Home

Nieuws 15 reacties

Peiling: begrip voor boerenacties neemt af

Het begrip bij het grote publiek voor boerenacties neemt af. Dat blijkt uit een peiling van het opiniepanel van EenVandaag, het nieuws- en actualiteitenprogramma van AVROTROS.

Toonde bij een vorige peiling in oktober nog 89% ‘veel’ tot ‘redelijk wat’ begrip, nu is dat begrip gedaald tot 49%. De helft van de ondervraagden zegt ‘geen’ of ‘niet zoveel’ begrip te hebben voor de acties van vandaag. Het opiniepanel van EenVandaag heeft 26.000 deelnemers.

Weinig begrip voor ‘intimidatie’ door boeren

53% vindt dat de boeren nu voldoende duidelijk gemaakt hebben wat zij willen en dat het nu moet stoppen. 43% vindt dat boeren wel meer actie mogen voeren om duidelijk te maken wat ze willen. Voor ‘intimidatie’ van politici en autoriteiten door boeren bestaat weinig begrip. 18% vindt dat zoiets wel moet kunnen, driekwart vindt van niet.

Stikstofuitstoot verminderen

De helft van de deelnemers vindt dat de landbouw meer moet doen om de stikstofuitstoot terug te dringen, 39% vindt van niet. Een ruime meerderheid (61%) vindt dat de totale stikstofuitstoot in Nederland teruggebracht moet worden. Een meerderheid van 59% maakt zich ‘veel’ tot ‘redelijk wat’ zorgen over de gevolgen van het stikstofbesluit van de rechter voor Nederland.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • @1

  Het ligt er maar net aan hoe je de vraag stelt en als de media het grote publiek maar niet wil berichten wie nu in dit land de echte stikstofuitstoters zijn zonder NBvergunning of gesjoemelde vergunning weet het grote publiek ook niet beter.

 • Bennie Stevelink

  Verbaast mij niet. Voor iedere protestgroep bestaat in de samenleving een bepaalde hoeveelheid sympathie. Bij iedere actie wordt een deel van die sympathie-voorraad verbruikt.
  Teveel actie, en je raakt door je sympathie-voorraad heen. Dan oogst je onder het publiek alleen nog ergernis. De vakbonden zijn daar in het verleden achter gekomen en ook de Gele Hesjes.
  Het was daarom veel beter geweest vandaag geen actie te voeren, maar te wachten tot de Mesdag-cijfers bekend zijn en duidelijk is wat de regering er wel of niet mee doet.

 • kleine boer

  Bennie jou reactie verbaasd ook niemand meer....

 • farmerbn

  Eens met @123. Als je de vraagt stelt: Doet U zelf iets om minder stikstof uit te stoten dan zal dat % ook laag zijn. Minder stikstof uitstoten is goed maar wel door iemand anders! FDF moet zelf ook een enquete houden met vragen waarmee je weet dat je super goed scoort.

 • kleine boer

  Bennie artikel gelezen over de grotere uitstotende van Gelderland ?

 • Henk.visscher

  kleine boer waar kan ik dat lezen

 • Henk.visscher

  Ben nu niet mee, omdat ik ook vond dat ze na bekend maken van de cijfers pas actie moesten voeren(heb wel diep respect voor degenen die nu in Den Haag zijn), maar als er straks niets mee word gedaan dan hoop ik dat we een mega actie gaan doen, hoop dat iedereen dan mee doet en luisteren ze dan nog niet dan gaan we elkaar aflossen en zorgen dat er altijd wel ergens een actie is.

 • kleine boer

  Henk op omroep Gelderland

 • Firma Vellenga

  Het maakt mij eerlijk gezegd helemaal niets uit of we al of geen sympathie krijgen. Van de mensen die het niet begrijpen wil ik helemaal geen sympathie. We staan er voor heel Nederland. Wij durven nog een vuist te maken. De mensen die het niet begrijpen zitten al helemaal onder de duim van Den Haag een beetje ja, knikken en belasting betalen.

 • Bolder01

  De symphatie van de polietiek is al jaren minder minder minder

 • Bennie Stevelink

  @Vellenga, dat maakt heel veel uit. Zolang er nog sympathie van het publiek is moet de regering rekening met je houden omdat ze anders stemmen verliezen bij de volgende verkiezing.
  Vandaag wordt een flink deel van de nog resterende sympathie-voorraad verstookt zonder een concreet te realiseren doel. Als de Mesdag-cijfers eenmaal bekend zijn en de regering doet er niets mee kan het zijn dat nieuwe acties alleen maar ergernis oproepen omdat de sympathie-voorraad op is. Dan kan de regering doen wat ze willen, want stemmen verliezen ze niet meer.

 • Alco

  Hier heeft @Bennie wel een punt.
  Bij alle statements die Kamerleden maken komt eerst een poll wat het stemgedrag zal doen.
  Kijk naar wat Geurts bijv. zegt.

 • kleine boer

  Alco dat kan ook andersom werken bij verkeerde beslissing

 • veldzicht

  Dat de steun af neemt voor de boeren wordt wel erg breed wordt uitgemeten bewijst mijn eigen krant ,Leidsch Dagblad, Wel.''Steun voor boeren neemt af''staat met grote kop op de voorpagina,de media en de milieugroeperingen zullen er alles aan doen de sympathie voor de boeren onderuit te halen en ze weg te zetten als een stelletje vervuilende drammers die hun eigen zin met geweld willen doordrukken.Als je de steun van het volk verliest is het helemaal een verloren zaak en ben daarom ook niet blij met de harde taal van FDF.Het is toch belachelijk om te eisen dat Rutte en Schouten binnen 3 kwartier hun excuus aan komen bieden anders gaat het gas er op.volkomen bezopen.

 • trekker123

  Houd er maar rekening mee dat sympathie van het grote publiek aan een dun draadje hangt. Met het verhaal dat Pechtold gisteren ook weer zat te toeteren bij Jinek er nog bij, hoeveel subsidie dat er naar de landbouw gaat, dat landbouw maar een klein deel van de economie is, maar een groot deel van het stikstofprobleem is en dan als klap op de vuurpijl dat D66 er voor kan zorgen dat als iedere boer de helft van zijn stal leeg zet het inkomen juist omhoog zal gaan - export kunnen we sowieso wel missen als ik Pechtold zo hoor- . Dan is het niet raar dat veel van onze inwoners boeren toch een beetje gaan zien als miljonairs (op papier zijn veel boeren miljonair) met een flinke uitkering die ook nog ongegeneerd mogen bijverdienen. En dan ook nog denken dat ze bij de regering met een grote mond een beetje de dienst uit kunnen maken. En de consument staat braaf bij de kassa van de buurtsuper zijn bonuskaart te scannen omdat we toch allemaal op onze centen letten. Twee voor de prijs van één, vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan!

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.