur.

Bandsnelheid in slachthuizen

Afgelopen week heeft de NVWA bij een grote pluimveeslachter besloten de snelheid waarmee kippen worden geslacht (bandsnelheid) te verlagen ‘vanwege herhaaldelijke overtredingen ten aanzien van voedselveiligheid’.

De NVWA kan op grond van aangepaste Europese regelgeving, die in december van kracht is geworden, eerder ingrijpen. Slachterijen kunnen niet zonder instemming van de NVWA besluiten de bandsnelheid in een slachthuis te verhogen.

Dertien slachthuizen werken nog niet mee aan cameratoezicht

De minister meldt dat er nog dertien kleine en middelgrote slachthuizen zijn die niet meewerken aan cameratoezicht. Alle andere bedrijven werken vrijwillig mee. De minister geeft deze bedrijven de mogelijkheid tot 1 april om alsnog tot cameratoezicht over te gaan. Doen ze dat niet, dan zal de NVWA overgaan tot permanent toezicht op de slachterijen, op kosten van de slachthuizen zelf.

Afgekeurde karkassen

De minister wil ook overgaan tot het kleuren van afgekeurde karkassen, om te voorkomen dat de karkassen via een illegale weg toch nog in de voedselketen terechtkomen. De sector werkt nog aan een alternatief sluitend systeem, maar daar heeft de minister nog geen zicht op.

Het aantal administratieve controles op de afvoer van afgekeurde karkassen naar Rendac zal worden verhoogd, kondigt de minister aan.

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  Hartstikke goed, mits ook word verplicht dat er camera,s komen bij slachthuizen in het buitenland, die vlees leveren aan Nederland, anders is het heel hypocriet

 • agrismolders

  Dierenmishandeling is een kwalijke zaak ,maar wat er vd week op tv was ,was dat zeker niet. Sla zelf maar is met zo'n rammelaar op je kop ,je moet hard slaan voor je iets voelt! Het dier wordt te veel vermenselijkt. Varkens lopen er helaas niet er altijd van hophop af....!

 • Drikus Dekker

  Heb veel varkens na hun slachthuis gebracht,en geloof me ze kunnen je het bloed onder de nagels vandaan halen.meer zeg ik er niet over maar het zijn niet bepaald goed luisterende beestjes.

 • Gat

  Als ze willen lopen stelt varkens laden niks voor. Soms heb je van die gods eigenwijze krukken er tussen, die verrekken om goeie kant op te lopen.

 • Drikus Dekker

  Zijn en blijven beesten die niet doen wat jij wil, het heeft ooit mijn ex baas zijn knieën gekost .tussen twee muurtjes alles kapot gedraaid ,is nooit nie meer goed gekomen (zelfs niet met kunst knieën) en dan snap ik goed dat je een varken nooit meer kan luchten of zien.

 • maatje 1904

  Ook camera's bij rituele slacht

 • hwestra

  Geen reden om die beesten zo slecht te behandelen!

 • jony

  Carola een keer slaan met zo`n rammelaar op de bibs, misschien vindt ze het nog wel lekker ook.

 • Drikus Dekker

  Helemaal mee eens hWestra,ik doe gewoon wat andere in dit land doe lul gewoon lekker mee haha. Ook al denk ik wat anders.maar dat is voor mij een weet en voor jou een vraag...ammer sat ik geen smiley kan plaatsen...

 • Drikus Dekker

  P.s sorry voor typ foutjes.

 • Bolder01

  Wat een geauwehoer over het slachten , moet de slager zeker wollen hand schoennen aan doen, en laat die Ouwehand eens een jaar alleen laden en lossen het liefst blonde anqeti eners of phiemos

 • j.verstraten1

  Dit gaat niet alleen over de beelden vorige week waar NVWA totaal de mist in ging op een varkensslachterij maar ook over het toezicht op slachthuizen aan te scherpen waar mogelijk dieren aangevoerd worden die niet transportwaardig zijn en dus niet levend het boerenerf hadden mogen verlaten.

 • Skogaar

  Dag Carola Schouten, ben jij nog wel van deze tijd?

 • Marco22

  Daarom is het heel goed dat regeringspartijen voor CETA zijn. Hier de slagerijen en boerderijen sluiten om hoogste eisen en vermeende misstanden (vanwege vermenselijken van dieren). Tegelijk producten op onze markt toelaten die niet voldoen aan onze standaarden. Hoe hypocriet wil je het hebben?

 • rverheij

  Je kunt een dier gewoon niet diervriendelijk slachten, geslacht word ie . Dat ziet er op tv niet leuk uit. je kunt wel je best ervoor doen,en dat gebeurt ook zeker.
  Wil je er over oordelen dan graag pas als jezelf eens n half jaartje hebt meegewerkt in veetransport of slachthuis.
  Wat betreft ceta word er gesproken over dierwelzijn en hormonen , maar vergeet ook zeker t antibiotica gebruik niet en t massaal gebruik van glyfosaat in de gm teelten.

 • GAJ VAN DEN BROEK

  Je kunt wel met respect met dieren omgaan.
  Als de economisch druk wordt opgevoerd ,wordt dat lastiger.
  Niet gelijk met vinger wijzen naar hoe andere landen dat doen.
  Schouten neemt haar verantwoordelijkheid.

  Reactie Jony ,had mijnsinzien niet geplaatst mogen worden.

 • Alco

  Goede opmerking van Verheij.
  Wil je oordelen: Loop dan eens een half jaartje mee.
  Dion Gauss van de PVV heeft nog nooit een varken in levende lijve gezien, laat staan meegewerkt en denkt nog dat het varken met een vriendelijk verzoek de goede kant op gaat.

 • stocksterhorn1

  Van den Broek heeft gelijk, dieren zijn levende wezens die we met respect moeten behandelen. Dierenwelzijn is mijns inziens een belangrijke indicator in het onderscheid tussen ontwikkeling en barbarij. Schouten heeft dat gelukkig begrepen, ik steun haar hierin van harte.

 • Renate

  Helaas kan ik bij Boerderij geen link meer delen, maar ik kwam een filmpje tegen uit China. Daar worden de levende varkens, eenden en kuikens in zeer grote aantallen levend begraven....
  Komt daar straks al ons eten vandaan?

 • kleine boer

  En dan de hond mooi los bij hoogwater achter het wild aan en die verzuipen dan .....over dierwelzijn gesproken....

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.