Boeren hebben zich dinsdagavond 18 februari verzameld bij het Binnenhof in Den Haag voor het boerenprotest van woensdag 20 febuari. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Peiling: begrip voor boerenacties neemt af

Het begrip bij het grote publiek voor boerenacties neemt af. Dat blijkt uit een peiling van het opiniepanel van EenVandaag, het nieuws- en actualiteitenprogramma van AVROTROS.

Toonde bij een vorige peiling in oktober nog 89% ‘veel’ tot ‘redelijk wat’ begrip, nu is dat begrip gedaald tot 49%. De helft van de ondervraagden zegt ‘geen’ of ‘niet zoveel’ begrip te hebben voor de acties van vandaag. Het opiniepanel van EenVandaag heeft 26.000 deelnemers.

Weinig begrip voor ‘intimidatie’ door boeren

53% vindt dat de boeren nu voldoende duidelijk gemaakt hebben wat zij willen en dat het nu moet stoppen. 43% vindt dat boeren wel meer actie mogen voeren om duidelijk te maken wat ze willen. Voor ‘intimidatie’ van politici en autoriteiten door boeren bestaat weinig begrip. 18% vindt dat zoiets wel moet kunnen, driekwart vindt van niet.

Stikstofuitstoot verminderen

De helft van de deelnemers vindt dat de landbouw meer moet doen om de stikstofuitstoot terug te dringen, 39% vindt van niet. Een ruime meerderheid (61%) vindt dat de totale stikstofuitstoot in Nederland teruggebracht moet worden. Een meerderheid van 59% maakt zich ‘veel’ tot ‘redelijk wat’ zorgen over de gevolgen van het stikstofbesluit van de rechter voor Nederland.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Beheer
WP Admin