Home

Nieuws 58 reacties

Mesdagfonds kijkt naar depositie, niet naar emissie

Het Mesdagfonds komt 20 februari in Nieuwspoort met duidelijk afwijkende stikstofcijfers naar buiten dan de cijfers waar het RIVM al jaren mee schermt.

Op een NMV-bijeenkomst in Gilze sprak Mesdagfonds-onderzoeker Geesje Rotgers voor een zaal met een paar honderd melkveehouders over het onderzoek van het Mesdagfonds naar de stikstofgegevens. “Als er geen hele opmerkelijke resultaten uit ons onderzoek zouden komen, hadden we Nieuwspoort niet afgehuurd voor de presentatie komende donderdag.”

Die grafiek in het rapport vonden we heel erg vreemd

Geesje Rotgers tijdens een extra rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over het stikstofbeleid. - Foto: ANP
Geesje Rotgers tijdens een extra rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over het stikstofbeleid. - Foto: ANP

‘Niet alles kan’

Een belangrijke reden zelf de stikstofgegevens door te rekenen was voor het Mesdagfonds het rapport van Remkes ‘Niet alles kan’. In dat rapport staat een grafiek met de gemiddelde stikstofdepositie in Nederland. Daaruit zou blijken dat de landbouw bijna de helft van de depositie veroorzaakt. “Die grafiek in het rapport vonden we heel erg vreemd. Dat landbouw 46% zou veroorzaken en de industrie maar 2%, dat kan echt niet!”

Gegevens manipuleren

Volgens de Mesdagfonds-onderzoeker kan de invoer van gegevens met bepaalde trucs gemanipuleerd worden, zodat de stikstofuitstoot uit het model wordt weggewerkt. “Er zitten mogelijkheden in het systeem zodat stikstof niet op de natuurgebieden valt. Ik heb gezien dat dat voor de industrie behoorlijk opgaat”, aldus Rotgers. “Leon Adegeest, voorzitter van de Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL), heeft datzelfde ontdekt toen hij de milieurapporten voor vliegveld Lelystad onderzocht.”

Depositie op natuurgebieden

Dat Remkes in zijn rapport kwam met een overzicht van de gemiddelde depositie in Nederland, bevreemdt Geesje Rotgers. “Terwijl het hele stikstofbeleid gericht is op depositie op natuurgebieden, gaat de grafiek ineens over gemiddeld Nederland, daar gaat het toch helemaal niet om! We hebben Remkes daarnaar gevraagd, maar het enige antwoord dat we kregen was dat daarvoor gekozen is en dat het ook duidelijk in het rapport staat.”

Vertaling stikstofgegevens van emissie naar depositie

Een speerpunt in het onderzoek van het Mesdagfonds was de vertaling van alle stikstofgegevens van emissie naar depositie. “De maatregelen zijn alleen maar gericht op emissies, terwijl het beleid juist gaat over deposities”, aldus Rotgers. “Een hoge emissie hoeft niet automatisch een hoge depositie te betekenen. Dat leidt tot andere uitkomsten. Wij rekenen de maatregelen door, niet op emissies maar op deposities via hetzelfde rekenmodel als de overheid gebruikt. Dus de uitkomsten hoeven niet ter discussie te staan.”

Natura 2000-gebieden

Rotgers wil verder niet te veel vooruitlopen op de presentatie in Nieuwspoort, maar laat nog wel even weten dat ze ook gekeken hebben naar welke bronnen welk aandeel hebben op de Natura 2000-gebieden. “We kijken vooral ook of alle bronnen in beeld zijn. Daar hebben we een duidelijk antwoord op bij de presentatie in Nieuwspoort.”

In hun onderzoek van de stikstofgegevens heeft het Mesdagfonds ook alle effecten van recent voorgestelde maatregelen van het kabinet, de provincies en die van het Landbouwcollectief betrokken. “Ik heb nog geprobeerd van het RIVM die nieuwe doorrekeningen te krijgen. Het antwoord was dat de maatregelen veel effect hebben, maar ze wilden het ons niet laten zien.”

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • Eminem2010

  Dus als ik het goed begrijp week het RIVM weer niet de effectenuitslagen openbaarmaking zodat iedereen kan zien of het zin heeft.

  Is toch Een vreemde zaak.

 • D. de Jong

  Het lijkt wel of ambtenaren die voor de hogere overheden gaan werken geselecteerd worden op technocratische genen.

 • Henk.visscher

  Wat zou het geweldig zijn om niet 19 februari, maar 21 februari of de week erop een megaactie te doen, die 16 oktober overtreft
  punt 1 excuses eisen van de overheid, Rutten en Schouten via een persconverencie
  punt2 eisen dat alles word gebasseerd op de nieuwe uitkomsten
  punt 3 burgers duidelijk maken dat het geld waar zij recht op hebben, nu gaat in onzinnige mileumaatregelen
  punt 4 wij boeren denken wel aan jullie ouderen van Nederland, het geld wat bespaard blijft moet naar jullie, zodat jullie niet eenzaam en zonder zorg weg mogen kwijnen
  punt 5 politie onderwijs zorg, er zijn dus miljoenen beschikbaar voor mileu , dat geld kan nu naar jullie, zodat jullie goed onderwijs, goede humane zorg kunnen geven en het land veilig kunnen maken

 • Henk.visscher

  Kan nog net voordat de meesten van ons weer druk worden met de zaken van het bedrijf

 • Alco

  Dit artikel maak me blij.
  Het gaat erom wat er van de veehouderij in de natuur komt en dan kun je je nog afvragen: "Is dit erg".
  Verder sta ik achter wat Henk schrijft in 10.05

 • Zuperboer

  Wat we ook aanvoeren en in welke mate we ook ons gelijk telkens weer aantonen, er is zeer waarschijnlijk sprake van een andere agenda. En daarin is in ons land een steeds kleinere ruimte voor de landbouw gereserveerd. Zo is het besloten én met de huidige partijen kunnen we tig keer naar de stembus gaan, maar het resultaat is reeds bekend. Dat onze sector zo diep zou wroeten daarop had men niet gehoopt, maar sinds onze politici het actieve geheugen hebben geintroduceerd is er altijd een uitweg zonder te liegen........

 • Henk.visscher

  Zuperboer, er is zeker een andere agenda, en die probeert er alles doorheen te drukken zodat mensen het niet in de gaten hebben, dus aantonen dat het anders is , zal hun proces verstoren, maar de grote verwachting die velen hebben zal niet uitkomen, we hebben niet te maken met oorzaak en gevolg, we hebben niet te maken met een eerlijke verhaal, we hebben te maken met een kleine groep elite die de wereld zo wil inrichten zoals zij het willen, we zitten middenin een hororfilm.

 • veldzicht

  Wat iedere boer al lang op zijn klompen aan voelde dat er van die cijfers niks klopte en dat hij gewoon werd belazerd met gemanipuleerde cijfers.Nu maar hopen dat het mesdagfonds met spijker harde bewijzen komt zo dat dat rivm met schaamrood op de kaken moet erkennen dat ze ernaast zitten,excuses aanbieden zal er wel niet in zitten.Ben benieuwd.
  Toch misschien maar beter te wachten tot na 20 februari met naar Den Haag gaan om te demonstreren??het lijdt alleen maar af van waar het echt om gaat de milieu beweging zal er alles aan doen de boeren onderuit te halen.

 • Kaiser

  Volgens RIVM is de totale Nederlandse emissie van NOx 245 kton en van ammoniak 132kton. Waarvan ammoniak uit de landbouw 113 kton. Wanneer je het molecuulgewicht van NOx en ammoniak (NH3) vergelijkt dan is de depositie op natuurgebieden ongeveer evenveel N uit Nox en N uit ammoniak. Vertaalt naar bovenstaande grafiek, 1/3 uit niet landbouwsectoren, 1/3 uit landbouw en 1/3 uit het buitenland. ( Aandeel Landbouw is dan geen 46% maar ongeveer 33,6%).
  Zoals de kaarten nu liggen wil men door uitkoop van boeren de ammoniak uit de landbouw reduceren en die vervangen door toename van NOx emissie. (Andere industriële activiteiten, bouw, vliegveld Lelystad, enz.) Bij die vervanging van ammoniak door NOx zal de depositie op natuurgebieden gewoon gelijk blijven. Het credo dat uitkoop boeren zal leiden tot minder mileubelasting van natuurgebieden is daarmee uit de lucht gegrepen en alleen een stok om boeren mee te kunnen slaan.

 • Bennie Stevelink

  @Zuperboer en @Henk Visscher, gisteren hebben CDA-leden (misschien jullie ook) een mail gekregen van Geurts en von Martels waarin expliciet werd erkend dat het niet om stikstof maar om de ruimte gaat. Ik ben dan ook bang dat nieuwe stikstofcijfers weinig aan het eindresultaat van het beleid zullen veranderen. Alleen de weg er naar toe zal anders worden.

  Dat het om de grond gaat was mij al langer duidelijk. Al maanden geleden las ik dat de SP en GroenLinks hadden voorgesteld om grond van verdwenen boeren te gebruiken voor de aanleg van “klimaatbos”. De aanvoerders van de twee belangrijkste holodomor-milities in de Tweede Kamer wilden de grond van verdreven boeren al onder elkaar verdelen, nog voordat de boeren hun laatste adem hebben uitgeblazen.

 • @123

  Als die mail klopt Bennie,dan zijn die twee van het CDA ook grote judassen,eerst voor alle stikstofplannen van dit kabinet stemmen en nu vlak voor de uitslag van het RIVM doodleuk zeggen dat het om de ruimte gaat ,wat bij de boeren al lang bekend was.Hoe eerder dit verrotte kabinet opstapt hoe beter.

 • Firma Vellenga

  Geurts heeft voor mij ook afgedaan Sinds hij begonnen is zijn haar te verven, is hij veranderd. Ook tegen de CETA deed hij niets

 • Henk.visscher

  Ik wist zeker dat ze met iets anders zouden komen want het gaat ze niet echt om de stikstof, ze willen minder boeren, maar dit is dus al iets, bedankt Bennie

 • kleine boer

  bennie jammer dat je het zelf pas wat later snapt wat vele al lang wisten . Het is toch al lang duidelijk voor veel boeren dat ze de boeren kwijt willen anders werd de vrije stikstof toch niet hergebruikt voor de bouw maar ingezet voor de natuur. Ook al vaak geschreven dat op de plek van de boer bouwen mogelijk werd!!!

 • G. Peltjes

  Als je dat weet Bennie snap ik niet dat jij niet 100% achter fdf staat.

 • Drikus Dekker

  Nogmaals mannen en vrouwen,woensdag gewoon mee en niet anders....Bennie met een mooi L.T.O BORD OP EEN DIKKE FENDT midden in Den Haag effe bakkie doen bij Rutte ...Mijn vader leeft niet meer maar was een OER BOER en melden mij toen ik klein was al L.T.O moet je je vingers niet aan branden (liet het altijd in het midden) maar ben nu zo ver dat ik zeg waardeloos !!!!!! Nee Bennie gaat um niet worden.en aan alle andere die dit lezen Stikstof/Natuur etc etc mooi sprookje ,cuub voor cuub hier in de buurt boederij af gebroken en er komen drie dikke vrijstaande huizen voor terug!!! Wees op je hoeden Boertjes ze willen je grond hebben geen zin in stront want dat stinkt en geloof me vroeg of laat draaien ze alle boeren hun nek om .dit land is zo ziek maar blijkbaar wil niemand dat zien?? En NOGMAALS F.D.F DANK JE EINDELIJK EEN CLUB MET EEN FIKS BOEREN HART !! Steunen die club en word wakker als land (is geen Wilders taal) anders krijg je dat weer!!!met of zonder trekker plat met die handel ......

 • Mbmb

  Eindelijk ziet Bennie ook dat het ze om de ruimte gaat. Manipuleren maar met die cijfers, boeren weg, huizen erin. Dat zegt D66 toch al lang? Heeft iemand nog vertrouwen in de cijfers van het RIVM? Heeft iemand nog vertrouwen in de eerlijke werking van de zogenaamde democtratie? We leven onderhand in een enge maatschappij waarin heel veel gemanipuleerd en geregisseerd is door de groene mafia. Het is precies zoals Jeroen van Maanen zegt: de democratie werkt niet meer voor boeren. Daarom kunnen we niet anders als solidair blijven. Ook al heb je misschien gemengde gevoelens bij de FDF actie, stap in de auto/tractor/trein of wat dan ook en laat zien dat we het niet gaan pikken dat boeren weggetreiterd worden met gemanipuleerde cijfers.

 • anton1937

  Goede analyse van het Mesdagfonds om op basis van de depositie vast te stellen welke gevolgen de neerslag van stikstof heeft op de natuur. De deskundigen van het RIVM maken helaas denkfouten of missen de kwaliteit om een definitief oordeel te vellen. Nu blijkt dat de landbouw maar voor 1/3 de veroorzaker is van stikstof neerslag zal de overheid haar beleid moeten aanpassen. Jaco Geurts heeft terecht steeds gepleit voor het inschalen van het Mesdagfonds

 • @123

  Anton1937,het is mooi dat de heer Geurts nu nog het Mesdagfonds wil inschakelen maar waarom niet eerder of voelen ze al de hete adem van de uitslag van de 20ste en de aankomende verkiezingen ,geloof er weinig van die oprechtheid als ie zo begaan was met de boeren had hij altijd wel ergens eerder zijn tegenstem kunnen laten horen.

 • Bolder01

  @123 volkomen gelijk zo zie ik het ook, en als hij stemmen wil werven dan zijn veel FDF stemmers die op hem gaan stemmen MAAR DAN MOET HIJ DE STEKKER ER UIT TREKKEN , DAN PAS GELOOF IK HEM

 • agratax(1)

  De boeren moeten aantonen, dat de politieke arena ogelijk heeft met de stikstof depositie.
  Hoor vanmiddag het gerucht "Zandvoort heeft Zwijggeld van vele miljoenen betaalt aan de Natuur beschermers". Als dit waar is, blijkt smeergeld in Nederland het te winnen van winnen van Argumenten en gelijkheid van behandeling.
  Misschien zijn er journalisten of anderen die weten te achter halen of dit gerucht op waarheid is gebaseerd.

 • mariapeel

  Bennie jij slaapt in je eigen droom.........

 • Bennie Stevelink

  @mariapeel, wat heb ik volgens jou verkeert gezegd in mijn vorige reactie? Waar ben je het niet mee eens?

 • mariapeel

  Bennie jij praat graag. Praten werkt niet meer iedereen houd de boer aan 't lijntje.ze houden ons allemaal voor de gek. 1 ha hier weg is 3 ha in Brazilië erbij! De overheid hier is zelf ziek. Stikstof hier of in Brazilië 't komt gewoon vrij. En natuur in Nederland is er nu ook niet alles is door de mens aangelegd! Eigenlijk puur milieu technische gezien moet al 't vee hier gehouden worden we hebben de beste boeren van de wereld. En 't kringloop waar iedereen 't over heeft is pure groene waanzin. Op zo weinig mogelijk grond de hoogste productie dat zijn top ondernemers 👌👍

 • Henk.visscher

  maria de hoogste productie is niet altijd het beste . maar dat weet jij ook wel

 • Bennie Stevelink

  @mariapeel, en wat heeft dat te maken met mijn eerste reactie?

 • Kringloopboer

  @Mariapeel zitten 2hele groote nadelen aan .
  De helft van alle eiwitten die geïmporteerd worden wordt omgezet in eieren melk of vlees .
  De rest wordt stikstof en dat hoopt zich steeds meer op in nederland.
  Ten tweede met al dat gesleep met bulk goederen en eindproducten komt de aarde aan de kook

 • Alco

  Die brief van Geurts kan die niet even toonbaar gemaakt worden?
  Kan iedereen beoordelen met welke bril er gelezen wordt!

 • drikhend

  Beste Kringloopboer dus het is niet alleen een boeren probleem . Want goederen .mensen enz. worden ook de hele aarde rond gesleept . Dit is dan ook niet altijd nodig . Maar de inzet is lanbouw en veehouderij uit Nederland weg . En wat overblijft is of stads of industrie grond . En de rest zogenaamde natuur met hier en daar een kringloopboer die de kop maar net bovenwater kan houden bij deze prijzen . De industrie zal hard moeten concureren met andere landen en deze goederen en gronstoffen zullen ook over de wereld versleept worden . De oplossing licht in mijn opzicht in het probleem aanpakken waar het onstaat . Wij Nederland zijn zogenaamd kennis land . Dus dat moet geen probleem zijn om een oplossing te vinden die betaalbaar en aanvaardbaar is . We kunnen wel alle werkgelegenheid die in en rond de landbouw is weg gooien . BIJ BEVOLKINGSGROEI ZAL ER TOG ERGENS GELD BINNEN MOETEN KOMEN . EN ALS WE DE KENNIS NIET INHUIS HEBBEN OM DIT PROBLEEM OP TE LOSSEN VRAAG IK MIJ AF WAT WE ALS KENNIS LAND DAN NAAR BUITENLAND MOETEN VERKOPEN. En kennis kun je eenkeer verkopen . En zul weer iets nieuws moeten vinden ,

 • veldzicht

  @Kringloopboer.Waar zie jij dan al die stikstof die zich hier op hoopt.Het veevoer dat geïmporteerd wordt (bijna allemaal bijproducten oftewel afval)wordt omgezet in hoogwaardig voedsel wat voor binnenlandse consumptie is of wordt geëxporteerd en van de mest groeien weer andere landbouwgewassen.Ik zie nergens stikstof die zich ophoopt(Dat heb jij je wijs laten maken door de milieubeweging),in een bos veroorzaken afgevallen blad en takken bij verrotting ook stikstof en methaan ,1 ha landbouwgrond neemt meer stikstof op als 1 ha bos.Duitsland kan goed machines maken,Frankrijk wijn en wij goed zuivel en vlees dan doet een ieder waar hij zelf het beste in is.Alleen maar importeren en niets exporteren gaat ook niet goed.

 • Bennie Stevelink

  @alco, op jouw verzoek de brief van Geurts en von Martels.


  Als er tijdens de ‘stikstofcrisis’ iets duidelijk is geworden, is het dat er in Nederland een strijd om de ruimte woedt. We leven in een klein en dichtbevolkt land met veel economische activiteiten, een sterke verstedelijking en grote druk op de ruimte. In de stad verdwijnt langzamerhand ieder stukje groen. Onze landbouwgronden worden in rap tempo gebruikt voor infrastructuur, woningbouw, distributiecentra, nieuwe natuur, zonnevelden en windmolens. De inwoners van het buitengebied en vooral de boeren voelen zich steeds meer bedreigd door deze ontwikkelingen. In dat ‘geweld’ moet een stikstofoplossing gevonden worden.

  Voor die oplossing hebben we het Hollandse poldermodel, door met elkaar in gesprek te blijven, harder nodig dan ooit. Vroeger waren het de lokale overheid, de kooplieden en de boeren die met elkaar de uitdagingen van die tijd aangingen. Door het algemeen belang boven het eigen belang te stellen.

  Wordt vervolgt....

 • mariapeel

  Gesprek werkt niet echt. Gewoon nieuwe verkiezingen. Een echte boer blijft boer en praten en niks bereiken is er genoeg gedaan. Als er hier meer stikstof wordt geproduceerd of in de rest van de wereld? Wat is 't probleem iedereen wil eten. Dierwelzijn is hier beste van de wereld. En eiwitten importeren we steeds minder we zijn de beste boeren van de wereld en we laten ons niet weg pesten door linkse politiek en ja Benny jij praat niet echt als een boer sorry. In je hart ben je boer en daar knok je voor

 • Bennie Stevelink

  Vervolg.

  Denk aan het droogleggen van land en het bouwen van dijken. Tegenwoordig zien we een overheid die steeds meer regels oplegt. De kooplieden zijn veranderd in grote voedsel- en supermarktconcerns met (te) veel financiële macht. En de boeren zitten nu klem en kunnen geen kant meer op. Dat is de situatie waar we nu in zitten. Dan helpt het niet als politici gaan schreeuwen om halvering van de veestapel, of alleen maar roepen om nieuwe natuur. De discussies over een oplossing worden daardoor te plat en eenzijdig. Het poldermodel piept en kraakt.


  De onrust onder boeren is begrijpelijk. Ze hebben het gevoel langzaam weggesaneerd te worden. Daarnaast wordt hen onterecht verweten, dat ze niet zouden willen werken aan (agrarisch) natuurbeheer. Juist veel boeren willen wél. De landbouwsector heeft sinds 1990 rond de 65% emissies gereduceerd. We behoren tot de kopgroep van de wereld als het gaat om voedselveiligheid, duurzaamheid en dierenwelzijn. Je moet boeren perspectief bieden om die lijn zelf door te trekken. En niet zoals andere partijen eigenlijk zeggen: spring over die sloot. Maar niet helpen als de boer er halverwege in valt. Het is beter om de voorstellen van het Landbouw Collectief serieus te nemen. Stimuleer innovatie en ondernemerschap. En als boeren willen stoppen, bijvoorbeeld omdat zij geen bedrijfsopvolging hebben, moet de overheid een bijdrage leveren aan een sociaal vangnet.


  Wordt vervolgt....

 • Bennie Stevelink

  Vervolg.

  Iedere sector, ook de industrie en de luchtvaart, moet voor de stikstofoplossing z’n steentje bijdragen. En we moeten kijken naar de realiteit. Ook door onszelf eerlijk af te vragen: zijn de doelen die we in het verleden gesteld hebben voor Natura-2000 gebieden wel haalbaar? Herindeling van gebieden en het tegengaan van versnippering zou de natuur in ons land juist kunnen versterken. Maar ook voor wonen en werken een oplossing bieden. Er lopen nog onderzoeken naar het stikstofmodel, die binnenkort verschijnen.


  We moeten af van het geschreeuw en juist de kracht van het poldermodel gebruiken als uitweg voor de stikstofcrisis. Zo is Nederland groot geworden. Als iedereen alleen vanaf de zijlijn voor zijn eigen belang blijft roepen, verliezen we allemaal. Door gezond boerenverstand te gebruiken kan het namelijk ook allebei: perspectief bieden aan zowel de boeren als de natuur.

 • mariapeel

  Benny de grasland injecteurs weg en of stalmest of drijfmest zelfde als Duitsland iets later maaien en de natuur is terug onze eigen overheid wilde 't zo en zei hebben 't zelf kapot gemaakt. We moeten echt stoppen met en naar hun te luisteren dat is 't probleem. LTO praat ook gewoon mee over. Wij boeren hebben verstand van de natuur en niet een ambtenaar 💪

 • GAJ VAN DEN BROEK

  Wordt nog spannend 20 februari.
  Uitkomst nu al voorspelbaar.
  Goed werk Jan cees.
  X

 • Drikus Dekker

  Toppie Mariapeel,zo is het wel we moesten zo nodig het beste poppetje van de europese klas zijn .kijk naar belgie die rijden de mest toch nog steeds boven de grond uit dus niks duure injecteurs (waar we hier wel toe worden verplicht) kosten plaatje landelijk gemiddeld wil je niet weten..!!! Regels die ook door die vriendelijke overheid Ambtenaar word gemaakt!!! Nee als het hier zo door gaat als nu kun je je eigen ondergang als Boer te gemoet zien.En dan nog maar niet te spreken van de Bouw sector / ziekenhuis personeel/school leraren/lerares. Komt er gewoon op neer dat we mooi weer spelen vooraan staan maar niks op de rit hebben !!!!!en da nog maar niet te spreken over hoe er met ouderen word omgegaan Huilen met de pet op is nog zeer zacht uit gedrukt!!!!😢. Heb ook ergens dat L.T.O woensdag niet van de partij is .vind ik een strak plan jullie moeten eerst maar eens gaan bedenken hoe je echt met de Boer mee werkt !! En er dan ook bij stil staan wat die boer denkt/wil etcetc. Ga daar maar eens mee stoeien..verder denk ik F.D.F ALS PARTIJ in Den Haag geen gek idee☺☺☺

 • farmerbn

  Je hoeft die brief niet twee keer te lezen om te begrijpen wat er eigenlijk staat. 1- CDA wil praten, praten en praten zodat het weer overwaait. 2- De stikstofcrisis gaat niet over stikstof maar over ruimte. Als dus blijkt op 20 feb dat er geen stikstofcrisis is dan kan de strijd om de ruimte gewoon door gaan. Stoppen we het rapport van het mesdagfonds gewoon in de onderste la. Ook het CDA is bang voor het rapport en boze boeren (die op een andere partij gaan stemmen).

 • gvrootselaar

  Nee het is niet direct landhonger, niet bij de burgers die ik ken uit mijn omgeving, maar wel dat bescherming van de Natuur, met hoofdletter, tot hoge norm is verheven, en daarbij een beeld dat de agrarische sector de natuur beschadigt. Dit beeld wordt gevoed door natuurorganisaties.
  In de jaren 80 zouden de natuurorganisaties recht van spreken hebben gehad. Sindsdien is er veel veranderd. Echter met de afschaffing van het melk quotum en de tijdelijke opleving van de uitstoot daarna heeft de rundveesector zich het initiatief uit handen laten slaan.
  Hoe nu verder? Terug naar de polder zoals Bennie Steveling zegt. Stappen nemen om de uitstoot verder te verminderen. Tot een niveau is bereikt dat in de buurt komt van wat de natuur zonder de mens ook zou uitstoten. Dat is zeker verre van nul. De uitstoot van de natuur zelf lijkt helaas weinig onderzocht. In de taxaties van het CBS/RIVM wordt de uitstoot van verwelkende gewasresten meegenomen, maar niet die van het herfstblad van het bos, om maar wat te noemen. En wat te denken van ganzenstront?. De ‘natuurlijke’ uitstoot en neerslag was in de prehistorie in ieder geval zodanig dat bossen konden gedijen op arme grond. Het kan daarom niet van de landbouw worden gevergd dat de uitstoot tot een zodanig niveau wordt verlaagd dat bijvoorbeeld de heide en de ‘heischrale graslanden’ kunnen bestaan zonder blijvende ondersteuning zoals afplaggen of maaien.
  Gerard van Rootselaar

 • Kringloopboer

  Heb het al vaker aangekaart je kunt stikstof niet los zien van p2o5 of co2.
  Stel we krijgen voor 100%gelijk als het om stikstof gaat.
  Komt over een paar jaar CO2 om de hoek kijken .
  Waarschijnlijk door een CO2 heffing per eenheid CO2
  Op bedrijfsniveau is dat probleem nog wel te overzien .zonnepanelen en of windmolen .
  Alleen het transport over grootte afstanden wordt duur per ton voor een mobiele telefoon uit Korea gaat het nog wel die wordt een euro duurder
  Maar soja uit Amerika importeren wordt onrendabel.
  Of rozen met een vliegtuig ophalen uit Kenia.
  Kan iedereen uitrekenen wat de gevolgen zijn

 • Henk.visscher

  Bennie hel goede analyse, alleen de conclusie van het poldermodel praten en nog eens praten, deel ik niet# iedereen weet dat zonder deze actie.s nu niet bereikt zoun zijn wat al bereikt is.

 • Bennie Stevelink

  @Rootselaar en @Henk Visscher, LEZEN!!!!!! Wat staat er nou??????
  De laatste drie reacties van mij zijn de mail van Geurts en von Martels, gericht aan de leden van het CDA, die ik op verzoek van #Alco geplaatst heb. Ik kon het niet in 1 reactie kwijt, ook niet in twee, dus ik moest het verdelen over 3 reacties. Het heeft niets te maken met wat ik vind. Het is nogmaals de mail van Geurts en von Martels.

 • Kelholt

  @Kringloopboer meteen invoeren die CO2 heffing maar dan wel op basis van emissie minus vastlegging!
  En die soja daar hoef je je ook geen zorgen over te maken. Het land waar de soja is geoogst moet de uitstoot rapporteren net zoals bij de biomassa.

 • Kringloopboer

  Ik schat in dat de co2 heffing op gaat voor de hele keten van land tot bord de kortste keten betaald het minste .
  Het zal in nederland lijden tot veel minder vee en meer akkerbouw

 • Drikus Dekker

  Denk dat jullie het stikstof gebeuren gaan redden. Nee echt dit is ummmmmmm

 • veldzicht

  En waar groeien die akkerbouw gewassen van? van mest en kunstmest en mag de co2 opname worden afgetrokken,zal nog een hele puzzel op wie zijn bordje die eventuele CO2 heffing komt te liggen.En de consument mag die ook mee betalen?

 • Alco

  Kringloopboer . Soja wordt ingevoerd voor de vegetarische voeding en het restproduct maakt vee hoogwaardig eiwit voedsel van. Anders zou er nog veel meer ingevoerd moeten worden.

 • Kringloopboer

  Als de EU CO2 neutraal wil worden geld dat voor de hele samenleving en je hoeft niet te puzellen de markt doet zijn werk .

 • Renate

  Dat CO2 geneuzel is onzin. Er is mijn inziens 1 sector die CO2 neutraal is. Juist de agro sector. Zonnepanelen werken niet mee aan vermindering van de CO2. De weg van productie tot uiteindelijk de sanering kost meer CO2 dan dat het opleverd. Dan is er nog niet eens gesproken over de arbeidsomstandigheden, recycling schadelijkestoffen en de landschapsvervuiling.

 • veldzicht

  Zo lang er 500 miljoen mensen in de EU wonen wordt het nooit,ook niet bijna nooit,CO2 neutraal.Al dat gras van natuurgebieden of boerenland en ander veevoer kan je weg laten rotten of aan beesten voeren maakt qua CO2 uitstoot niets uit.DE enigste manier om het enigszins CO2 neutraal te krijgen is met z,n allen in een hutje wonen ,leven van wat de natuur je opbrengt alleen moet dan nog even 95% van de mensen verdwijnen.

 • trekker123

  Wat CO2 betreft is het in grote lijnen vrij simpel. Wat de mensheid aan fossiele brandstof opstookt is wat er aan CO2 bij komt. De rest is circulair. Bos aanplanten gaat niet echt helpen, net zo min als groenbemesters onderwerken. Op termijn komt de vastgelegde koolstof toch weer als CO2 vrij. Tenzij je die vastgelegde koolstof voor de eeuwigheid kunt vasthouden, maar dat gaat maar heel beperkt lukken. Zoals o.a. D66 op dit moment stelt dat we pas zullen rusten als er weer een natuur is zoals in de tijd van Adam en Eva, dan kunnen we nog wel even! De lucht moet overal worden zoals op de Waddenzee heeft Stientje onlangs nog verkondigd. Maar hopen dat het veel blijft stormen, anders gaan we dat doel voorlopig nog niet halen......

 • farmerbn

  Nog drie dagen.

 • veldzicht

  @farmerbn.Zou het?Als de cijfers echt spectaculair zijn verzinnen die linksemilieu boeven wel weer iets anders.Kost wat kost die boeren moeten weg.

 • Kringloopboer

  @renate van de energie die je opwerkt met zonnepanelen kun je ook weer meer zonnepanelen maken .
  Dat geldt ook voor windmolens .
  Dan is het Zoiezo al co2 neutraal.
  Er zijn best wel sectoren binnen de landbouw die het relatief goed doen .
  Maar de meeste boeren hebben er geen idee van hoeveel co2 ze uitstoten in hun productieketen

 • kleine boer

  kringloopboer de meeste boeren hebben ook geen idee hoeveel er door hun gewassen word opgenomen..... tov bos/natuur

 • Alco

  Juist @kleine boer.
  Wat is hierop uw antwoord @kringloopboer.
  Maar nogmaals: Het gaat erom wat er in de natuur terecht komt.
  En is dat te voorkomen met uitkoop.
  En is het erg voor de natuur.

 • Kringloopboer

  Voor een melkveehouder is het al een hele opgaaf .
  Voor een varkenshouders die 1ton voer per zeug nodig heeft nog moeilijker .
  En hoeveel co2 legt die vast op zijn bedrijf ????

 • kleine boer

  Kringloopboer waar blijft de mest vd zeug juist ja op het land van wie doet er niet toe. En waar komt het voer vandaan juist ja van het land... en afval vd mens groeit er iets zonder mest nee op den duur niet meer ....

Laad alle reacties (54)

Of registreer je om te kunnen reageren.