Home

Nieuws 26 reacties

Landbouw Collectief opnieuw in gesprek met kabinet

Het Landbouw Collectief gaat vrijdag opnieuw in gesprek met het kabinet. Dezelfde delegatie als woensdag zal vrijdag met landbouwminister Schouten en premier Rutte overleggen over de stikstofmaatregelen.

Farmers Defence Force (FDF) bood woensdagavond via een persbericht van het Landbouw Collectief excuses aan voor de verkeerde woorden.

Toekomstperspectief nodig

FDF-woordvoerder Sieta van Keimpema licht toe: “Woorden als ‘verraad’ en ‘judas’ kunnen mensen kwetsen en dat is niet onze bedoeling. We willen graag verder met het collectief en het weer over de inhoud hebben. Blijkbaar leest zelfs premier Rutte de persberichten van FDF, dus dan hoop ik dat de politiek nu door krijgt dat boeren toekomstperspectief nodig hebben. We willen geen zak geld, we willen onze bedrijven voort kunnen zetten. Daar moet het gesprek over gaan.” Dat gaat dus vrijdag alsnog gebeuren, is de verwachting.

We willen geen zak geld, we willen onze bedrijven voort kunnen zetten

Jeroen van Maanen was woensdag namens FDF en het collectief aanwezig bij het gesprek. “Het woord stikstof is die middag niet eens gevallen. Maar de partijen in het collectief hebben een belangrijk doel, daarover zijn we eensgezind, dat is ook donderdagavond tijdens de vergadering in Nijkerk gebleken.” Van Maanen zal ook vrijdag weer aanschuiven.

Minister Schouten sprak donderdagochtend uit dat ze graag ziet dat FDF ook mondeling excuses maakt. Hierbij benadrukt Schouten dat ze zelf bepaalt met welke partijen ze spreekt. Van Maanen zegt hierover: “Het is niet zo dat wij de agenda van Schouten bepalen, maar het collectief wil graag zakendoen en vertegenwoordigt de boeren van Nederland.”

Laatste reacties

 • Alco

  De zak geld komt niet ten goede van de landbouw, maar aan de uittreders.
  Dat is beleid wat aanstuurt op totale verloedering van ons land.
  We hebben dat beleid al zo vaak in de privésfeer gezien.
  Alles kon, maar op een gegeven moment geen nagels meer om de kont te krabben

 • tinusje

  Fdf mag best mening hebben over mensen die met schouten praten zoals enkele weken geleden mbt dieractivist...schouten praatte nl met activisten die tegen de wet handelen door in te breken in stallen

 • veldzicht

  De laatste dagen,je wordt er misselijk van.De een na de andere boswachter ,milieuactivist ,linkse politieker op tv. ,radio en kranten en allemaal weten ze precies hoe beroerd de natuur er aan toe is en daar is maar 1 oplossing voor;minimaal halvering van de veestapel en natuurgebieden moeten fors worden versterkt.Het grote publiek wordt al helemaal voorbewerkt dat aan halvering van de veestapel niet valt te ontkomen willen we ook nog maar iets van de natuur reddden.

 • Alco

  Ja @Veldzicht DE MEDIA.
  Je hebt het zelf ook al eens gememoreerd. Het is onbegonnen werk.

 • Firma Vellenga

  Ik baal er gewoon zo van dat de mensen niets meer weten van de boer en wat hij doet en waarom hij dat doet. Maar wel roepen dat we altijd subsidies krijgen, dat we onkruidverdelgers gebruiken, dat we dieren mishandellen dat we niets om de vogels geven etc. Laats werd een dame (jaar of 55) geintervieuwd op Schiphol. Ze vertelde honderduit over haar vakanties en wat ze nog allemaal wilde gaan doen. Toen haar gevraagd werd waar ze op ging stemmen zei ze: Groen links. En zo is 70 procent van de burgers. Voor die mevrouw en vele anderen mogen wij stoppen met het boerenbedrijf. Ja, en die zak met geld moet gauw uit de wereld geholpen worden. Die is niet voor de boer en die wil de boer ook niet. Een boer wil zijn werk doen en met rust gelaten worden maar denk dat ze door gaan tot de laatste boer het licht uit doen en dan is die mevrouw van de vliegreisjes vast aan de beurt. Dat geeft dan nog wat voldoening.

 • Henk.visscher

  ja Fellinga klopt het is allemaal zo hypocriet

 • jan4072

  Als de veehouderij zo dramatisch slecht is voor de natuur, hoe is het dan in godsnaam mogelijk dat al deze natuurgebieden precies in die gebieden liggen met de meeste veehouderij?

 • Henk.visscher

  Redactie van de boerderij, ik daag jullie uit om eens een keer als eerste onderzoek te doen naar de handel en wandel van LTO, hoe lopen de financieen en hoeveel betalende leden hebben ze nog, en hoeveel zijn er nog actief boer, LTO doet voorkomen dat ze veel groter zijn dan de andere organisatie,s ,ga hier direct mee aan de slag want anders zijn anderen jullie weer voor, ik zal niet rusten voor ik hier achter ben, want ik vrees dat we al die jaren zijn vertegenwoordig zijn door een organisatie die totaal geen afspiegeling meer is voor de huidige agrarische sector

 • Gerd

  @ Henk.visscher Is in Duitsland niet anders 90% zegt de boerenfederatie dat hij daarmee Altenteiler, verhuurders en de coöperaties met 200.000 boerderijen telt.
  Exacte getallen worden hier ook niet gezegd....

 • GAJ VAN DEN BROEK

  Boeren kunnen het verschil maken.
  Klagen helpt niet.
  Lijkt meer op een achterhoede gevecht.
  Kom met een positief geluid.
  X

 • GAJ VAN DEN BROEK

  FDf mag heeft een duidelijke mening.
  Hoeft dus niet te dreigen.
  Dat voelt als een zwakte bod.
  Ga uit van je kracht.
  X

 • husky

  Honger is het enigste middel dat de burger nodig heeft om in te zien dat we de boeren nodig hebben, Sprinkhanen laat Afrika eens links liggen een ga eens een jaar over Europa heen, kijk dan eens wat er gaat gebeuren.

 • EL

  Dan eten ze de sprinkhanen op ?

 • Espresso

  @husky, wanneer zullen we stoppen we met leveren ?

 • Bennie Stevelink

  @Henk Visscher, de FNV heeft ook nog maar weinig leden. Maar wie moet met de werkgevers en overheid overleggen als de FNV het niet doet? Wie behartigd het belang van de arbeiders zonder FNV?

  Wie behartigt het belang van de boeren als LTO het niet doet? De NMV, DDB en FDF doen niets anders dan kabaal maken als de besluiten al genomen zijn. Het meeste bereik je door actief te zijn vóór dat besluiten genomen zijn. Daar zijn goede contacten voor nodig met kamerleden van partijen die er toe doen (dus geen FvD of PVV). Wie moet dat doen?

 • 1455

  Het heeft allemaal totaal geen zin,zolang er niet erkend wordt dat er geen stikstof probleem.heeft overleg ook totaal geen zin

 • Maas1

  Bennie niet handig om FvD en PVV uit te sluiten. Stel het is 2022 de parijen die er dan toe doen FvD en PVV., en dan... nee investeren en netwerken doe je door alle lagen heen het domste wat je kunt doen is mensen of partijen bij voorbaad uit te sluiten.

 • kleine boer

  bennie wat gaat lto zeggen 20-2 als blijkt dat er van alles niet klopt? Dit hebben wij als belangenbehartiger geregeld?

 • veldzicht

  @Bennie Stevelink.Ergens heb je natuurlijk wel gelijk,dat neemt niet weg dat LTO vaak maar uiterst zwak optreedt en ik nooit het gevoel heb dat ze willen vechten voor een zaak.Een compromis voordoen als overwinning , een paar jaar later geven ze het restantje van die overwinning weg.Wat heeft LTO voor initiatief genomen in de stikstof discussie?schoorvoetend hobbelen ze er een beetje achter aan om dat ze niet anders konden anders hadden ze het allang goed gevonden.Ik ben (nog)lid van LTO maar ben maar zeer matig te spreken hoe ze zich opstellen.

 • @123

  Bennie ,al wat er nu in de kamer zit op links en van het Kabinet , is erop uit om de boerenstand te decimeren ten koste van de ruimte,de stikstof wordt nu als vals argument gebruikt,daar moet veel meer tegendruk op komen en van die PvdA er Calon verwacht men niks.

 • Bolder01

  Deze regering komt overeen met oeganda of nog erger

 • Firma Vellenga

  @123 ja, nu is het de stikstof dan is het de Ceta waar we niet tegen op kunnen en dan zijn wij de oorzaak van het coronavirus zodat alles geruimd moet worden. We zullen niet elke keer de tijd en het geld vinden om ons gelijk te krijgen/halen. Het is een kwestie van tijd voor de overheid.

 • Bascouats

  <>

 • Maas1

  Teleurgestelde kiezer....
  Teleurgesteld dat ben ik wat waren we blij dat we een regering kregen van CDA en VVD huize...maar het is zo anders gelopen dit is het eerste kabinet Klaver..in zijn uitwerking.
  Het begon met de €1000 van Rutte mooi kadootje, maar nooit gezien. Toen het Oekraïne referendum een inleg velletje was het antwoord.. Een voedselschijtsrechter zou het moeten zijn, nee dan toch maar weer verdragen die onze standaarden en dierenwelzijns eisen te niet doen..Een eerlijk verdien model.. welnee verdragen voor dat de boer weg is. De PvdA destijds Harm Evert Waalkens die tussen neus en lippen door liet ontvallen dat grote delen een groot natuur gebied zouden worden..Dat wisten we al gezien de grondwater standen e.d.!! Toen de klimaat tafels met PvdA Samson die nu samen met PvdA DhrTimmermans de Green Deal het "licht gaat geven in Europa. En dan de LTO met de PvdA Calon... Laat je vaker zien Calon zou wellicht beter zijn ook voor de boeren.
  Maar de VVD dan.. we gaan 100 rijden er kan niet genoeg meer gebouwd worden de leraren boeren de bouw en de zorg ze staken. Geen ontwikkelingen meer nog geen Lelystad!
  Kun je de VVD dit aanrekenen? Geen idee!
  Een ding weet ik wel, we zijn allemaal verliezers
  we moeten puin ruimen en het systeem voor ons laten werken en niet tegen ons.
  Zodat we weer in ons land kunnen leven zoals dat altijd was, in vrijheid en hopelijk ook in blijheid...
  Positief Hoopvol!

 • Alco

  In het gesprek van vandaag krijgt het collectief te horen wat de maatregelen zullen zijn.
  En ze dachten nog wel er over te kunnen debatteren en de overheid de ogen te openen hoe de materie werkelijk in elkaar zit.
  DAT WORDT DUS OORLOG.

 • GAJ VAN DEN BROEK

  Het LC krijgt de hoofdlijnen te horen van het voorgestelde beleid.
  Krijgt wel inspraak in de uitwerking van de plannen.
  Net als de eerste ,de tweede kamer en de provincies.
  Niet zo somber ALCO.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.