Home

Nieuws 7 reacties

MOB hekelt verleasen ammoniakrecht

Milieuorganisatie MOB is fel tegen het verleasen van ammoniakuitstootrechten.

Dat schrijft Johan Vollenbroek in een brief aan het kabinet. Verleasen van latente rechten is onderdeel van het maatregelpakket dat minister Schouten afgelopen vrijdag aankondigde.

Vergunning niet verleend voor emissies, maar voor activiteit

“Sinds wanneer kan aanspraak gemaakt worden op schaderechten?”, stelt MOB-voorzitter Vollenbroek. Een vergunning wordt niet verleend voor emissies, maar voor een activiteit, redeneert hij. Emissies zijn daarvan een afgeleide. “De emissies zijn uitsluitend een schade-administratie. Het veroorzaken van schade kan nooit eigendom zijn. En al helemaal niet als de vergunning gratis is verkregen.”

A&S Advocaten: verleasen kan juist wel

Jacoline Kroon, advocaat bij A&S Advocaten in Wageningen, zegt dat verleasen van emissieruimte juist wel kan. “De totale belasting neemt per saldo niet toe. Het is een manier van salderen waar bij rechten heen en weer schuiven zonder een hogere milieubelasting op te leveren”, verklaart zij.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • kleine boer

  Zal toch wel niet gaan als de 20e bekend word dat de uitstoot anders is als rivm rekent heeft verlease/lease naar andere locatie ook geen effect denk ik

 • Kringloopboer

  De minister heeft behalve de landbouw nog een probleem dat zijn die bedrijven in de industrie die geen of ontoereikende nb vergunning hebben .
  Nu kan ze zeggen .
  Huur maar bij van bedrijven die over hebben .
  Slaat ze 2 vliegen in een klap .
  1 Nieuw verdienmodel voor boeren .
  2 ze kan ingrijpen als bedrijven niet vergunde uitstoot niet compenseren

 • Kringloopboer

  Net als bij melkquotum of fosfaatrechten
  Dus reken er maar op dat het gewoon doorgaat

 • krities

  Vergunningen gratis ? Er zijn boeren die er € 30.000 euro of meer voor een vergunning hebben moeten betalen om dieren te mogen houden. daarbij is het aantal gehouden dieren nooit gelijk maar afhankelijk van markt- en bedrijfsomstandigheden. latente rechten zijn dus noodzakelijk voor ondernemerschap en marktgericht produceren.

 • Bennie Stevelink

  Het klinkt mooier dan het waarschijnlijk is. Dat verleasen zou niet gelden voor latente ruimte die nog nooit gebruikt is. Het zou alleen gelden voor al gebruikte ruimte die vrij komt door inkrimping. Zo las ik op een ander forum.

  Dit roept bij mij de vraag op wanneer er sprake is van inkrimping. Ik had tot 2008 een beperkt aantal varkens naast de koeien. Daar ben ik mee gestopt en heb de ammoniakrechten laten overschrijven naar de koeien. Daardoor heb ik aanzienlijk meer ammoniakrechten dan koeien. Geldt deze latente ruimte nu als wel of nog niet gebruikte ruimte?

 • kleine boer

  bennie staat op je nbw vergunning of er na bepaald aantal jaren iets komt te vervallen. Die regel heb ik destijds eruit laten halen en dat vonden ze goed. En de latente ruimte mag 100% vol bij een nbw vergunning.

 • Prodriver

  Moet die vollenbroek niet voor de trekker krijgen.... Wat een vuile klootzak

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.