Home

Nieuws 19 reacties

Meerderheid voor Ceta door tevreden CU

Coalitiepartij ChristenUnie (CU) is ‘tevreden’ over de toezeggingen die handelsminister Sigrid Kaag heeft gedaan in een debat over het omstreden handelsverdrag met Canada, Ceta.

Als de kleinste regeringspartij voor het verdrag stemt, haalt het kabinet een nipte meerderheid van 76 van de 150 zetels. De CU stemde in 2016 nog tegen het verdrag. CU-kamerlid Joël Voordewind: “Het kabinet is vandaag de kant van de CU op bewogen. Het kabinet investeert in de omslag naar duurzame kringlooplandbouw en komt voor 1 mei dit jaar met een uitgewerkt plan over kringlooplandbouw en bescherming van onze boeren die willen omschakelen naar die kringlooplandbouw.”

Lang debat

De Tweede Kamer debatteerde woensdag en donderdag meer dan 14 uur over de overeenkomst. Behalve de regeringspartijen VVD, CDA en D66 steunt eenmansfractie Van Haga het verdrag.

Voordewind: “Het kabinet wil extra controles op de producten en de productiewijze van Canada. Het kabinet staat open voor een zogeheten ‘bodemwet’ over standaarden voor onder andere dierenwelzijn en milieu, zoals die is voorgesteld door de CU. Dit zijn voor onze boeren, voor onze schepping en voor onze voedselveiligheid belangrijke resultaten.”

Tegenvaller

Een tegenvaller voor het kabinet is de tegenstem van de SGP. De partij vindt onder meer dat het kabinet onvoldoende tegemoet komt aan de vraag voor compensatie voor getroffen boeren. Het afvallen van de SGP betekent dat het nog lastiger zal worden voor de coalitie om een meerderheid voor Ceta te vinden in de Eerste Kamer.

Voordewind: “De minister heeft toegezegd dat ze voor verschillende punten ook steun zoekt bij de Europese Commissie en dat ze de Kamer over de uitkomsten daarvan voor de stemmingen zal informeren. Dat is belangrijk, omdat dit handelsverdrag uiteindelijk een Europees handelsverdrag is. De CU is al met al tevreden met de toezeggingen, maar er is nog geen definitief besluit genomen.”

ANP / Stefan Essink

Laatste reacties

 • EL

  Wat zijn de voordelen voor de Nederlandse landbouw?

 • Vhouder

  cu is toch de partij van die waardeloze minister schouten

 • gjh

  CU wat een meelopers bah. De party van stelen mag

 • Fjord

  Zie. <>. Duidelijker kan het toch niet lijkt zo. Canada en Amerika halen dat I.C.S. er uit. Tjeerd 66 kan nog wel eens gelijk krijgen. Maar dan, dat niet de helft van de veestapel moet verdwijnen, maar de helft van de boeren.

 • boer a

  nu moet CU/Schouten ook maar stoppen met eisen te stellen aan de Nederlandse landbouw want dat is hypocriet omdat de toezeggingen van Kaag via de EU niets op zullen leveren.

 • Gradje 1966

  De concurrentie word groter de kosten hoger en de opbrengsten lager een groot voordeel voor de consument en groot nadeel voor de boer.
  De politiek laat de boeren in de stront zakken
  Schouten moet op zondag nog maar meer naar de kerk gaan en vervolgens door de week doen alles wat god verboden heeft . Je mag niet stelen en bedriegen en alle twee de dingen doet ze met de boeren

 • farmerbn

  Schouten moet nu stoppen met die kringlooplandbouw. Boeren verbieden om producten in Canada te kopen en te verkopen terwijl de deur openstaat voor de handel en supermarkten. Kringlooplandbouw is een tool om de landbouw kleiner te maken en de ceta om de supermarkten vol te houden (met de goedkoopst mogelijke produceten). Ook nu blijkt dat SGP een prima boerenpartij is.

 • Fjord

  Zie. www.cafeweltschmerz .nl/ceta-tekenen-is-zelfdestructie. Duidelijker kan het toch niet lijkt zo. Canada en Amerika halen dat I.C.S. er uit. Tjeerd 66 kan nog wel eens gelijk krijgen. Maar dan, dat niet de helft van de veestapel moet verdwijnen, maar de helft van de boeren.

 • René de jong

  Juist Fjord daar wordt het antwoord verteld glashelder.
  Een soort kopie van het verdrag met Oekraïne, hier de kipster met een gouden randje produceren en de plofkip bij Appie in de winkel voor een duppie.

  Verdrag betekend dus ook dat producten die Nederland niet mag importeren & Canada wel mag importeren dan via Canada alsnog naar Nederland komen.

  CU is geen k(n)ip voor de neus waard als ze vóór stemmen.

 • famboenink@hetnet.nl

  café weltschmerz column Arno Welle c.e.t.a is zelfdestructie
  zeer duidelijk en helder betoog dus mocht er nog politici die twijfelen kijken

 • Schrauwen Landbouw

  De politiek maakt het de Nederlandse boeren zo moeilijk als mogelijk is om voedsel te produceren, dan is wel handig om de voedselzekerheid veilig te stellen via handelsverdragen, zo houd je de burger rustig.

 • Firma Vellenga

  Baudet heeft het gisteren in het debat in een goed uur precies zo verteld als wat wij denken/hier schrijven. De voor stemmers keken hem wat schaapachtig aan, ze weten donders goed hoe het zit en wat ze aanrichten. Toch denken ze in hun eigen belang. Het is een hele makkelijke weg om zo legaal die boeren weg te krijgen.

 • Bennie Stevelink

  @EL, voordelen doen zich onder anderen voor in de zuivel. De EU mag jaarlijks, naar ik meen, 30 miljoen kg (merk)kaas naar Canada exporteren. Deze hoeveelheid komt ongeveer overeen met de kaasproductie van Cono.

 • Maas1

  Het ene handelsverdrag naar het andere,op zich zou daar nog wat voor te zeggen zijn maar alleen bij een gelijk speelveld en dat is juist een utopie. Neem enkel Brabant een provincie waar de boeren bijna letterlijk vogelvrij zijn. Nee we hebben te maken met een globaliserende wereldhandel waarin de standaard producten voor bodem prijzen in het schap worden gelegd. Waardoor wij uiteindelijk verdreven worden van onze gronden en in enkele segmenten nog wat te bieden hebben voor de binnenlandse vraag. De enigste conclusie die je vandaag de dag kunt trekken met alle gecreëerde problematiek Nederland is geen land om door te boeren maar een land om uit te boeren.En dat enkel is al erg genoeg.
  We zijn (milieu) technische terug in het jaar (N)2000
  The Future of Food

 • EL

  Waardeloze overeenkomst, nog een punt dat het LC onder de aandacht van de politiek moet brengen!

 • Kelholt

  @Bennie Stevelink kaasproductie in de EU in 2017 was 11 miljoen ton kaas. 30 miljoen kg export naar Canada is dus 0,27% van de totale Europese productie. De vlag kan uit bij Cono!

 • Henk.visscher

  Bennie ook Canada heeft een groot belang, als je de poot stijf had gehouden, hadden ze echt wel akkoord gegaan met het feit dat hun producten aan dezelfde eisen moeten voldoen.
  De CU heeft nu voor de buhne wat gedaan, maar er zal niets mee gedaan worden, dit is de CU .

 • soodejuu

  Vermeldenswaardig is Partij voor de Dieren en GroenLinks (hier vaak als de Grote Vijanden afgeschilderd) al jaren tegen #CETA campagne voeren. Baudet heeft daarentegen jarenlang niets gedaan.

 • Axl

  Handel is welvaart protectisme is armoed is altijd al zo geweest.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.